Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου: «Πίστευα ότι δεν είναι τυχαία αυτά που γράφω. Δεν ξέρω, ίσως να ήτανε υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό μου»

Τα παιδικά χρόνια επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και Εμφυλίου

00:00:00 - 00:19:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, καλημέρα σας. Καλημέρα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ. Κι εγώ που ήρθες εδώ. Ονομάζομαι Μαλεγκάνου Κατερίνα, είμαι Ερευνήτρι, πώς θα είναι... Μέχρι και γυάλινες γέφυρες εκείνη την εποχή ζωγράφιζα και με κορόιδευαν... Κυρία Χρυσούλα, πολύ μπροστά για την εποχή...

FamilyWarLocal HistoryEveryday LifeBiographies

Εργάτρια στη Γερμανία με στόχο να σπουδάσει

00:19:04 - 00:30:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ίσως, ίσως. Τέλος πάντων. Και όταν τέλειωσα το γυμνάσιο και τα οικονομικά της οικογένειάς μου ήταν πολύ χάλια, δεν είχαν να με σπουδάζουν καραφα, βέβαια, σχεδόν κάθε μέρα γράμμα στους γονείς μου. Κάθε μέρα. Είχατε επικοινωνία. Είχα επικοινωνία, ναι, ναι. Κατά τ’ άλλα, ‘ντάξει.

Η συγγραφική δραστηριότητα της αφηγήτριας

00:30:27 - 00:59:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, κυρία Χρυσούλα. Λοιπόν, περνάει ο καιρός, αναγκάζεστε να έρθετε... Πίσω. Πίσω, για οικογενειακούς λόγους, παντρεύεστε, κάνετε τα παα και πώς δεν μπόρεσαν ποτέ οι αδερφές να βρουν τα κόκκαλα της αδερφής τους πάνω στα βουνά. Χάθηκαν. Αυτές είναι οι ιστορίες που γράφτηκαν.

Μεταφράσεις ποιημάτων, η σημασία της συγγραφής και η θέση του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή

00:59:21 - 01:16:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ ωραία. Να πάμε τώρα λίγο πάλι στην «ΟΔΟ», που είπαμε... Ναι. Ότι εκεί ξεκινήσατε να εκδίδετε, να δημοσιεύετε τα πρώτα... Διηγήματα. υχαριστούμε. Εγώ εύχομαι υγεία... ...και σε σένα προσωπικά. Και όλα θα ‘ρθούνε έτσι όπως πρέπει. Μακάρι. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Η Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου είναι συγγραφέας και ζει στην Καστοριά. Μιλά για την παιδική της ηλικία, την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, περιγράφοντας μνήμες και βιώματα που την καθόρισαν. Συνεχίζει εξιστορώντας τη μετανάστευσή της στη Γερμανία ως εργάτρια, με σκοπό να μπορέσει παράλληλα να σπουδάσει. Περιγράφει την ενασχόλησή της με τη συγγραφή, το έναυσμα για να ασχοληθεί με το αντικείμενο, τα βιβλία που έχει γράψει και εκδόσει μέχρι σήμερα, αλλά και τα μελλοντικά της συγγραφικά σχέδια. Παράλληλα, περιγράφει τη δραστηριοποίησή της με τη διδασκαλία, τη μετάφραση και τη διερμηνεία. Η συγγραφή υπήρχε πάντα μέσα της, πήρε σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια και, όπως λέει, είναι τρόπος ζωής πια.

Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου

Κατερίνα Μαλεγκάνου