Ηλικιακός περιορισμός

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες άνω των 18 ετών.

«Θα βρεθεί κανένας άνθρωπος να γράψει αυτή την ιστορία που περνάμε τώρα;» Το ημερολόγιο ενός πολέμου

Ενότητα 1

Η ζωή και η οικογένεια στο Ψάρι Κορινθίας

00:00:00 - 00:05:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, είμαι η Κυριακή Θεοδώρου, ερευνήτρια στο Istorima, είναι 13 Ιουλίου και είμαι εδώ με την κυρία Βιβή. Γεια σας, κυρία Βιβή. Γειλα και τα κόβανε μετά «χυλοπίτες», που τις λέγανε, και τρώγαμε τον χειμώνα, οι οικογένειες μεγάλες. Αυτό ήταν. Λοιπόν, τι άλλο να σου πω;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η επιστράτευση και η γερμανική κατοχή

00:05:14 - 00:20:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε μου είπατε ότι όταν κηρύχθηκε ο Πόλεμος- Ναι- Εσείς ήσασταν 8 χρονών. Οκτώ χρονών. Θέλετε να μου πείτε τι θυμάστε από τη μέρα που ς. Δεν είχε τίποτα που να, να μισεί ο ένας τον άλλονε. Και περνούσαμε αγαπημένα. Και καλά περνούσαμε, δεν είχαμε τίποτα που να μας χωρίζει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η Μάχη της Στυμφαλίας – Το ολοκαύτωμα του χωριού

00:20:27 - 00:32:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αλλά μου είπατε ότι όταν έρχονταν οι Γερμανοί στο χωριό- Φεύγαμε- Φεύγατε για να μην σας… Ναι, να μη μας κακοποιήσουν. Σκοτώσανε πολίτες σμία, πώς να στο πω; Διάφορα από διάφορα υλικά που καήκανε στο χωριό. Ρούχα, ξύλα, λάδια, κρασιά, όλα αυτά είχανε το καθένα τη μυρωδιά του.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η ζωή μετά την καταστροφή του χωριού – Το αντάρτικο

00:32:44 - 00:43:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, κυρία Βιβή, κάηκε και το δικό σας σπίτι; Του πατέρα μου. Κάηκε. Και μετά τι κάνατε; Τι να κάναμε; Που μένατε; Μετά τι κάναμε; Δεας βρούνε και μας πάρουνε. Ήτανε και απ’ τη μια μεριά και από την άλλη δύσκολα τα πράγματα. Αναφέρω «Μακριά από πόλεμο», σας λέω, μέσα κει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η ζωή στα καλύβια και η συγγραφή του ημερολογίου

00:43:37 - 00:59:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σας ρωτήσω και κάποια πράγματα ακόμα. Να με ρωτήσεις. Το χωριό σας που κάηκε πώς, πώς το φτιάξατε μετά; Το χωριό μας που κάηκε, μετά ατώ πολύ. Τι άλλο; Κι εγώ σ’ ευχαριστώ και να έχεις δύναμη και όρεξη να ακούς και κουτά και έξυπνα από μας τους ηλικιωμένους. Να ‘στε καλά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Περιεχόμενο διαθέσιμο για ενήλικους

Περίληψη

Η Βιβή Κυριακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ψάρι Κορινθίας. Η παιδική της ηλικία, ωστόσο, στιγματίστηκε από τη δυστυχία του πολέμου. Στη μνήμη της ανακαλεί στιγμές από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την επιστράτευση, την Κατοχή, καθώς και την καταστροφή του χωριού της από τους Γερμανούς στρατιώτες. Αφηγείται μνήμες από τη μάχη στη Στυμφαλία, τις εκτελέσεις και τα αντίποινα εκείνης της σκληρής εποχής, αλλά και αργότερα με τις δολοφονίες στο αντάρτικο. Τέλος, μοιράζεται μαζί μας το ημερολόγιό της που έγραψε μετά από πολλά χρόνια, σε μια προσπάθεια να μην ξεχαστεί αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, όσο σκοτεινό κι αν είναι.


Αφηγητές/τριες

Παρασκευή Κυριακοπούλου


Ερευνητές/τριες

Κυριακή Θεοδώρου


Δεκαετίες

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

12/07/2023


Διάρκεια

59'