Η ιστορία του «Πειρατή» της Ύδρας

Τα πρώτα χρόνια του «Πειρατή» και οι αλλαγές από τη δεκαετία του ’70 έως τη δεκαετία του 2000

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα, η μέρα είναι Κυριακή 07/05/2023, είμαι η Άλκηστις Μπουτσιούκου, ερευνήτρια από το Ιstorima, και βρισκόμαστε στην Ύδρα μαζί με ττανε και δικά μας, τα είχανε κλέψει από άλλο μαγαζί. Ναι, εκεί ήτανε ένα σοκ για μένανε, γιατί αυτή την ταμπέλα την έχω σαν ενθύμιο δηλαδή.

ProfessionsMusicTourism
Θαμώνες του Πειρατή

Θαμώνες του Πειρατή

Ο Πειρατής

Ο Πειρατής

Η ακμή της Ύδρας ως τουριστικού προορισμού

00:23:30 - 00:31:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με το μαγαζί δεθήκατε σιγά σιγά ή από την αρχή υπήρχε αυτή η αγάπη που νιώθω ότι έχετε; Ναι, δεθήκαμε, δηλαδή και εγώ κι ο Μενέλαος ταιριάνε και πίνανε κι έλεγα: Πότε θα φύγω να πάω, να κλείσει ο «Πειρατής» να ησυχάσω, να πάω να κοιμηθώ; Γινόντουσαν τέτοια πράγματα, εντάξει.

Ενότητα 3

Τσακωμοί, έρωτες και η φήμη του «Πειρατή», οι αλλαγές στον χώρο, τη μουσική και τα ποτά του μαγαζιού

00:31:39 - 01:02:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μεγάλους τσακωμούς, καυγάδες να είχανε γίνει στο μαγαζί ή προλαβαίνατε; Τα προλαβαίναμε, είχα γίνει. Και πήδαγα από το μπαρ, κι ήμουνα και να τα βάλουνε για εμφάνιση. Παίζει κι αυτό με το μάτι σου. Ή γύρω γύρω στα χείλια στα ποτήρια τι βάζουνε, διάφορα, αλάτια, διάφορα τέτοια.

Η Ύδρα, οι άνθρωποί της και η οικογενειακή ζωή

01:02:37 - 01:14:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από όλη τη διαδρομή του «Πειρατή», τι σας έχει πιο πολύ στη μνήμη σας, πιο έντονα; Είναι πολλά βέβαια. Είναι πολλά. Στη μνήμη μου, δηλαδή…. Είχε κάνει πολύ ωραίους… πολύ ωραίες εκθέσεις. Είναι μια ωραία ανάμνηση κι αυτός ο άνθρωπος, μου έχει μείνει, τον αγάπαγα πάρα πολύ. Αυτά.

Περίληψη

Ο Τάκης Μπούχλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ύδρα. Η γνωριμία με τον αδερφικό του φίλο Μενέλαο ήταν η αρχή μιας περιπέτειας που θα κρατούσε μια ολόκληρη ζωή. Ο Μενέλαος Μανωλόπουλος, ο Αλέξης Πετρόπουλος και ο μικρότερος εκ των τριών, Τάκης Μπούχλας, αποφάσισαν να ανοίξουν μαζί το ιστορικό πλέον μαγαζί με το όνομα «Πειρατής» τον Δεκέμβριο του 1976. Ο αφηγητής κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, από το ξεκίνημα και το σταδιακό χτίσιμο του «Πειρατή» μέχρι τη σημερινή εποχή και την εξέλιξή του σε ένα καφέ-μπαρ που υποδέχεται φίλους, γνωστούς και τουρίστες από όλον τον κόσμο. Μας δίνει το στίγμα της ακμής της Ύδρας τη δεκαετία του ’80, αφηγείται ευτράπελα, γλέντια, τσακωμούς, επισκέψεις καλλιτεχνών, ξένων και Ελλήνων. Οι γνωριμίες και οι έρωτες που εκτυλίχθηκαν στον «Πειρατή» είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του.

Παναγιώτης Μπούχλας

Άλκηστις Καλλιόπη Μπουτσιούκου