Η εβδομηνταεπτάχρονη σμαραγδένια blogger, μετανάστρια του έρωτα

Blog και τέχνες

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, θα μας πείτε το όνομά σας; Ναι, ονομάζομαι Σμαραγδάκη Βαρβάρα, χαϊδευτικά Ρούλα. Είναι Τρίτη, 12 Οκτωβρίου του 2021, είμαι μεου προσπαθώ, όλα αυτά, κάνω πάρα πολλά πράγματα μαζί, αλλά από λίγο. Κι αυτό με ικανοποιεί πάρα πολύ. Τώρα τι θα θέλατε παραπάνω να σας πω;

Ερωτική μετανάστρια σε Γερμανία και Κρήτη

00:09:19 - 00:22:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα σας γυρίσω λίγο πίσω, στη Θεσσαλονίκη, που μας είπατε ότι γεννηθήκατε και μεγαλώσατε. Ναι. Πόσα χρόνια περάσατε εκεί; Μέχρι τα δεκαέξι. Και μέχρι τώρα, είμαι πολύ ικανοποιημένη. Δεν ξέρω, αν θα είχα άλλο σύζυγο, αν θα ήμουν έτσι όπως είμαι τώρα, αλλά μέχρι τώρα είμαι οκέι.

Συγγραφή – Αυτοέκδοση βιβλίου – Η e-γειτονιά

00:22:27 - 00:34:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μας είπατε, λοιπόν, ότι έχετε το ραδιόφωνό σας. Όπου εκεί τι ακούγατε; Κι ακόμα το ’χω! Κι ακόμα το ’χω στ’ αυτί μου. Περισσότερο άκουγα κρεια να λέγεται, ότι θέλω δυο-τρεις ώρες κάθε βράδυ εκεί να κάτσω. Είναι ο δικός μου χρόνος και αυτό που θέλω εγώ και μ’ ευχαριστεί να κάνω.

Μαντινάδες, παραμύθια και ζωγραφική – Πηγές έμπνευσης – Η στήριξη του συζύγου – Οι βραβεύσεις

00:34:37 - 00:45:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σας γυρνάω τώρα πάλι πίσω στη μαντινάδα. Όπως είπατε κι εσείς, σας είπε ο Βιτώρος «η Μακεδόνισσα». Πώς αποφασίσατε να στείλετε εκείνη την πρεινε έγκυος και ήθελα να γράψω κάτι για το μωρό τους πριν να γεννηθεί. Θα θέλατε να σας το διαβάσω; Φυσικά. Λοιπόν, μισό λεπτάκι, λοιπόν.

Χαϊκού για τη γέννηση του πρώτου δισέγγονου – Ανάγνωση έργων της αφηγήτριας

00:45:22 - 01:03:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πότε περίπου το γράψατε, λοιπόν, αυτό; Το έγραψα στις 10/11 του ’20. Τότε ήταν η εγγονή μου έξι-εφτά μηνών έγκυος. Και γράφω: «Μοσχομύρισμοιώσει. Νομίζω ότι αυτό ήτανε το «ευχαριστώ» μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εμείς ευχαριστούμε, πραγματικά. Και ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε.

Περίληψη

Η εβδομηνταεπτάχρονη Ρούλα Σμαραγδάκη μιλάει για τον έρωτα που σημάδεψε τη ζωή της και την οδήγησε από τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανία και από τη Γερμανία στην Κρήτη. Εξηγεί, επίσης, πώς ο τεχνολογικός γραμματισμός διεύρυνε τους ορίζοντές της και τη βοήθησε να εξελίξει τις τέχνες με τις οποίες καταπιάνεται. Μας λέει πώς ξεκίνησε να γράφει μαντινάδες, πώς έφτασε να γράψει το πρώτο της χαϊκού, αλλά και να αυτοεκδώσει το πρώτο της βιβλίο, ενώ μας διαβάζει και κάποια απ’ τα γραπτά της.

Βαρβάρα Σμαραγδάκη

Ερμιόνη Δρυγιανάκη