«Πιο πολύ οι Παοτζήδες μάς έκαναν κακό, παρά οι Γερμανοί»: Αναμνήσεις της Κατοχής

Ενότητα 1

Παιδικά χρόνια και εργασίες

00:00:00 - 00:16:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Θα μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας; Θα σας πω. Γιατί όχι; Παρανού Ευδοξία. Ωραία. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς; Πότ κάρα; Μπα, δικοί μας ήτανε. Δικοί μας ήτανε. Αυτοκίνητο δεν είχε τότε. Μετά άρχισαν τα αυτοκίνητα. Δεν είχε εκείνα τα χρόνια αυτοκίνητα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Γερμανοί, ΠΑΟτζήδες και αντάρτες

00:16:19 - 00:32:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα να σας πω για τους Παοτζήδες, ε; Για τους Παοτζήδες; Ναι, να μας πείτε. Αυτοί οι Παοτζήδες, όταν ερχόταν, ειδοποιούσαν. «Μπουμ, μπουμχρόνια δουλεύατε μετά; Εγώ δεν πήγα πολύ και στη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν ήθελα. Πήγα για λίγο. Πήγα και ήρθα ύστερα εδώ. Τι άλλο να σας πω;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Δικτατορία, αντάρτες και πρόσφυγες

00:32:27 - 00:39:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την εποχή της δικτατορίας ζούσατε εδώ στο χωριό; Ναι, ναι, ναι και μετά για λίγο καιρό η μαμά μου με έστειλε κάτω στη Θεσσαλονίκη για να μηανε εκεί πέρα καζάνια. Πλένανε. Θυμάμαι, το καζάνι έκαιγε και πλένανε μερικές γυναίκες εκεί πέρα. Πολλά, πολλά έχει, αλλά πού να τα θυμηθώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Εργασία στα χωράφια και τα αμπέλια

00:39:15 - 00:41:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν γυρίσατε από τη Θεσσαλονίκη, μετά δεν κάνατε άλλες δουλειές εδώ πέρα; Όχι, εδώ στον μπαμπά μου ήμασταν. Εδώ δουλεύαμε. Εγώ στα δικά μοδώ το Σκουτ -το ξέρεις εσύ το Σκουτ- αυτά ήταν όλα αμπέλια. Είχαμε και εμείς εκεί πέρα αμπέλι και στο δικό μας το αμπέλι ήταν οι Γερμανοί.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Γερμανική κατοχή και η μετέπειτα ζωή

00:41:37 - 00:48:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήταν οι Γερμανοί. Έχτισαν σπίτι, ένα μεγάλο σπίτι και έβαλαν μέσα καζάνια και έκαναν φαγητά. Στράτο ήταν. Στρατώνες ήτανε. Μετά οι Γερμανοί να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Ευχαριστώ πολύ. Ναι; Ναι. Και εγώ ευχαριστώ. Χάρηκα πολύ που σε είδα και σε γνώρισα. Και εγώ. Πάλι να ’ρθεις.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Η Ευδοξία Παρανού γεννήθηκε το 1927 στη Λητή Θεσσαλονίκης, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Πήγε σχολείο ως την πέμπτη τάξη δημοτικού και στη συνέχεια εργάστηκε για να βγάλει τα προς το ζην. Στη συνέντευξή της, περιγράφει αρχικά την εργασιακή ζωή τόσο της ίδιας όσο και της οικογένειάς της στο χωριό της Λητής (κατασκευή καλαθιών, παραγωγή γάλακτος, καλλιέργεια αμπελιού, θερισμός, αλώνισμα κ.ά.) Επιπλέον, αφηγείται τις προσωπικές της εμπειρίες από την περίοδο της γερμανικής κατοχής στο χωριό, αλλά και από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών.


Αφηγητές/τριες

Ευδοξία Παρανού


Ερευνητές/τριες

Ραφαέλα Νίκα


Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

13/03/2022


Διάρκεια

48'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Σχόλιο ερευνήτριας:
Το Σκουτ που αναφέρει η αφηγήτρια είναι μια γειτονιά στη Λητή (κυρίως οι οδοί Χαρ. Τρικούπη, Αγίου Γεωργίου και Παναγή Τσαλδάρη).