«Την ιστορία την γράφουνε οι απλοί άνθρωποι και πρέπει τα ονόματά τους να γραφτούνε»

Ενότητα 1

Η εμπειρία της μετεκπαίδευσης, οι επιθεωρητές της εποχής και η χρησιμότητα της Κατανομής του Gauss

00:00:00 - 00:33:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εντάξει. Κάνε μου– Καλησπέρα σας– Την ερώτηση. Σήμερα έχουμε 6 Απριλίου 2022. Η ώρα είναι 7:30 η ώρα το απόγευμα. Είμαστε εδώ στο σπίτιτο πούμε και να καθίσεις κάτω να μου πεις: «Κοίταξε να δεις, αυτό το πράγμα δεν πάει, δεν ταιριάζει». Το δέχομαι, δεν μπορώ να το απορρίψω–

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
ProfessionsEducation
Τοποθεσίες

Ενότητα 2

Η αφοσίωση στο διδακτικό έργο και το ενδιαφέρον για την καταγραφή της οικογενειακής ιστορίας

00:33:22 - 00:47:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να κάνω μια ερώτηση; Ναι. Πότε ξεκινάει η ανάγκη σας για τη συγγραφή; Ήσαστε δάσκαλος, γίνατε, γίνεστε σχολικός σύμβουλος– Ναι. Τι έγινε ς, με το ένα και τ’ άλλο, το ονειρευόμουνα σαν Μικρό Πανεπιστήμιο. Ανακατευόμουνα με τα πολιτιστικά. Αλλά όχι ακόμα με τα… Με τη συγγραφή.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 3

Οι λιγοστές ιστορίες της μητέρας για τα Μικρασιάτικα οδήγησαν σε ενδελεχή έρευνα

00:47:32 - 01:13:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με τα Μικρασιάτικα. Μάλιστα, ο Μπαλής, ο δήμαρχος, μου λέει: «Γράψε» μου λέει «για την Μικρά Ασία». Α! Και δεν το ξεχνάω, να το πω αυτό, είχκαι τα γράφω. Αυτά, όμως, τα ’λεγε η γυναίκα χωρίς να ξέρει ας το πούμε άλλες συγκεκριμένες… Δεν θυμόταν το όνομα του πλοίου. Να, το βρήκα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 4

Όλες οι ανακαλύψεις σχετικά με την ίδρυση του Προσφυγικού Συνοικισμού

01:13:09 - 01:29:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχετε γράψει γύρω στα 16 βιβλία, αν δεν κάνω λάθος, που σχετίζονται με την– Δεν άκουσα καλά. Έχετε γράψει γύρω στα 16 βιβλία που σχετίζοντικισμός ονομάσθη Νέα Ιωνία». Δεν σας κρύβω ας το πούμε τι χαρά και τι συγκίνηση έκανα όταν βρήκα αυτό το πράγμα. Όταν βρήκα αυτό το πράγμα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 5

Με κορυφαία τη μάνα, όλοι οι απλοί άνθρωποι αξίζουν αναφορά στην Ιστορία

01:29:09 - 01:49:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κύριε Δημήτρη, αυτή η έρευνα και αυτή η συγγραφή σάς φέρνει πιο κοντά στις ρίζες σας; Είναι αυτό ότι αισθάνεστε ότι είστε πιο κοντά στις ρίζνίας αισθάνεται κι αυτή –και το συζητάμε μαζί πολλές φορές– μια συγκίνηση γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Βέβαια, υπάρχει μια ιστορία από πίσω.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 6

Τα όνειρα των γονιών για τα παιδιά τους και ο «Συγκινητικός Επίλογος»

01:49:02 - 01:56:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς επέζησαν και τι όνειρα είχαν για τα παιδιά τους. Εμένα η μάνα μου, ας το πούμε, για μένα, το καταλαβαίνω, είχε όνειρα. Ο κάθε γονιός, ο τορία σας, που μοιραστήκατε και συναισθήματα μαζί μου και τα όνειρά σας. Ναι. Ναι. Ναι. Χάρηκα πάρα πολύ. Να είστε καλά και να ’στε γερός.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
Τοποθεσίες

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Ο Δημήτριος Κωνσταντάρας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ανακαλεί αναμνήσεις, πληροφορίες και ανακαλύψεις από προσωπικές του έρευνες, ακόμα και συζητήσεις που είχε, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μιλά για τις εμπειρίες του από τη μετεκπαίδευσή του, για το διάστημα που εργάστηκε ως σχολικός σύμβουλος και γενικά για την εκπαίδευση στην Ελλάδα διαχρονικά. Αφοσιώθηκε στην εργασία του, αλλά έδειξε εξίσου μεγάλο ζήλο για την έρευνα και τη συγγραφή. Κατέγραψε πρόσωπα, λεπτομέρειες και δυσεύρετες πληροφορίες για την Μικρασιατική Καταστροφή και για τα χρόνια που ακολούθησαν, με την εγκατάσταση των προσφύγων κυρίως στην περιοχή του Βόλου. Αφετηρία στάθηκαν οι λιγοστές αφηγήσεις της μητέρας του, στην οποία αφιερώνεται το σύνολο του έργου του ως απόδοση τιμής.


Αφηγητές/τριες

Δημήτριος Κωνσταντάρας


Ερευνητές/τριες

Δήμητρα Ξηροφώτου


Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

05/04/2022


Διάρκεια

116'