«Γιατί όχι εγώ;». Μια ιστορία μεταξύ ορθοδοξίας και ομοφυλοφιλίας

Οικογένεια, Εκκλησία και πρώτες σκέψεις σεξουαλικού προσανατολισμού

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Είναι 22 Φλεβάρη του 2022. Είμαι ο Νίκος Μανώλας, είμαι ερευνητής για το Istorima και μαζί μου έχω τον Αχιλλκός» σε αυτό το κλίμα. Και φυσικά δεν προχώρησε. Τίποτα δεν έγινε. Δώσαμε και δυο φιλιά. Αυτό είναι το μόνο που έχω κάνει έτσι και αλλιώς.

Προσδοκίες και καταπίεση

00:11:53 - 00:24:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τελικά φεύγω από αυτήν την κατάσταση του χωριού. Γυρνάω πίσω στην πόλη. Σταματάνε και αυτά τα καλοκαίρια, δηλαδή, και γυρνάω πίσω στην πά ένα πρόσχημα. Είναι ουσιαστικά ένα γλύκισμα για να πέσεις μέσα σε μια φάκα από την οποία μετά μπορεί να μη γλιτώσεις και όλη σου τη ζωή.

Αλλάζοντας εαυτό και καθημερινότητα

00:24:07 - 00:50:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τώρα θα σου πω πώς έγινε το μπαμ. Περνάω στη σχολή με όλο αυτό που κουβαλούσα θέλοντας να φύγω από το σπίτι μου σαν τρελός. Και έρχομαι «Ok. Εγώ έχω κατακτήσει μια θέση στο σύστημα που σε πάει στον παράδεισο». Διαφώνησε εσύ με αυτό το επιχείρημα. Έλα, πες: «Όχι, δεν έχεις».

Θετικές εικόνες από την εκκλησία

00:50:30 - 01:04:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γνώρισες κανέναν άνθρωπο που τρέφεις εκτίμηση μέσα σου στους κύκλους της Εκκλησίας που κατεδάφισες; Ναι. Θες να μου μιλήσεις για αυτούς, ααν ένα δραματικό ποιητή που διαβάζεις την βιογραφία του κάποια στιγμή και λες «Πω πω! Χίλια-δυο κύματα, τι πέρασε;». Το δράμα... Το δράμα!

Επιστροφή στη μικρή πόλη

01:04:22 - 01:14:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξαναγύρισες στην πόλη σου ποτέ; Λοιπόν, έκανα τα πάντα για να μη γυρίσω. Μπήκα σε μεταπτυχιακό, χωρίς να με ενδιαφέρει καν, για να μην επια πει;». Δεν θα σταματήσεις αυτά να τα σκέφτεσαι όσο και να απαγκιστρωθείς από το παρελθόν, όσο και αν φύγεις λίγο από κει. Θα υπάρχουνε...

Συμπεράσματα

01:14:47 - 01:28:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, θέλω να μου πεις, κάνοντας μια ανασκόπηση της βιογραφίας σου και της ιστορίας που είπαμε ή και κάτι ακόμα που δεν μου έχεις πει, να πάντων.- Να, στον βρήκα τον τίτλο. Πολύ ωραία. Λοιπόν, να σε ευχαριστήσω για την ιστορία που μοιράστηκες. Εγώ σε ευχαριστώ. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο Αχιλλέας είναι το τρίτο και τελευταίο παιδί της οικογένειάς του και μεγάλωσε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κοντά στη Θεσσαλονίκη. Νιώθοντας αρκετά απομονωμένος και παραμελημένος, θα ενταχθεί στους κύκλους και τις δραστηριότητες της εκκλησίας της γειτονιάς του. Εκεί θα καταφέρει να βρει ένα ισχυρό νόημα για την καθημερινότητά του ώσπου ανακαλύπτει τη «διαφορετική» σεξουαλικότητά του. Καταλαβαίνοντας ότι αυτού του είδους η σεξουαλικότητα δεν είναι καθόλου ανεκτή στην οικογένειά του, στην επαρχιακή πόλη και στην εκκλησία, θα το κρύψει μέσα του επιμελώς μέχρι που μετακομίζει, ως φοιτητής, στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκινά να διαπραγματεύεται εκ νέου τα όρια του εαυτού του. Νιώθοντας ασφυκτική πίεση, θα έρθει σε ρήξη με τον προηγούμενο τρόπο ζωής και θα αναζητήσει τον χαμένο χρόνο της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας του.

Αχιλλέας Β. "Ψευδώνυμο"

Νικόλαος Μανώλας