Η ιστορία των Πομάκων μέσα από τα μάτια του Ιωάννη Αγκόρτσα

Ενότητα 1

Οι παιδικές αναμνήσεις από την Κατοχή, βιώματα από τον Εμφύλιο και το παιδομάζωμα

00:00:00 - 00:15:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας, θα θέλατε να μου πείτε το όνομά σας; Λέγομαι Αγκόρτσας Ιωάννης. Λοιπόν, βρισκόμαστε με τον κύριο Ιωάννη στην Ξάνθη, είναο ψωμί με λίγδα χοιρινή και κατά κάποιον τρόπο βοηθούσαμε για να μπορέσουν να κοιμηθούνε οι φαντάροι, για να είναι το βράδυ αυτοί ελεύθεροι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Ο διωγμός των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή στους Προσκόπους κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου

00:15:56 - 00:26:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, πράγματι ήτανε δύσκολα χρόνια και δόξα τω Θεώ το ’50 τελείωσε αυτή η κακή περίοδος και άρχισε πάλι η δουλειά, όλοι να δουλεύουν και χανε στην αυλή. Οπότε έβγαινε για να πάει στην τουαλέτα ο άνθρωπος και πάνω, μόλις βγήκε μπροστά στην πόρτα, έπεσε η οβίδα, οπότε τον άφησε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η ιστορία του καπετάν Ρίζου, ο Μεταξάς και τα οχυρά του Εχίνου, η εισβολή των Γερμανοβουλγάρων, η απελευθέρωση, η μελέτη του Πουλιανού για τους Βούλγαρους και οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων

00:26:20 - 00:44:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το άλλο που θυμάμαι είναι το εξής – αυτό μπορεί να το θέλει ειδική. Είχαμε έναν αντάρτη εδώ που λεγότανε καπετάν Ρίζος, πάρα πολύ σκληρός καίναι... Ναι. Το χειρότερο. Λοιπόν, θα σας γυρίσω λίγο πίσω. Θα ήθελα, μια φορά να ευκαιρήσεις, έγραψα δύο επιστολές πριν από χρόνια. Ναι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Οι σπουδές στην Ιατρική, η μετάβαση στην Αυστρία και το νοσοκομείο στο St. Gallen της Ελβετίας

00:44:24 - 01:00:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πείτε μου για τη μελέτη. Τη μελέτη που έγραψα για τους Πομάκους, την οποία βίωσαν τόσα χρόνια κι απ’ τον μπαμπά μου και από μένα τον ίδιο. ει να γυρίσω στην Ελλάδα γιατί είναι ο πατέρας μου άρρωστος». Και έτσι γύρισα στην Ελλάδα. Δεν μετανιώνω γι’ αυτό. Πέρασα καλά, δόξα τω Θεώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η επιστροφή στην Ελλάδα, ο στρατός και το αγροτικό ιατρείο

01:00:57 - 01:12:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γυρνάτε στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που κάνετε όσον αναφορά το επάγγελμά σας τι είναι; Λοιπόν, όταν ήρθα στην Ελλάδα το ’63, πάλι Απρίλί, ποτέ δεν έχω πει στη ζωή μου ότι «Αυτό το φαγητό το δεν το τρώω, δεν μου αρέσει». Τρώω τα πάντα, αλλά να είναι φυσική τροφή, σωστή. Αυτά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η σχέση με τους Πομάκους, η ιστορία τους, η γλώσσα και το βιβλίο

01:12:50 - 01:56:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οι Πομάκοι πώς αντιμετώπιζαν τον γιατρό τους; Ήσασταν ο μοναδικός απ’ ό,τι μου είπατε πάνω στα χωριά. Με πολύ σεβασμό, με πολλή εκτίμηση. Ε τυχόν απ’ αυτά μπορεί να πει κάνεις ότι: «Όχι, αυτό δεν είναι έτσι γι’ αυτόν τον λόγο» θα το δούμε, πάντα ψάχνουμε κι εσύ να ψάχνεις. Άλλο;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Η εμπειρία ως δήμαρχος Ξάνθης, η γνωριμία με τον Παττακό και οι μνήμες από την Εισβολή στην Κύπρο

01:56:03 - 02:10:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, κλείνοντας ήθελα να σας ρωτήσω. Μου είπατε στην προσυνέντευξη ότι ήσασταν, ότι υπηρετήσατε σαν δήμαρχος στην Ξάνθη. Ότι υπηρέτησα; α δημιουργήσεις μόνος σου την... Σου είπα, αργότερα θα σου δώσω να διαβάσεις και κάτι για την Κύπρο που δεν έχει βγει ακόμα στη δημοσιότητα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Περίληψη

Ο Ιωάννης Αγκόρτσας γεννήθηκε το 1935 στην Ξάνθη. Αρχικά θυμάται τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου και μιλάει για το παιδομάζωμα. Έπειτα αναφέρεται στον διωγμό των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και μοιράζεται την εμπειρία του από τη συμμετοχή στους Προσκόπους στη διάρκεια του Εμφυλίου. Επίσης αφηγείται την ιστορία του καπετάν Ρίζου, λέει για τους Γερμανοβούλγαρους και κάνει λόγο για τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων. Παρακάτω, θυμάται τις σπουδές του στην Ιατρική στην Αυστρία και περιγράφει την εμπειρία του από το St. Gallen της Ελβετίας. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ήρθε σε επαφή με τους Πομάκους και μελέτησε την ιστορία κι τη γλώσσα τους. Κάνει λόγο για την καταγωγή τους και την παρουσία τους στο έργο του Κωστή Παλαμά εστιάζοντας στην ετυμολογία της λέξης «Πομάκος». Τέλος, περιγράφει την εμπειρία του ως δήμαρχος Ξάνθης και μιλάει για την εισβολή στην Κύπρο.


Αφηγητές/τριες

Ιωάννης Αγκόρτσας


Ερευνητές/τριες

Μπενιαμίν Κόντε


Ημερομηνία Συνέντευξης

28/11/2021


Διάρκεια

130'