Οικογένεια Ελιάου: η μοναδική εβραϊκή οικογένεια που παραμένει στην Καστοριά

Η οικογένεια Ελιάου μετά το Ολοκαύτωμα και τα παιδικά χρόνια του αφηγητή στην Καστοριά

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Βρίσκομαι εδώ με τον κύριο Ιακώβ Ελιάου, γνωστό και ως Τζάκο, είμαστε στο μαγαζί του στην Καστοριά. Εγώ ονομάζομαι τίποτα, αλλά δεν είμαι και – πώς να το πω; – πιστός, τυφλός ακολουθητής όλων των θρησκευτικών οδηγιών και διδαγμάτων, αν αυτό λέει τίποτα.

Τα ταξίδια στο Ισραήλ και η επαφή με τις εβραϊκές γιορτές και τη γλώσσα

00:15:16 - 00:27:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μιλήστε μου λίγο περισσότερο για τα ταξίδια στο Ισραήλ. Ναι. Έχοντας, λοιπόν, τρεις αδερφές να ζούνε παντρεμένες στο Ισραήλ, πηγαίναμε σχεδι την ξέρω την εβραϊκή γλώσσα. Καταλαβαίνω, την αναγνωρίζω ότι είναι εβραϊκά, αλλά δεν γνωρίζω να τη μιλήσω, όχι. Και λίγο την καταλαβαίνω.

Οι σπουδές στην Αγγλία, τα ταξίδια αναψυχής και η συνέχεια του επαγγέλματος του πατέρα

00:27:59 - 00:39:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για να επιστρέψουμε λίγο στην Καστοριά και στα παιδικά σας χρόνια. Είπατε ότι σπουδάσατε στο εξωτερικό. Ναι. Αυτό πώς προέκυψε; Ναι. Ενώ κάποιους ανθρώπους, δεν ξέρω, αλλά όχι κάτι κραυγαλέο, που να πω ρε παιδί μου: «Ναι, αυτόν τον άνθρωπο τον σκότωσα», που λέει ο λόγος. Όχι.

Η δημιουργία του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ

00:39:15 - 00:45:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκτός από αυτό το μαγαζί λειτουργείτε και κινηματογράφο στην Καστοριά. Ναι, αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Ο κινηματογράφος και αυτός, τώρα πυν κολλημένος σε αυτό, έτσι, στον επιπλέον χρόνο μου τον διέθετα εκεί, όχι να στερήσω κάτι άλλο, για να το διαθέσω στον κινηματογράφο. Ναι.

Η οικογένεια Ελιάου σήμερα – Το μήνυμα του αφηγητή για το Ολοκαύτωμα

00:45:48 - 00:51:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σήμερα η οικογένειά σας αποτελείται από τους γιους σας, τα παιδιά σας μάλλον, τα εγγόνια σας… Πώς είναι πλέον η οικογένειά σας διαμορφωμένη;ληρώσω, είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνατε εσείς.

Περίληψη

Ο Τζάκος Ελιάου είναι ένας άνθρωπος με πολλή ευγνωμοσύνη για τη ζωή. Η οικογένειά του είναι μια από τις παλαιότερες οικογένειες στην Καστοριά και η μόνη εβραϊκή οικογένεια που παραμένει στην πόλη από το 1500 μέχρι σήμερα. Οι γονείς του βρέθηκαν στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, αλλά δεν μιλούσαν για όσα βίωσαν στη μετέπειτα ζωή τους παρά τις ερωτήσεις των παιδιών τους. Ο Τζάκος Ελιάου, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Καστοριά, περιγράφει τη ζωντανή κοινωνική ζωή του, το έθιμο του Πέσαχ και τα ταξίδια της οικογένειάς του στο Ισραήλ. Μιλάει για τις σπουδές του στην Αγγλία και την απασχόλησή του στο εργοστάσιο των ραπτομηχανών Success. Ακόμη, αφηγείται τη δημουργία του κινηματογράφου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και εκφράζει την αγάπη και ευγνωμοσύνη του για την οικογένεια και την καταγωγή του.

Ιακώβ Ελιάου

Ελπίδα Χάτσιου