Γεγονότα από την Κατοχή του '40 στο Λιτόχωρο Πιερίας

Ενότητα 1

Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της πείνας

00:00:00 - 00:04:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, είμαι η Πιπινά Φωτεινή, είμαι ερευνήτρια στο Istorima, σήμερα είναι Πέμπτη, 4 Ιουνίου, είμαστε στο Λιτόχωρο και ξεκινάμε την σοχή. Που δεν ήταν Κατοχή, ήταν υποδούλωση και της ανθρώπινης σκέψης και της ανθρώπινης ζωής! Μια υποταγή στη μπότα των φαντάρων του Χίτλερ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Οι βομβαρδισμοί

00:04:20 - 00:19:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήρθαν, λοιπόν, αυτές οι δύσκολες μέρες του ’40 και σιγά σιγά κυλούσαν και αντί να περιμένουμε ότι θα ανέτειλε μια καλύτερη μέρα, ένας καλύτελλα πήγανε στην πίσω μεριά γιατί προείχε το γεγονός της ζωής. Ζούσαμε και αυτό ήταν το βασικό μας και το μεγάλο μας επίτευγμα. Το να ζούμε!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η τρομοκρατία της γερμανικής Κατοχής, ο παραλογισμός του Εμφυλίου και η αναζήτηση της ευτυχίας

00:19:39 - 00:36:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ακολούθησαν δύσκολες μέρες με αυτήν την δεκαετία του ’40. Γιατί μετά από αυτήν την τραγικότητα των στιγμών και των περιστάσεων, κατεβήκαένος αυτή τη στιγμή που απευθύνομαι στην αγαπημένη μου Φωτεινή και της αφηγούμαι αυτά τα περιστατικά ως, έτσι, ένα κομμάτι από τη ζωή μου.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Οι δυσκολίες με τους βομβαρδισμούς μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '40

00:36:09 - 00:45:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Χαίρομαι πάρα πολύ! Θέλω να κάνω μια ερώτηση μόνο. Έτσι, λίγο θα γυρίσω πάλι την αφήγηση προς τα πίσω, που είπες ότι είχατε μείνει στον Όλυμέμε. Γιατί έτσι αναγκάζουμε και τον εαυτό μας, να στραφεί προς κάτι ιδεωδέστερο και επομένως δίνει μια διαφορετικότερη διάσταση στη ζωή.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η αισιοδοξία ως στάση ζωής

00:45:10 - 00:51:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θείε Νίκο, πιστεύεις ότι… Βασικά όχι! Τί πιστεύεις ότι σε αυτά τα δύσκολα τα χρόνια σου έδινε την αισιοδοξία σου; Να μην φεύγει δηλαδή το κο διδάσκεις με τέτοια αισιοδοξία που σου εμπνέει αυτή την στιγμή και ο θείος σου.   Ευχαριστώ πολύ! Ευχαριστώ πολύ και για την συνέντευξη!  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Σκέψεις για την ευθύνη του κάθε ανθρώπου απέναντι στη ζωή

00:51:09 - 00:58:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δε θέλεις κάτι άλλο να με ρωτήσεις;   Θείε, άμα έχεις κάποιο άλλο σχόλιο εσύ να κάνεις. Νομίζω μου κάλυψες όλη την χρονική περίοδο των γεγοήνη, τη γαλήνη και την ομορφιά της ζωής. Αυτά Φωτεινή μου. Ευχαριστώ πολύ! Και αν θέλεις ακόμη κάτι, εδώ είμαι εγώ. Ευχαριστώ πολύ!      

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Ο Αφηγητής αναφέρεται στο βομβαρδισμό του Αγίου Διονυσίου, μοναστηριού του Λιτόχωρου, αλλά και της κατοικίας του από τους Γερμανούς κατά την κατοχή του '40. Έπειτα μιλά για τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του κατά την περίοδο '40-'50 αλλά και για την αγάπη του για τα γράμματα και το σχολείο. Συνεχίζει με την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και τις απόψεις του για την πολιτική της εποχής στην οποία μεγάλωσε.


Αφηγητές/τριες

Νίκος Ντάβανος


Ερευνητές/τριες

Φωτεινή Πιπινά


Δεκαετίες

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

04/06/2020


Διάρκεια

58'