Από την είσοδο των Γερμανών στη Γλυφάδα και τον Κολωνό, στο Δαφνό Φωκίδας του Εμφυλίου

Ζωή σε εμπόλεμη ζώνη

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Σκρέκη Σοφία του Ιωάννη, έχω γεννηθεί τον Νοέμβριο το 1933, γεννήθηκα στο Δάφνο Φωκίδος, μεγάλωσα το χειμώνα στη Γλυφάδα, το κ όλα, ας πούμε, τα όπλα είχανε. Λέει: «Όχι, δεν θα καθίσω», της λέει. «Κάτσε, κορίτσι μου», της λέει, ήταν με την κοιλιά έτσι. «Όχι», λέει.

Σε διασταυρούμενα πυρά

00:10:21 - 00:24:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σηκώνονται να χτυπάνε τώρα ο στρατός από πάνω, οι αντάρτες από το άλλο μέρος. Γινόταν, ξέρεις, μέσα στο χωριό, δεν μπορούσες ούτε να κουνηθεπούμε, με τις κοπέλες, ενώ με αυτούς δεν έχει ακουστεί καθόλου. Το μόνο που ακούστηκε μετά, μετά που έριχναν οι Εγγλέζοι ξέρεις τα, τις...

Βοήθεια από τους Εγγλέζους και ξένοι αντάρτες

00:24:53 - 00:35:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Βόμβες; Τη βοήθεια;   Τη βοήθεια. Ήτανε κάτι κασελάκια τσίγκινα, καπακώναν απάνω και αυτά, και γράφαν απάνω: «Κίνδυνος θάνατος». Αυτά μέσα η φοβάσαι, είναι δικά μας αυτά, μη φοβάσαι, δεν λέμε τίποτα για σας». Λέμε πώς ήταν τότε που δεν καταλαβαίναμε. Παιδιά, τι να καταλάβουμε.

Στην Αθήνα της Κατοχής: ζώντας με τους κατακτητές

00:35:28 - 00:45:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή η κατάσταση, αυτή την οποία περιγράφετε, συνεχίστηκε, ξεκίνησε από την περίοδο του πολέμου και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του Εμφυλίου,είς είχαμε ζήσει και με τον πόλεμο μετά και με τους Εγγλέζους που φύγαν οι Γερμανοί... που φύγανε οι Εγγλέζοι και μπήκαν οι Γερμανοί μέσα.

Στην Αθήνα της Κατοχής: επιβιώνοντας

00:45:10 - 00:58:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πρώτα έφυγαν οι Γερμανοί και μετά μπήκανε οι Εγγλέζοι, τελείωσε ο πόλεμος.   Μπήκαν οι Γερμανοί μέσα και μετά φύγανε οι Εγγλέζοι, δηλαδή μππ’ έξω και γελάγαμε, γιατί ήμασταν παιδιά, δεν πεινάγαμε βέβαια. Αλλιώς ότι ζήσαμε δύσκολες στιγμές είναι το μόνο που δεν νιώσαμε την πείνα.

Περίληψη

Η ζωή στο Δάφνο Φωκίδας με τους αντάρτες του Άρη Βελουχιώτη και η Κατοχή στην Αθήνα στην περιοχή της Γλυφάδας και του Κολωνού.

Σοφία Σκρέκη

Δημήτρης-Μαργαρίτης Μόσχος