Παιδικές αναμνήσεις από την Καρδίτσα της δεκαετίας του '40

Ενότητα 1

Η οικονομία της οικογένειας

00:00:00 - 00:03:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι 14 Ιουλίου 2023, είμαι η Βασιλική Κοράκη, ερευνήτρια του Istorima, είμαστε στην Πεζούλα, είμαι μαζί με την κυρία… Ελένη Μαλέτσικα. α χωράφια βέβαια. Τριφύλλια κόβαμε με την κοσιά και φτιάχνανε δεμάτια για τα ζώα. Είχαμε και γίδια και πρόβατα και αγελάδες και όλα. Αυτά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Στην Κατοχή και στον Εμφύλιο

00:03:55 - 00:31:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, ακούστηκε μια… ειδοποίησαν ότι θα έρθουν οι Γερμανοί… οι Ιταλοί μάλλον πρώτα, θα έρθουν οι Ιταλοί και λένε: «Τι λαός είναι αυτός; Είι μεταξύ τους αν συζητούσαν και έβαζαν αυτοί τα παιδάκια και μας είχαν του κλότσου και του μπάτσου, που λένε. Αλλά δε βαριέσαι, καλά, όταν–

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ

00:31:09 - 00:35:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, θέλετε να πείτε και κάτι ακόμα; Να σας πω για την εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ. Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στην Πεζούλα, είναι η γεν να πω. Νομίζω τα είπαμε όλα. Έτσι. Ωραία, ευχαριστώ πολύ! Και εγώ ευχαριστώ, να είσαι καλά και εσύ και όλος ο κόσμος! Να είστε καλά!  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Η Ελένη Μαλέτσικα μοιράζεται ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια. Αναφέρεται στην απόφαση του πατέρα της να αλλάξει επάγγελμα και από αγρότης να γίνει μπακάλης. Θυμάται ιστορίες από το μπακάλικο, τι αγόραζε ο κόσμος τότε, πώς πλήρωνε και τη φτώχεια που υπήρχε εκείνη την εποχή. Μοιράζεται τις επιπτώσεις της άφιξης των Ιταλών και των Γερμανών κατακτητών, καθώς οι τελευταίοι έκαψαν το σπίτι και το μπακάλικο της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τρέχανε από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη. Εκείνο το διάστημα πήγε σχολείο στην Καρδίτσα, όπου τα παιδιά του χωριού ήταν απομονωμένα και τα αποκαλούσαν "καταδιωκόμενα". Τέλος, αναφέρεται στην ιστορία της εκκλησίας του Αγίου Σεραφείμ, γενέτειρα του οποίου είναι το χωριό της, η Πεζούλα, καθώς και στην εικόνα του αγίου που κάηκε.


Αφηγητές/τριες

Ελένη Μαλέτσικα


Ερευνητές/τριες

Βασιλική Κοράκη


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

13/07/2023


Διάρκεια

35'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Σημειώσεις ερευνήτριας:
Βλάσδο: παλιά ονομασία για το χωριό Μοσχάτο
Το ποίημα που θυμάται η κυρία Νίτσα είναι «Τα Χελιδόνια» του Ιωάννη Πολέμη.