«Εγώ είμαι αυτός ο μικρός που ζήτησες αυγά», είπε στον Γερμανό στρατιώτη 17 χρόνια αργότερα

Ο πόλεμος και η Κατοχή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχω ανοίξει το καταγραφικό. Εγώ ονομάζομαι Αντώνιου Ειρήνη. Είμαι ερευνήτρια του Istorima. Σήμερα είναι Τετάρτη, 4 Μαΐου του 2022. Βρισκόμωρία, δεν τον τιμώρησαν, ούτε αιχμάλωτο τον έπιασαν και μάλιστα τον θεώρησαν σαν ήρωα οι Γερμανοί, που έκανε αυτή τη στάση. Μάλιστα, ωραία.

Ο Γερμανός στρατιώτης που ζητούσε αυγά και αναμνήσεις από τον πόλεμο και την Κατοχή

00:08:52 - 00:31:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αφού έφτασαν οι Γερμανοί στο χωριό μας, εγώ καθόμουν στην αυλή του σπιτιού μου. Σταμάτησε το κανονίδι πλέον και περνάει ένας Γερμανός και μο Κορυτσά, πηδούσαμε όλοι από χαρά. Δεν νιώθαμε τέτοιο φόβο. Και ο Γερμανός που ήρθε στο σπίτι μου και μου ζήτησε: «Άιτσα», δεν το θεώρησα…

Η συνάντηση με τον Γερμανό στρατιώτη το ‘58

00:31:33 - 00:48:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ύστερα από χρόνια, παντρεμένος εγώ, στην Πτολεμαΐδα τα πεθερικά μου, οι γονείς της Αρετής. Ήρθε μια… Ενοικιάζαμε ένα διπλανό σπίτι, το οποίοπίτια, από αυτούς τους εργάτες που μας έκαναν εκεί και ενοικιάσαμε σπίτια και λοιπά, από αυτά φτιάξαμε και άλλη περιουσία εμείς, κατάλαβες;

Ο Γερμανός στρατιώτης που ζητούσε αυγά και η ΕΠΟΝ

00:48:23 - 01:17:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκείνη την ημέρα, το ’41 τώρα, όχι το ’58 που τον είδες ξανά, το ’41. Τον θυμάσαι πώς έμοιαζε; Όχι, γιατί ο στρατιώτης ήταν πάνοπλος. Είχε ως είναι η Εθνική Τράπεζα. Και το επάνω, ο όροφος ήταν γραφεία και πήρε δύο, δικαίωμα ο Κοσμάς, ο αδερφός μου, δυο γραφεία. Τα ‘χει ακόμα.

Ελονοσία

01:17:53 - 01:25:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θείε, πείνα είχατε στην Κατοχή; Λοιπόν, πείνα. Εμείς δεν πεινάσαμε, γιατί είχαμε πρώτα πρώτα το ψωμί μας. Και μάλιστα, πολλοί Καστοριανοί π, για να περάσει, αλλά προληπτικά, για να μην πάθουμε ελονοσία, μας έκαναν ένεση, μας έκαναν. Άρα δεν έπαθες, δεν νόσησες. Όχι, όχι, όχι.

Οι Εβραίοι, ο Αλμπέρτος και ο Μωσίκος

01:25:25 - 02:01:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θείε, ποια Κατοχή ήταν-, ποια ήταν πιο δύσκολη, οι Ιταλοί ή οι Γερμανοί ήταν πιο κακοί; Κοίταξε, οι Γερμανοί ήταν σκληροί βέβαια, αλλά δεν που ήταν τα γραφεία του και το άλλο ήταν σαν φρουρά, στρατιωτική φρουρά να πούμε, κάπως έτσι. Τα δυο σπίτια των Εβραίων αυτών. Τα κορίτσια.

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

02:01:32 - 02:05:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θείε, το τέλος του πολέμου, του παγκόσμιου, το θυμάσαι πότε ήρθε; Βέβαια. Το ’45 τελείωσε, παραδόθηκε η Γερμανία. Πριν… Πρώτοι ήρθαν οι Ρώσσαν πλέον οι Ρώσοι στο Βερολίνο, αυτοκτόνησαν όλοι και ο Γκέμπελς. Ο Γκέμπελς είχε έξι παιδιά. Προπαγάνδας ήταν αυτός, έχω ένα βιβλίο εκεί.

Ο σταθμός του BBC και ο εμφύλιος

02:05:35 - 02:36:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ανοίγω, μετά από ένα διάλειμμα ανοίγω και πάλι το καταγραφικό. Για πες μου, θείε, τι μου έλεγες. Στο σιντριβάνι ήταν το κέντρο εκεί πέρα τοΕντάξει. Να σταματήσουμε εδώ για σήμερα; Όπως θέλεις. Εδώ είμαι εγώ. Εντάξει, σταματάμε για σήμερα και συνεχίζουμε την Παρασκευή. Έγινε.

Περίληψη

Ο Τάσος Μίχος γεννήθηκε το 1929 στη Κορησό Καστοριάς. Σαν παιδάκι γνώρισε τι θα πει Κατοχή. Συνόδευσε τον συμμαθητή και φίλο του, Αλμπέρτο Κοέν, στο Γυμνάσιο Θηλέων, το οποίο έγινε η προσωρινή του φυλακή λίγες μέρες πριν οδηγηθεί με τους υπόλοιπους Εβραίους της Καστοριάς σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Θυμάται, επίσης, τον φίλο του τον Μωσίκο, επιζώντα που γύρισε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και πλέον μιμούνταν τον στρατάρχη Ζούκοφ. Όταν ήταν δώδεκα ετών, ένας Γερμανός στρατιώτης που βρέθηκε μπροστά στο σπίτι του, του ζήτησε να φάει μαγειρεμένα αυγά. Ο στρατιώτης, αφού κάθισε μαζί με τον κ. Μίχο και τη μητέρα του μπροστά στο τζάκι κι έφαγε, έβαλε ξανά την πανοπλία του και έφυγε. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 1958 στην Πτολεμαΐδα, ο κ. Μίχος συνάντησε σε ένα φιλικό τραπέζι έναν γερμανό μηχανικό των έργων της ΔΕΗ που κούτσαινε. Ήταν ο Φριτς, ο Γερμανός στρατιώτης που κάποτε του ζήτησε αυγά.

Αναστάσιος Μίχος

Ειρήνη Αντωνίου

03/05/2022

156'

Σημειώσεις συνέντευξης:
-Ο αφηγητής είναι συγγενής της ερευνήτριας. Πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό της προγιαγιάς της, δηλαδή της γιαγιάς του πατέρα της.
- O αφηγητής αναφέρει τον πόλεμος των επτά ημερών σχετικά με τους Εβραίους. Πρόκειται για τον γνωστό "Πόλεμο των Έξι ημερών.
- Ο αφηγητής αναφέρει «δεν ήταν της ΕΣΑ», αλλά εννοεί «δεν ήταν των SS».
- Ο αφηγητής αναφέρει το όνομα «Ρόνσος». Το σωστό όνομα είναι Αλέξανδρος Ρόσιος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Υψηλάντης.
- Ο αφηγητής λέει ότι: «δεν φταίνε οι Γερμανοί», εννοώντας ότι «δεν φταίνε οι χωριανοί».
- Ο αφηγητής λέει: «Όλα τα παιδιά έπρεπε να οργανωθούμε και κάναμε την ΕΠΟΝ. ΕΠΟΝ είναι Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, ΕΠΟΝ». Ενώ αναφέρει σωστά το ακρωνύμιο, το όνομα της οργάνωσης ήταν Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων και όχι Εθνική.
- Για την σφαγή της Κλεισούρας αναφέρει 140-160 νεκρούς εκ παραδρομής, καθώς στην πραγματικότητα ήταν μάλλον περισσότεροι, περίπου 280.
- Τ.Ε.Α.: Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης. Παραστρατιωτικό σώμα κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου που είχε στελεχωθεί από δωσίλογους και άνδρες ακροδεξιών οργανώσεων. Εκτός από τα αστικά κέντρα, έντονη και μακρά ήταν η παρουσία τους σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο ήδη από την Κατοχή και για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.