«Μέσα εδώ γράφεται μία ιστορία περίπου 100 ετών»: Ένα μουσείο από τον Σύλλογο Κυψέλης Ημαθίας

Ενότητα 1

Γνωριμία με την αφηγήτρια, η Κυψέλη Ημαθίας, οι πολιτισμικές διαφορές και η αρμονική συμβίωση Ρουμλουκιωτών και Θρακιωτών μετά την προσφυγιά, η διατήρηση της παράδοσης σήμερα στην Κυψέλη

00:00:00 - 00:13:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα. Καλημέρα, Μαρία. Πώς ονομάζεστε; Το όνομά μου είναι Ζωή Βεσυροπούλου Κυρία Ζωή, με ποιο αντικείμενο ασχολείστε; Είμαι καθηγ το σύνολο και ακολουθούσαν τα παιδιά, γιατί τους άρεσε η όλη διαδικασία, τα ταξίδια, η αναβίωση εθίμων, η ομαδικότητα και η συλλογικότητα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Το μουσείο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Κυψέλης: η αρχική ιδέα, τα πρώτα βήματα, η συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση των εκθεμάτων, η λειτουργία και οι δράσεις του

00:13:37 - 00:23:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ ωραία. Κυρία Ζωή, επισκεπτόμενη εδώ το χωριό της Κυψέλης, επισκέφτηκα το μουσείο που έχετε δημιουργήσει πρόσφατα, πείτε μας λίγα λόγια γράφω «κουκούμι», για να καταλάβεις μία διαφορά. Προίκες πολλά, υφαντά, κιλίμια, στρωσίδια, φλοκάτες συνθέτουν αυτήν τη μεγάλη μας έκθεση. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η ιστορία του σχολείου της Κυψέλης, τα μαθητικά χρόνια της αφηγήτριας, οι γάμοι στο Ρουμλούκι του χθες, μνήμες από τα γλέντια και η αφορμή για επαγγελματική ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς

00:23:49 - 00:43:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Τώρα θέλω λίγο να ξεκινήσουμε πιο περιγραφικά την έκθεση, θέλω να μας αφηγηθείτε λίγα πράγματα για το σχολείο στα παλιά χρόνια, που υβολές, χωρίς χορογραφίες, αλλά όπως τα μαθαίναμε και τα βλέπαμε απ' τους ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες που επισκεπτόμασταν τα χωριά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Αναδρομή στις αγροτικές εργασίες, στον θεσμό της οικογένειας και στην αισθητική των σπιτιών του παρελθόντος

00:43:51 - 00:52:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όσον αφορά τις αγροτικές ασχολίες εδώ στην περιοχή, εδώ το μουσείο φιλοξενεί πάρα πολλά αγροτικά αντικείμενα. Και έχουμε βρει κι άλλα, Μαρίχτίστηκε και οι φωτογραφίες που έχουμε πάνω στο μοναστήρι είναι άπειρες, γιατί υπήρχε ιδιαίτερη σχέση των Σφηνιτσιωτών με το μοναστήρι μας.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η ενδυμασία των γυναικών και ο πολιτισμός που έφεραν οι πρόσφυγες, συναισθήματα στην έκθεση, οι αφηγήσεις των ξεριζωμένων, η διατήρηση της παράδοσης, η ενεργοί νέοι, αγαπημένα εκθέματα και κλείσιμο συνέντευξης

00:52:02 - 01:08:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κυρία Ζωή, η γυναίκα του τότε έδινε ιδιαίτερη σημασία στην ενδυμασία της; Κοίταξε Μαρία, οι Ρουμλουκιώτισσες κάναν τα ρούχα μόνες τους. Υφαίμαστε ένα μικρό χωριό, αλλά γράφει μεγάλη ιστορία στο θέμα του πολιτισμού και της παράδοσης. Ένας μικρός σύλλογος, αλλά με μεγάλη προσφορά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Με συγκίνηση, χαρά, νοσταλγία, έντονες θυμήσες, η κυρία Ζωή Βεσυροπούλου μάς ξεναγεί σε έναν μοναδικό και παραδοσιακό χώρο, το σημερινό μουσείο Κυψέλης, το οποίο με μεράκι και κόπους κατάφεραν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού του Ρουμλουκιού. Μικρό χωριό μεν, αλλά με μεγάλη ιστορία, όπως μας αφηγείται η ίδια, μας μεταφέρει την τοπική του ιστορία, μιας και πρόκειται για ένα μέρος με πλούσια πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά. Το μουσείο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου κυψέλης Ημαθίας περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εκθέματα, που χρονολογούνται από το 1900, όπως φωτογραφίες άλλων καιρών, αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, αντικείμενα στενά συναφασμένα με την προσφυγιά και την ιστορία των Ρουμλουκιωτών και Θρακιωτών κατοίκων της περιοχής. Τέλος, μοιράζεται μαζί μας ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο που το επισκέπτεται και συγκινείται με τις μνήμες του παρελθόντος, καθώς και ότι στα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου είναι η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και ο περαιτέρω εμπλουτισμός του μουσείου.


Αφηγητές/τριες

Ζωή Βεσυροπούλου


Ερευνητές/τριες

Μαρία Αλεξίου


Tags
Αγροτικές ΕργασίεςΑγροτική ΖωήΑγροτικός ΕξοπλισμόςΑναμνήσειςΑσπρόμαυρη ΦωτογραφίαΒιώματαΓάμοςΓεωργικές ΕργασίεςΓλέντιΓλέντιαΔημοτικό ΣχολείοΔιατήρηση ΠαράδοσηςΔιδασκαλίαΔουλειάΈθιμα ΓάμουΕκδηλώσειςΈκθεση ΦωτογραφίαςΈκθεσηΕπαγγελματικός ΠροσανατολισμόςΕργασίαΖουρνάςΉθη ΓάμουΚαταγωγήΚλήδονας ΛαογραφίαΔράσειςΜαθητικά ΧρόνιαΜακεδονικοί ΧοροίΜνήμεςΜουσείαΜουσικά ΌργαναΝοσταλγίαΝύφεςΝύφηΟικογενειακές ΑξίεςΟικογενειακή ΖωήΠανηγύριΠανηγύριαΠαραδόσειςΠαράδοσηΠαραδοσιακές ΕνδυμασίεςΠαραδοσιακές ΦορεσιέςΠαραδοσιακή ΜουσικήΠαραδοσιακοί ΧοροίΠαραδοσιακός ΓάμοςΠατρίδαΠολιτιστικές ΔράσειςΠολιτισμικές ΔιαφορέςΠολιτιστικές ΕκδηλώσειςΠολιτιστικοί ΣύλλογοιΠροσφυγική ΚαταγωγήΣυγγενείςΣυγκίνησηΣυλλογική ΔράσηΣυλλογικότηταΣύλλογοςΣυναισθήματαΣχολείοΣχολικά ΧρόνιαΦωτογραφίαΧωριόΑγροτική ΕργασίαΕγκαταστάσεις Επαγγελματικός Χώρος Προφορική ΙστορίαΕπαγγελματική ΑποκατάστασηΜνήμηΕκθέματαΠολιτιστική ΚληρονομιάΔημόσια ΜνήμηΧορόςΔημόσια ΙστορίαΈθιμο «Νύφες του Λαζάρου»Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού)

Ημερομηνία Συνέντευξης

02/08/2023


Διάρκεια

68'