«Είμαστε σαν τον Οδυσσέα που περιπλανιέται... Το κοινό μας είναι ένα νησί των Φαιάκων...»: Ο Αλέξης Γούδας μιλά για την πορεία του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Η επαφή με τη μουσική, την τραγουδοποιία και το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης

00:00:00 - 00:26:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, καλημέρα. Καλημέρα. Ονομάζομαι Μαλεγκάνου Κατερίνα, είμαι Ερευνήτρια για το Istorima, βρισκόμαστε στην Καστοριά, σήμερα έχουμε 1υ απαιτεί... Και έτσι, ξεκίνησε, έκλεισε ένα κεφάλαιο και ξεκίνησε μια άλλη δεκαετία, θα έλεγα, γύρω στο 2010 και μετά, με άλλους σταθμούς.

Η εμπειρία στην Κύπρο και οι δυσκολίες στην Ελλάδα

00:26:07 - 00:46:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε γυρνάς Καστοριά. Εδώ τα βήματα σου τα επαγγελματικά πώς φτιάχνονται; Εκεί κατάλαβα ότι –με το που επιστρέφω–, ότι αυτά τα πήγαιν’ έλαακουφίζομαι και λέω: «Εντάξει, μπορεί έτσι να ήμαστε και...». Τα πέρασαν... Δεν πειράζει, ‘ντάξει, αυτοί είμαστε, με τα καλά και τα κακά.

Η επιστροφή στην Καστοριά, οι καλλιτεχνικές περιπλανήσεις και το Φεστιβάλ Γράμμου

00:46:50 - 00:53:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ερχόμενος εδώ στην Καστοριά τον τελευταίο χρόνο, η δημιουργία πώς ήτανε για σένα; Τι ξεκίνησες; Η επιστροφή μου συνέπεσε περίπου με τον κοργωνιζόμαστε για την εύρεση κονδυλίων, όλα αυτά που... Και έτσι, το φεστιβάλ με αναγκάζει να είμαι backstage και η τραγουδοποιία frontstage.

Οι προσλαμβάνουσες, το κοινωνικό προφίλ του καλλιτέχνη και η πολιτιστική κληρονομιά στην Καστοριά

00:53:48 - 01:18:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Τώρα, θέλω λίγο να σε ρωτήσω, ορμώμενη, έτσι, από την επικαιρότητα, απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, τα πθρώπων τα λόγια μας», που έλεγε και ο ποιητής, «κι εμείς είμαστε οι πράξεις μας, αλλά και οι πράξεις των άλλων». Καλώς να συναντηθούμε ξανά.

Περίληψη

Ο Αλέξης Γούδας είναι μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, «γραφιάς», όπως χαρακτηριστικά λέει. Μεγάλωσε στην Καστοριά και από μικρός μυήθηκε στην τέχνη της μουσικής. Ήρθε σε επαφή με το λόγο μέσα από τις σπουδές του που έθεσαν τα θεμέλια για την τραγουδοποιία. Σιγά-σιγά, άρχισε να σκαρώνει στίχους, μουσικές, μικρά διηγήματα και ξεκίνησε να εργάζεται ως μουσικός. Περιπλανήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο, στην Καστοριά, στην Πάφο της Κύπρου και πάλι πίσω στην πόλη του. Όλες του οι περιπλανήσεις τον καθόρισαν, τον γέμισαν ερεθίσματα και επιρροές, με αποτέλεσμα να έχει ένα πολυποίκιλο ενεργητικό, με δισκογραφικές δουλειές, συγγραφή παιδικών βιβλίων, επιμέλειες εκδόσεων και πρόσφατα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Γράμμου. Κουβαλάει μαζί του τις διαδρομές που ακολούθησε, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, καθώς όλα αυτά μαζί συνθέτουν αυτό που είναι σήμερα.

Αλέξης Γούδας

Κατερίνα Μαλεγκάνου