Η ζωή ενός ψαρά στην Ύδρα του 21ου αιώνα
Ενότητα 1
Η διαδικασία του ψαρέματος με το καΐκι – Ψάρεμα με δίχτυα
00:00:00 - 00:03:31
Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης
Καλημέρα, ονομάζομαι Σταματίνα Μαρκαντώνη, σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2021, βρισκόμαστε στο σπίτι του σημερινού μας αφηγητή Γεώργιου Ζώγκου, ο …α και το πρωί σηκωνόμαστε, να σηκώσουμε τα δίχτυα, να τα λεβάρουμε όπως λέμε εμείς, και να γυρίσουμε στο λιμάνι να πουλήσουμε τα ψάρια μας.
Μετάβαση στην απομαγνητοφώνησηΕνότητα 2
Το ψάρεμα με παραγάδι – Ο «δύσκολος» καιρός
00:03:31 - 00:07:38
Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης
Μέχρι πόσες μέρες μπορεί να έχετε κάτσει στη θάλασσα, για να ψαρέψετε; Αν είμαστε, έχουμε φύγει λίγο μακριά και το ψάρεμα δεν είναι και τόσ…εις από εμένα και δεν υπολόγιζαν και τις φουρτούνες, θα έλεγα. Πήγαιναν. Πήγαιναν. Ήταν θαλασσόλυκοι, εμείς είμαστε λίγο πιο διστακτικοί.
Μετάβαση στην απομαγνητοφώνησηΕνότητα 3
Τα ψάρια της Ύδρας και οι δυσκολίες του ψαρέματος
00:07:38 - 00:10:48
Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης
Εντάξει, αλλά αποφεύγετε κάποιες άλλες καταστάσεις. Κατά βάση, τι ψάρια έχει γύρω από την Ύδρα; Η Ύδρα έχει πάρα πολλά ψάρια, πάρα πολλά ψά… έχω πολλές φόρες δίπλα στο καΐκι και οι φώκιες, πανέμορφες. Αλλά άθελά τους μας κάνουν ζημιές, τρώγοντας τα ψαριά και σκίζοντας τα δίχτυα.
Μετάβαση στην απομαγνητοφώνησηΕνότητα 4
Περιστατικά από το ψάρεμα: Ο καρχαρίας και η βλάβη
00:10:48 - 00:14:39
Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης
Περιγράψτε μου λίγο εκείνη την ιστορία που μου δείξατε πριν με αυτόν – Αυτό είναι συναγρίδα και αστακός. Τον μικρό τον καρχαριάκο. Αυτό μ…κάποια σηματάκια από εδώ από εκεί έφτιαξα το χειριστήριο και μπόρεσα σήκωσα τα παραγάδια και γύρισα στο λιμάνι μέχρι να αγοράσω καινούργιο.
Μετάβαση στην απομαγνητοφώνησηΕνότητα 5
Τα δελφίνια – Το ψάρεμα ως τρόπος ζωής
00:14:39 - 00:19:46
Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης
Είπατε, λοιπόν, ότι δεν έχει τόσες οικονομικές απολαβές το – Όχι, το λέει και η παροιμία «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο». Μπορεί την μ…μικό όσο είναι η αγάπη και όλο αυτό το… η εμπειρία που έχεις με το ψάρεμα. Είναι πανέμορφα. Πολύ ωραία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Παρακαλώ.
Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση[00:00:00]Καλημέρα, ονομάζομαι Σταματίνα Μαρκαντώνη, σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2021, βρισκόμαστε στο σπίτι του σημερινού μας αφηγητή Γεώργιου Ζώγκου, ο οποίος ασχολείται με το ψάρεμα και γενικά έχει ασχοληθεί με τη θάλασσα χρόνια, ο οποίος θα μας διηγηθεί διάφορες εμπειρίες από αυτόν τον κόσμο της θάλασσας. Καλημέρα, κύριε Γιώργο.
Καλημέρα.
Είμαι έτοιμη να ακούσω τις ιστορίες σας και τις εμπειρίες σας.
Με το θέμα της τωρινής μου δουλειάς, δεν είχα ασχοληθεί πότε και δεν είχα αποφασίσει πότε να γίνω ψαράς. Απλά ήμουνα ιδιοκτήτης ενός θαλάσσιου ταξί και δούλευα στην θάλασσα και μου άρεσε το ψάρεμα ερασιτεχνικά. Όταν οι δουλειές με την κρίση, την ελληνική, οικονομική κρίση, έπεσε η δουλειά στο θαλάσσιο ταξί και αναγκάστηκα να το πουλήσω, και έπρεπε να κάνω κάτι άλλο, για να ζήσω. Και επειδή μου άρεσε η θάλασσα, μου άρεσε το ψάρεμα σαν… ερασιτεχνικά, αγόρασα ένα επαγγελματικό καΐκι και ασχολήθηκα επαγγελματικά με το ψάρεμα. Είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά από διαφορές πλευρές, με φουρτούνες, με ζέστη, με πολύ κρύο, με ξενύχτια, αλλά είναι και μία πολύ ωραία δουλειά. Σου δίνει τρομερές στιγμές, θα έλεγα, και μεγάλες συγκινήσεις.
Συγκινήσεις;
Τρομερές.
Μια μέρα σας, για να πάτε για ψάρεμα πώς ξεκινάει;
Ανάλογα τι ψάρεμα θα κάνω. Υπάρχουν διαφορετικά είδη ψαρέματoς. Τον χειμώνα συνήθως ψαρεύω παραγάδι και το καλοκαίρι συνήθως ψαρεύω δίχτυ. Το παραγάδι πρέπει να σηκωθείς πολύ πρωινές ώρες, για να μπορείς να ρίξεις τα παραγάδια και ξημερώνοντας η μέρα να πιάσεις να τα σηκώσεις. Ενώ το δίχτυ έχει και αυτό μια… μπορεί να σηκωθείς 3:00 η ώρα το πρωί να πας να ρίξεις τα δίχτυα και να πας να τα σηκώσεις το πρωί ή μπορεί να έχεις ρίξεις από το απόγευμα και να τα σηκώσεις την άλλη μέρα το πρωί. Ανάλογα τι ψάρια θες. Είναι διάφοροι τρόποι ψαρέματος. Δηλαδή, αν θα πας για μπαρμπούνι καλύτερα είναι να πας το πρωί, να ρίξεις, για να μείνουν λίγες ώρες τα δίχτυα μέσα στη θάλασσα, γιατί αλλιώς αν πέσουν τα μπαρμπούνια το βράδυ, από το απόγευμα μάλλον, το βράδυ οι σμέρνες και κάποια άλλα κυνηγοί ψάρια μπορούν να σου κάνουν ζημιά και να στα χαλάσουν τα μπαρμπούνια και να στα καταστρέψουν, να τα φάνε τα ίδια.
Τα δίχτυα πως τα ρίχνετε; Πάτε με το καΐκι;
Με το καΐκι σε πολύ αργή ταχύτητα και μερικές φορές σταματάνε και το καΐκι, όταν, και τα ρίχνουμε τα δίχτυα. Είναι ένας, εκεί θέλει πολύ προσοχή, γιατί μπορεί κάποιο δίχτυ να σε πιάσει και να σε ρίξει στη θάλασσα και μπορεί και να σε πνίξει ακόμη. Εκεί θέλει πολύ προσοχή. Μετά, όλα τα άλλα είναι πιο εύκολα.
Θα ρίξετε και μετά θα περιμένετε από πάνω στην θάλασσα, μέχρι να μαζέψετε;
Συνήθως ναι. Πάμε σε έναν κόλπο πιο ήρεμο φουντάρουμε, κοιμόμαστε εκεί στο καΐκι μέσα και το πρωί σηκωνόμαστε, να σηκώσουμε τα δίχτυα, να τα λεβάρουμε όπως λέμε εμείς, και να γυρίσουμε στο λιμάνι να πουλήσουμε τα ψάρια μας.
Μέχρι πόσες μέρες μπορεί να έχετε κάτσει στη θάλασσα, για να ψαρέψετε;
Αν είμαστε, έχουμε φύγει λίγο μακριά και το ψάρεμα δεν είναι και τόσο επιτυχημένο το πρώτο, μπορεί να κάτσουμε και δυο και τρεις μέρες για να μαζέψουμε κάποια ψάρια να τα βάλουμε στον πάγο στο ψυγείο και να τα φέρουμε, να τα πουλήσουμε στο νησί.
Με το παραγάδι;
Το παραγάδι είναι άλλος τρόπος. Το παραγάδι είναι διαδικασία. Την προηγούμενη μέρα δολώνεις συνήθως τα αγκίστρια και ή πας στο μέρος που είναι να ρίξεις και κοιμάσαι εκεί το βράδυ, αράζεις και κοιμάσαι και σηκώνεσαι 03:00, 04:00, 05:00 η ώρα τα ξημερώματα και ρίχνεις το παραγάδι. Και εκεί το ρίξιμό θέλει λίγο προσοχή μην σου καρφωθεί κάποιο αγκίστρι στο χέρι, ίσως σε παρασύρει και στην θάλασσα. Μετά το αφήνεις γύρω στις δύο ώρες, με τρεις να ψαρέψει το παραγάδι να τσιμπήσουν τα ψάρια, τέλος πάντων, και ξημερώνοντας πιάνεις και σηκώνεις το παραγάδι, το λεβάρεις όπως λέμε, και αυτό και εκεί είναι όλο το γούστο, όταν έχει ψάρια.
Το πιο μεγάλο ψάρι που έχετε πιάσει;
Ήταν τόνος, ήταν 20 κιλά με το παραγάδι.
Τόνος, 20 κιλά;[00:05:00]
20 κιλά. Τα υπόλοιπα είναι μικρότερα ψάρια, μαγιάτικα 13,5 κιλά, αλλά συνήθως πάμε για μικρότερα ψάρια. Πάμε για φαγκριά, συναγρίδες, μπακαλιάρους, στα παραγάδι αυτά.
Εσείς βάση έχετε την Ύδρα. Πού πηγαίνετε για ψάρεμα συνήθως;
Συνήθως γύρω από την Ύδρα. Όλη την Ύδρα την ψαρεύουμε, αλλά υπάρχουν κάποια νησιά όπως η Δοκός, όπως το Σταυρονήσι και κάποια ερημονήσια που πάμε και εκεί και ψαρεύουμε ανάλογα τις εποχές. Συνήθως καλοκαίρι και άνοιξη που είναι πιο καλοί οι καιροί και ψαρεύουμε και εκεί.
Φαντάζομαι ο καιρός δεν είναι πάντα ευνοϊκός;
Ο καιρός δεν είναι πάντα ευνοϊκός. Όσο και να προσπαθείς να αποφύγεις τον καιρό και την θαλασσοταραχή και να πηγαίνεις με καλοσύνες, αναπόφευκτα θα φας και λίγο καιρό. Φουρτούνα, έχουν τύχει δύσκολες καταστάσεις ορισμένες φορές, αλλά εντάξει τα έχουμε βρει.
Μπορείτε να μου περιγράψετε μία από τις δύσκολες καταστάσεις;
Θυμάμαι ή εγώ είχα κάνει λάθος στις μέρες, γιατί έλεγε έναν καιρό γύρω στα 6 μποφόρ ή κάποιο μπέρδεμα, μπορεί να έφταιγα και εγώ. Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως έκανα λάθος τις μέρες, ενώ είδα τον καιρό στην τηλεόραση. Και ενώ ψάρεψα, ήμουν από την πίσω πλευρά της Ύδρας και τον είχε βοριά, απάγκιαζε. Δεν φαινόταν τόσο καλά ο καιρός. Όταν βγήκα στο φανάρι είχε πάρα πολύ καιρό. Μία διαδρομή, ας πούμε, 10-15 λεπτά, την έκανα 40 λεπτά από το κύμα που είχε. Ήταν λίγο δύσκολο.
Φοβηθήκατε;
Πάντα φοβάσαι. Είσαι έτοιμος για όλα. Έχεις τις άγκυρες, έχεις την πλωτή άγκυρα, έχεις τα πάντα αν τύχει κάτι ή σβήσει η μηχανή συνήθως είναι το πρόβλημα, αλλά εντάξει τα καταφέραμε.
Κάτι άλλο;
Τίποτα. Θυμάμαι είχα μαζί τον σκύλο και είχε φοβηθεί τόσο πολύ, είχε κάτσει. Ήταν δύσκολη κατάσταση, ήμουν εγώ και ένα πολεμικό πλοίο. Αυτή την φορά που ήμουν έτσι με αυτόν τον καιρό. Συνήθως αποφεύγω τους καιρούς αλλά, αν τύχει ναι.
Θυμάστε εσείς κάποια ιστορία για κάποιον άλλο ψαρά που είχε αντιμετωπίσει κάποια δύσκολη κατάσταση;
Οι παλαιότεροι ψαράδες σίγουρα έχουν ζήσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις από εμένα και δεν υπολόγιζαν και τις φουρτούνες, θα έλεγα.
Πήγαιναν.
Πήγαιναν. Ήταν θαλασσόλυκοι, εμείς είμαστε λίγο πιο διστακτικοί.
Εντάξει, αλλά αποφεύγετε κάποιες άλλες καταστάσεις. Κατά βάση, τι ψάρια έχει γύρω από την Ύδρα;
Η Ύδρα έχει πάρα πολλά ψάρια, πάρα πολλά ψάρια. Αυτά που δεν έχει είναι μουρμούρες και συνήθως ψάρια τις λάσπης θα έλεγα. Έχουμε πολλά ψάρια. Από τούνες, ξιφίες που έχουμε πιάσει μέχρι σκορπίνες, μπαρμπούνια, μπακαλιάρους, παρά πολλά ψάρια. Σχεδόν όλα τα ψάρια, και σαρδέλα έχει, απλά εμείς δεν έχουμε τα δίχτυα και δεν μπορούμε να πιάσουμε σαρδέλα. Γαύρο δεν έχει η Ύδρα. Έχει ποικιλία σε ψάρια η Ύδρα. Έχει μαλάκια,έχει χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια. Έχει άφθονο ψάρι η Ύδρα.
Χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια πώς τα πιάνετε; Είναι άλλος τρόπος που τα ψαρεύετε;
Είναι άλλος τρόπος. Συνήθως οι σουπιές και τα χταπόδια. Οι σουπιές πιάνονται πολύ συχνά στα δίχτυα. Ορισμένες φορές πιάνονται και χταπόδια, όταν πάνε να φάνε κάποιο ψάρι από το δίχτυ και μπλέκονται και δεν προλαβαίνουν να φύγουν και τα ανεβάζεις πάνω. Καλαμαριά πιάνονται σπάνια σε δίχτυα, υπάρχει ένας άλλος τρόπος, κάθετης με καλαμαριές και ψαρεύεις κάποιες συγκεκριμένες ώρες το καλαμάρι, συνήθως πρωινές και βραδινές.
Όταν γυρνάτε μετά από το ψάρεμα, τι κάνετε; Πουλάτε τα ψάρια. Ωραία. Μετά με τα δίχτυα και όλα αυτά, είναι μεγάλη διαδικασία;
Ανάλογα την εποχή και τα ψάρια. Την άνοιξη που έχει περισσότερα ψαριά, έχει και ψιλά ψάρια, διάφορα μικρά καβουράκια και άλλα… πορφύρες, εκεί είναι πιο δύσκολα και μπορεί να κάνεις… να χερίσεις, όπως λεμέ εμείς, τα δίχτυα, να τα καθαρίσεις και να τα ταξινομήσεις στο καΐκι και να μπορέσεις το απόγευμα να τα ρίξεις, μπορεί να κάνεις και 3 ώρες. Αυτό.
Οπότε έχει κάποιες –
Έχει. Και το παραγάδι ίσως έχει περισσότερες, γιατί το παραγάδι είναι μπερδεμένο με τα – κουλούρα με παρά πολλά αγκίστρια, τα οποία πρέπει πάλι να τα ταξινομήσεις με την σειρά, να δέσεις κάποια αγκίστρια που έχουν φάει κάποια ψάρια ή έχουν κοπεί, είναι κι αυτό κάποιος, χρειάζεται κάποιο χρόνο.
Τι θα χαρακτηρίζατε ως μεγαλύτερη δυσκολία στο ψ[00:10:00]άρεμα;
Για κάποιον που το αγαπάει δεν υπάρχουν δυσκολίες, εγώ νομίζω. Είναι το κρύο, είναι η ζεστή, είναι η φουρτούνα. Αλλά δεν… Με την αγάπη που υπάρχει στο ψάρεμα, γιατί αν δεν το αγαπάς δεν το κάνεις αυτό επάγγελμα, αντιμετωπίζεις τα πάντα.
Το οικονομικό κομμάτι είναι καλό;
Δεν θα έλεγα ότι είναι και τόσο καλό.
Σε σχέση με την ταλαιπωρία;
Ναι, ταλαιπωρία, πολλές ζημιές, από φώκιες από δελφίνια, στα δίχτυα μας κάνουν πολλές ζημίες. Βέβαια και αυτά να φάνε θέλουν. Είναι πανέμορφα πλάσματα και τα δελφίνια που μου έχουν τύχει και τα έχω πολλές φόρες δίπλα στο καΐκι και οι φώκιες, πανέμορφες. Αλλά άθελά τους μας κάνουν ζημιές, τρώγοντας τα ψαριά και σκίζοντας τα δίχτυα.
Περιγράψτε μου λίγο εκείνη την ιστορία που μου δείξατε πριν με αυτόν –
Αυτό είναι συναγρίδα και αστακός.
Τον μικρό τον καρχαριάκο.
Αυτό με τον καρχαρία τον μικρό είχα πάει ανατολικά της Ύδρας, μεταξύ Ύδρας και Άγιος Γεώργιος, στα 380 μέτρα βάθος είχα ρίξει παραγάδι χοντρό για σκορπίνες και μπακαλιάρους επί το πλείστον και ανέβασα και έναν απρόβλεπτο – πώς να το πω; – επισκέπτη. Ένας καρχαρίας γύρο στο 1,5 μετρό τον έβγαλα βίντεο και φωτογραφίες, αφού, πριν τον αφήσω ελεύθερο, γιατί έτσι λέει ο νομός και εγώ πιστεύω και να επιτρεπόταν, πάλι θα τον άφηνα. Ήταν ένα πανέμορφο πλάσμα και για εμένα πρωτόγνωρο, ότι ανέβασα έναν καρχαρία είχε πολύ γούστο. Ήταν και σπάνιο είδος και απαγορεύεται ο καρχαρίας να τον μαζέψεις στην Ελλάδα.
Είναι επικίνδυνος όντως;
Φάνηκε πάρα πολύ επικίνδυνος, είχε πολύ αιχμηρά δόντια και αρκετά καλά για να σου κάνουν ζημιά για το μέγεθος του. Αλλά μίλησα με διαφόρους και ένας φίλος μου, που είναι το επάγγελμα του, έτσι ξέρει, είναι ιχθυολόγος, δεν ξέρω πώς τους λένε αυτούς, τέλος πάντων μου είπε ότι είναι ακίνδυνος και αυστηρώς προστατευόμενο είδος.
Αφού δεν έχουμε και πολλούς σίγουρα στην Ελλάδα.
Γενικώς στον πλανήτη, τους έχουμε περιορίσει τους καρχαρίες, έχουμε πρόβλημα. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ λίγους.
Εγώ δεν περίμενα να ακούσω ότι κοντά στην Ύδρα έχει καρχαρία.
Παλαιοί ψαράδες μου έχουν πει ότι έχουν δει καρχαρίες. Έχω δει και εγώ που έχουν πιάσει τους καρχαρίες, τους σαπουνάδες που λένε, που αυτοί είναι κάτω στο βυθό και συνήθως τους πιάνουμε όταν ρίχνουμε για μπακαλιάρο, ο λεγόμενος γαλέος, είναι πολύ νόστιμος κιόλας. Αλλά εγώ δεν είχα δει, ήταν η πρώτη φορά και μου έκανε τρομερή εντύπωση.
Κακοκαιρία που έχετε, που σας έχει έρθει μπροστά σας, πως την αντιμετωπίσατε;
Πάνω από όλα βασίζεσαι στην μηχανή. Η μηχανή είναι η καρδιά του σκάφους και πρέπει να την προσέχεις, να της αλλάζεις τα λάδια, τα φίλτρα, να την ζεσταίνεις αργά. Θέλει προσοχή, γιατί είναι η καρδία του σκάφους. Όταν έχεις καλή μηχανή ξέρεις τις δυνατότητες του σκάφους, του κάθε σκάφους που έχεις, γιατί μπορεί να έχεις ένα μικρό σκάφος. Το δικό μου σκάφος είναι 7,5 μέτρα, δεν είναι πολύ μεγάλο είναι μικρό. Αλλιώς ένα σκάφος 10 - 15 μέτρα και αλλιώς ένα 7,5 ή ένα 5 μέτρα έτσι; Και τις ικανότητες τις δικές μου, να ξέρεις τους καιρούς, να ξέρεις πως να… Και βέβαια πάντα τα σωσίβια και όλα αυτά τα, τι σχοινιά πρέπει να έχει κάποιος, άγκυρες. Για να μπορέσεις να… Μου έχει τύχει περιστατικό που μου διάλυσε το χειριστήριο στο χέρι. Έσβησα την μηχανή χειροκίνητα και έριξα την άγκυρα, γιατί έφτασα 20 μέτρα από το να πέσω έξω στις ακτές και διέλυσε το χειριστήριο. Είναι λίγο, συμβαίνουν και αυτά.
Και περιμένατε μετά, ειδοποιήσατε –
Μετά, επειδή ήταν πολύ νωρίς, είχα ρίξει τα παραγάδια και είπα ότι θα ερχόταν κάποιος άλλος φίλος μου να σηκώσει τα παραγάδια τα δικά μου και να με ρυμουλκήσει στο λιμάνι. Τελικά έκατσα και με κάποια σηματάκια από εδώ από εκεί έφτιαξα το χειριστήριο και μπόρεσα σήκωσα τα παραγάδια και γύρισα στο λιμάνι μέχρι να αγοράσω καινούργιο.
Είπατε, λοιπόν, ότι δεν έχει τόσες οικονομικές απολαβές το –
Όχι, το λέει και η παροιμία «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο». Μπορεί την μία μέρα να βγάλεις πάρα πολλά ψάρια και μπορεί και μετά να πηγαίνεις συνεχόμενα και να μη βγάλεις ψάρια ή μπορεί να τύχει ζημιά να πέσ[00:15:00]ουν τα δελφίνια και να σου σκίσουν τα δίχτυα.Και αυτό είναι μια οικονομική καταστροφή, γιατί μετά πρέπει να πάρεις καινούρια. Χρειάζεται κόπος να τα ξαναράψεις ή μπορεί να σου κολλήσει το παραγάδι κάτω και να πνίξεις το παραγάδι, και γενικώς δε βγάζεις πάντα ψάρια, όπως λέει κι ένας φίλος μου: «Αν βγάζαμε πάντα ψάρια και αν βγάζαμε πάντα καλό μεροκάματο, όλοι ψαράδες θα είχαμε γίνει». Απλά είναι τρόπος ζωής, όταν είσαι από την πίσω πλευρά της Ύδρας και είναι ήρεμη η θάλασσα, μπουνάτσα που λέμε, και βλέπεις να ανατείλει ο ήλιος από τη θάλασσα, είναι τρομερές εικόνες ή με τη δύση του ηλίου όταν πάμε στο Σταυρόνησι. Είναι στιγμές, υπέροχες. Άλλος τρόπος ζωής. Πολλές φορές το βλέπεις και survivor, θα ανάψεις μια φωτιά έξω στην παραλία, θα ψήσεις κάποια ψάρια που έχεις πιάσει, όταν είναι κάτσεις για 2 ή για 3 μέρες. Θα κάνεις το μεζέ σου ή θα φτιάξεις την ψαρόσουπα το μεσημέρι στο σκάφος. Είναι άλλος τρόπος ζωής. Πολύ όμορφος τρόπος ζωής.
Όμορφος τρόπος ζωής. Για να τον έχετε επιλέξει σημαίνει ότι τον αγαπάτε. Πριν όταν είχατε το θαλάσσιο ταξί, πως ήταν η κατάσταση;
Η κατάσταση ήταν καλή. Εκεί υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ιπποδύναμη στη μηχανή, δε φοβόμασταν τόσο τους καιρούς. Είχες επαφή με ανθρώπους, είχες κάποια οικονομικά κέρδη καλά, αλλά όταν έπιασε σιγά-σιγά η κρίση και ήρθε στην Ελλάδα, η οικονομική, έπεσε και εκεί δουλειά αρκετά, οπότε ίσως τα έξοδα να ήταν περισσότερα και από τα έσοδα και αναγκάστηκα και πούλησα το ταξί, και τότε πήρα το καΐκι και πιστεύω είμαι ευχαριστημένος
Κάτι άλλο που θέλετε να μου πείτε για το ψάρεμα, κάποια εμπειρία σας;
Εμπειρίες, δεν ξέρω, τώρα… Εμένα πιο πολύ μ’ αρέσουν οι εμπειρίες με τα ζώα. Όταν σου έρχεται δίπλα ένα δελφίνι ή όταν βλέπεις μία φώκια και είσαι μόνος σου είναι η μοναδική σου παρέα και έχει πολύ γούστο, παρόλο που μπορεί να έρθουν να σου κάνουν ζημιές. Δεν το θέλουν ή μερικές φορές το κάνουν και επίτηδες. Έχουνε πλέον τα ζώα μάθει. Ειδικά οι φώκιες και όταν βλέπουν ένα ψαρά τον ακολουθούν από πίσω, γιατί σου λέει θα ρίξει τα δίχτυα και θα έχουμε φαΐ. Όταν ρίχνεις τα δίχτυα, ό,τι ψάρι έχει πάει, συνήθως τα γυαλιστερά ψάρια, γόπες, μένουλες τέτοια, μπαρμπούνια, πάει και μας τα ξεψαρίζει, δηλαδή ρίχνει μια δάγκα, κόβει το ψάρι, σκίζει και το δίχτυ μαζί και ξανά συνεχίζει, συνεχίζει. Και το έχει πάρει κι αυτή, νομίζει ότι θα την ταΐσουμε έτσι. Είναι πολύ όμορφο πλάσμα, πανέμορφο πλάσμα, αλλά κάνει ζημιά χωρίς να το θέλει βέβαια, νομίζω. Τα δελφίνια είναι κι αυτά πανέμορφα και πανέξυπνα. Παίζουν μαζί σου πολλές φορές. Μου έχει τύχει, ανοιχτά από την Ύδρα, προς το Σταυρονήσι να έχω ίσως και 50 δελφίνια δίπλα μου και ήταν πανέμορφα, ήταν η μοναδική παρέα που είχα μέσα στο Μυρτώο πέλαγος. Πολύ ωραία.
50 δελφίνια είναι…
Έξυναν το καΐκι. Μικρά, μεγάλα ήταν πανέμορφα.
Έχει τύχει να κολυμπήσετε μαζί με δελφίνια;
Όχι, να πω την αλήθεια δεν τα... Άθελά τους – σίγουρα δεν είναι επικίνδυνα – μπορεί να σε χτυπήσουνε. Οπότε κάποιο δελφίνι που είναι άγριο στην φύση, καλύτερα είναι να το αφήσεις. Ούτε να το χαϊδέψεις ούτε να πέσεις μέσα στην θάλασσα. Καλύτερα είναι να το δεις, να το βγάλεις φωτογραφίες ένα βίντεο και να το έχεις στον υπολογιστή να το βλέπεις και να θυμάσαι τις ωραίες στιγμές που πέρασες στο ψάρεμα. Αυτό.
Μάλιστα πολύ ωραία, πάρα πολύ ωραία. Είναι ένας άλλος τρόπος ζωής τελείως.
Ναι, αλλά όμορφος
Θα τον αλλάζατε; Θα αποφασίζατε να κάνετε κάτι άλλο;
Όχι με τίποτα. Από ‘δω κι εμπρός όχι. Όχι με τίποτα. Είναι άλλη…
Πόσα χρόνια ακριβώς ασχολείστε με το ψάρεμα;
Τα τελευταία 11 χρόνια επαγγελματικά.
Οπότε είναι πλέον τρόπος ζωής.
Τρόπος ζωής και επάγγελμα από εκεί θα γεράσω και θα πάρω σύνταξη με το ψάρεμα.
Είναι αγάπη, λοιπόν.
Αγάπη πλέον, δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο είναι η αγάπη και όλο αυτό το… η εμπειρία που έχεις με το ψάρεμα. Είναι πανέμορφα.
Πολύ ωραία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Παρακαλώ.
Φωτογραφίες

Γιώργος Ζωγκός
Ο Γιώργος Ζωγκός βράδυ ψαρεύει.

Ανατολή
Ανατολή από το καΐκι.

Ψάρι
Φωτογραφία από μεγάλο ψάρι.

Θάλασσα
Φωτογραφία από τη θάλασσα.

Ψάρια στην κασέλα
Φωτογραφία από ψάρια στην κασέλα.

Μεσογειακός καρχαρίας
Μικρός καρχαρίας 1,5 μέτρο που πιάστηκε στ ...

Ψάρια
Μια καλή ψαριά.

Ψάρια
Τα ψάρια στην κασέλα.

Ηλιοβασίλεμα
Φωτογραφία από το ηλιοβασίλεμα.

Η θάλασσα η νύχτα
Φωτογραφία από τη θάλασσα τη νύχτα
Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.
Περίληψη
Στην παρακάτω συνέντευξη, ο Γιώργος Ζωγκός περιγράφει πώς αποφάσισε να γίνει ψαράς και πώς είναι η ζωή ενός ψαρά. Αναφέρει διάφορες εμπειρίες του στην θάλασσα και κάποια είδη ψαρέματος που υπάρχουν. Κλείνει με το πόσο διαφορετικός και όμορφος για εκείνον είναι ο τρόπος ζωής με το ψάρεμα.
Αφηγητές/τριες
Γιώργος Ζωγκός
Ερευνητές/τριες
Σταματίνα Μαρκαντώνη
Ημερομηνία Συνέντευξης
24/02/2021
Διάρκεια
19'
Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.
Περίληψη
Στην παρακάτω συνέντευξη, ο Γιώργος Ζωγκός περιγράφει πώς αποφάσισε να γίνει ψαράς και πώς είναι η ζωή ενός ψαρά. Αναφέρει διάφορες εμπειρίες του στην θάλασσα και κάποια είδη ψαρέματος που υπάρχουν. Κλείνει με το πόσο διαφορετικός και όμορφος για εκείνον είναι ο τρόπος ζωής με το ψάρεμα.
Αφηγητές/τριες
Γιώργος Ζωγκός
Ερευνητές/τριες
Σταματίνα Μαρκαντώνη
Ημερομηνία Συνέντευξης
24/02/2021
Διάρκεια
19'