Η Ασημίνα Κουτούφαρη και το σπιτάκι της μαμής

Η ζωή στο νησί με τους Ιταλούς και ο γάμος της αφηγήτριας

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Δέσποινα Ξηρού, είναι Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου του 2023 και βρισκόμαστε στον Άγιο Πολύκαρπο. Η Ασημίνα Κουτούφαρη. Με την Ασημίν Είχε πάρει ο πεθερός μου πρώτα του Πρόδρομου την αδερφή. Αυτός, πώς τον λένε αυτόν; Πώς τον λένε αυτόν που λαλάει; Ο σπίκερ; Παιδάκια μου…

Οι εξόριστοι του Εμφυλίου στο νησί και το σπιτάκι της μαμής

00:15:42 - 00:39:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή η μαμή, η Καριμαλού, γιατί έχει μείνει τόσο διάσημη; Γιατί ήτανε σπουδασμένη αυτή, δεν ήτανε πρακτική – δεν υπήρχε άλλη εδώ να ξέρει.είναι πλάνη». Είναι ή δεν είναι; Αλλά τώρα δεν έχει σκλαβωμένους. Πρώτα είχε, δυστυχισμένο κόσμο που υπόφερε. Μπα, εμείς καλά είμαστε.

Περίληψη

Η Ασημίνα Κουτούφαρη γεννήθηκε σε ένα χωριό των Ραχών το 1935. Αναπολεί τα παιδικά της χρόνια, τα παιχνίδια, τα παραμύθια που βγάζανε με τις φίλες της και τις δουλειές που έκανε για να βοηθάει τους γονείς της. Στη συνέχεια ήρθε η Ιταλική Κατοχή και ο Εμφύλιος, οπότε και σταμάτησε το σχολείο. Θυμάται πώς γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε τον άντρα της, με τον οποίον παντρεύτηκε και έκανε έξι παιδιά. Μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στη δεκαετία του '50-'60 για να γεννήσουν σε ένα νησί χωρίς υποδομές και πώς μεγάλωναν τα παιδιά τους, με τους άντρες να λείπουν σε δουλειές εκτός Ικαρίας. Ακόμα, εξιστορεί πώς ο άντρας της μαζί με άλλους δύο άντρες από το χωριό έχτισαν το σπιτάκι της μαμής για να την ευχαριστήσουν που τους εξυπηρετούσε. Το σπιτάκι αυτό έχει αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο για πολλούς ανθρώπους που, ενώ διασχίζουν το βουνό, μπορεί να συναντήσουν μια κακοκαιρία ή να τους πιάσει η νύχτα.

Ασημίνα Κουτούφαρη

Δέσποινα Ξηρού