Ηλικιακός περιορισμός

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες άνω των 18 ετών.

«Πάντα είχα μια φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στον λαιμό μου»: Ο Χρήστος Ερινέλης αφηγείται

Ενότητα 1

Βιογραφικά στοιχεία, η πρώτη γνωριμία με τη φωτογραφική τέχνη και το φωτογραφικό στούντιο του πατέρα στον Γιδά

00:00:00 - 00:14:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα. Είμαι η Μαρία Boυρλιώτη, είμαι ερευνήτρια στο Istorima. Βρίσκομαι στη Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκης με τον κύριο Χρήστο Eρινέλη, που εά δεν ξέρω αν και πιο μπροστά χρησιμοποιούσα φωτογραφική μηχανή. Αυτή ήταν, λοιπόν, η επίσημη μου έναρξη από 12 ετών στη φωτογραφική τέχνη.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Το ξεκίνημα του αφηγητή ως φωτογράφου κοντά στον πατέρα και αναμνήσεις από τις εκδηλώσεις του χωριού και τον εμφύλιο

00:14:57 - 00:35:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την αγαπούσα τη δουλειά και δεν δίσταζα να ακολουθώ τον πατέρα μου σε όλα τα πανηγύρια της περιοχής, των χωριών δηλαδή, που γιόρταζαν, σε γάρόβατου, που μου την έβαζε από κάτω για να ζεσταίνομαι το βράδυ που κοιμόμουνα, να με ζεσταίνει το δέρμα που είχε πάνω το τρίχωμά του. Ναι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η σχέση με τα γράμματα, η ζωή στη Θεσσαλονίκη και η φωτογραφική τέχνη στην πόλη

00:35:03 - 00:50:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, μετά όμως εγώ δεν ήμουνα παιδί των γραμμάτων, ήμουνα παιδί των τεχνών. Και ήθελα πολύ να γίνω μηχανικός, να γίνω μουντζούρης δηλαδή.ις σαπουνάδες και έβγαζα ένα χαρτζιλικάκι. Πρώτη-πρώτη δουλειά, λοιπόν, που έκανα έξω από το σπίτι, εκτός τη φωτογραφική, ήταν στο κουρείο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η έναρξη των σπουδών στη σχολή «Ευκλείδη», οι δουλειές στα μηχανουργεία και εμπειρίες από το φωτορεπορτάζ

00:50:44 - 01:27:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά, όταν πήγα στον «Ευκλείδη», βρήκα δουλειά εκεί, Αγίου Δημητρίου. Όχι -συγνώμη- Διοικητηρίου, Διοικητηρίου, απ’ τον Βαρδάρη περίπου 200 ά. Καθώς, επίσης, και τον θεμέλιο λίθος της Παναγίας Φανερωμένης. Βέβαια! Έχω τον θεμέλιο λίθο της και θα σου πω γιατί να… έχω πολλά να πω.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η εργασία στη σχολή «Ευκλείδη» και η εμπειρία ως καθηγητής και φωτογράφος μέσα σε αυτή

01:27:22 - 01:41:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, στη σχολή που πήγα… Όχι που πήγα, που μου είπε ο φίλος ότι υπάρχει αυτή. Λέω: «Για να πάω να ρωτήσω τον διοικητή μέσα, να κάνω μια εη Γερμανία; Πώς μου 'ρθε; Ναι, πώς αποφασίσατε; Θα σου πω. Αν εξυπηρετούσε και τη φωτογραφία.  Ναι, ναι, ναι. Ναι, ναι, ναι. Βεβαίως!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η υπηρεσία στο Ναυτικό, η γνωριμία με τη σύζυγο, η ζωή και η δουλειά στη Γερμανία

01:41:44 - 02:12:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από νεαρός, απ’ τον στρατό ακόμα, το Ναυτικό, υπηρέτησα στο Ναυτικό, έκανα είκοσι εφτά μήνες στο ναυτικό. Έκανα πολύ καλούς φίλους στο ναυτι ίδιο δρόμο, εκεί στη [Δ.Α.], που περνούσε και το τραμ, ήτανε αυτός ο Max Wete. Τον τρόπο που τον γνώρισα δεν τον θυμάμαι, τι έγινε αφορμή.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Η επιστροφή στην Ελλάδα, η δημιουργία οικογένειας και το πρώτο φωτογραφείο

02:12:58 - 02:26:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πιο μπροστά σου είπα ότι είχα μια σιγουριά στη ζωή μου, λες και δεν υπάρχουν κίνδυνοι και δεν υπάρχουν απρόοπτα, άλλα ό,τι ήξερα, εκείνοη, να συναντιέσαι τώρα με έναν άνθρωπο που έτυχε να είναι ένας απ’ την επιτροπή που βράβευσαν τη φωτογραφία σου! Τα όσα συμβαίνουν στη ζωή…

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Η αγορά αυτοκινήτου, το φωτογραφείο του γιου και η δημιουργία του μουσείου

02:26:05 - 02:44:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και να σου πω ένα ευτράπελο, τώρα έτσι. Είμαστε στο Λονδίνο και προερχόμεθα απ’ το Παρίσι. Στο Παρίσι η τιμή του… της δραχμής το 1997 πήγαμεει να μάθουμε εμείς κι άλλα πράγματα;» και πήγαμε εκεί και μάθαμε έναν σωρό πράγματα. Όλα πρέπει να… είναι μάθηση. Τι άλλο έχουμε να πούμε;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 9

Φωτογραφίζοντας γυμναστικές επιδείξεις και στιγμές φωτορεπορτάζ

02:44:38 - 02:51:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου λέγατε για τα εγκαίνια ότι έγιναν, του μουσείου. Με αυτήν την αφορμή μιλήσαμε, αλλά εγώ ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ώρα τώρα. Είναι σχεήθηκα! Κάτι πάλι έτσι που έλεγα για τα… τις φωτογραφίσεις. Τέλος πάντων, παντού, παντού πηγαίναμε. Προλαβαίναμε τα πάντα. Εντάξει. Ωραία. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 10

Η ζωγραφική των φωτογραφιών στο χέρι πριν την έγχρωμη φωτογραφία και η εμφάνιση της έγχρωμης φωτογραφίας

02:51:51 - 03:11:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πριν σου πω για την έγχρωμη φωτογραφία, να σου πω ότι εμείς, οι προηγούμενοι, παλιοί φωτογράφοι, ζωγραφίζαμε τις φωτογραφίες με το χέρι. Γιν πολύ. Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά που μοιραστήκατε μαζί μας και θα συνεχίσουμε τις εξιστορήσεις- Ναι. Την επόμενη φορά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Περιεχόμενο διαθέσιμο για ενήλικους

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

O Χρήστος Ερινέλης διατηρεί ένα μουσείο λαογραφίας και φωτογραφίας στο σπίτι του, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Έμαθε τη φωτογραφική τέχνη από τον πατέρα του και μας αφηγείται ιστορίες για την τέχνη και το επάγγελμα της φωτογραφίας από το 1950 έως και σήμερα. Η τέχνη αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική που έμαθε. Εργάστηκε από μικρός ως μηχανικός, σπούδασε στη σχολή «Ευκλείδη» και μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τα μηχανουργεία της Θεσσαλονίκης και της Γερμανίας. Η ζωή στη Γερμανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο μετέπειτα άνοιγμα του πρώτου φωτογραφικού του στούντιο, με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Αργότερα, δίδαξε ως καθηγητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στη Νέα Μηχανιώνα και εξομολογείται την αγάπη του για τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τις ιστορίες με τους μαθητές του. 'Ένας πολυπράγμων και δημιουργικός άνθρωπος, για τον οποίο η φωτογραφία υπήρξε μια σταθερά σε όλες τις φάσεις ζωής του.


Αφηγητές/τριες

Χρήστος Ερινέλης


Ερευνητές/τριες

Μαρία Βουρλιώτη


Ημερομηνία Συνέντευξης

05/04/2022


Διάρκεια

191'