Μαστόδοντας: Μιλώντας για παλαιοντολογία στη Νεοκαισάρεια Πιερίας

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του αφηγητή και η ανακάλυψη του μαστόδοντα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, καλημέρα. Καλημέρα. Θα μου πείτε λίγο το όνομά σας; Ονομάζομαι Σάββας Τσεντίδης. Λοιπόν, σήμερα είναι Κυριακή, είναι 26, αν δευ μαστόδοντα. Αυτό που λέμε, «το τέλειο timing»! Ναι, ακριβώς έτσι. Ήταν μια, από την αρχή της, μια πολύ όμορφη και σημειολογική ιστορία.

Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή και οι προσπάθειες διάσωσης των ευρημάτων

00:07:35 - 00:18:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έρχεστε σε επαφή, λοιπόν, μαζί της. Ναι, ερχόμαστε. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διεργασίες για το Συνέδριο. Μένουμε σε μια κατάσταση αναουμε διάφορα άλλα πράγματα που είχαν να κάνουν με τις ιστορίες του χωριού, για να μπορέσουμε να περιγράψουμε σωστά όλη αυτήν την κατάσταση.

Η ίδρυση του Ομίλου και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μέσα από τις δραστηριότητές του

00:18:39 - 00:29:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκεί αντιλαμβάνεστε, και όχι μόνο εσείς, και οι υπόλοιποι, όλοι όσοι σας πλαισιώνουν, και τον όμιλο, αντιλαμβάνεστε τη σημαντικότητα εκεί τη σε πραγματικό γεγονός, ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία. Και όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά και για την ίδια την οικονομία της περιοχής.

Η σημασία ανάδειξης της ιστορίας και οι μελλοντικοί στόχοι του Ομίλου

00:29:40 - 00:40:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σήμερα, ερχόμενος κάποιος στο εκθετήριο, περιληπτικά τι θα δει; «Τι θα μπορούσε να κερδίσει;» ή «Τι θα μπορούσε να δει;». Είναι δύο διαφορεένως να έχουμε χάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Σωστά. Ό,τι μπορούμε να σώσουμε θα το σώσουμε, σαν να λέμε! Ευχαριστώ! Ευχαριστώ και εγώ!

Περίληψη

Ο Σάββας Τσεντίδης είναι ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας-Νεοκαισάρεια», που ιδρύθηκε με αφορμή την ανακάλυψη απολιθωμάτων μαστόδοντα στην περιοχή. Η αφήγησή του ανατρέχει στο 2014, όπου από ένα τυχαίο γεγονός ανακαλύφθηκαν στο χωριό του τα πρώτα ευρήματα του προϊστορικού ζώου. Στη συνέντευξη αυτή μας διηγείται τη δική του προσωπική σύνδεση αλλά και ολόκληρου του χωριού με αυτό το πρωτόγονο προβοσκιδωτό, ηλικίας 7.000.000 ετών. Η εν λόγω ανακάλυψη αλλά και η βαθιά αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του στάθηκαν αφορμές να αρχίσει την προσπάθειά του για τη διάσωση και την ανάδειξη αυτών των ευρημάτων. Αφηγείται βήμα-βήμα το όλο εγχείρημα, πώς κατάφεραν τελικά να στήσουν το εκθετήριο του μαστόδοντα στο χωριό και μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του για το πρωτόγονο ζώο.

Σάββας Τσεντίδης

Σοφία Σιώκα