«Η Εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου είναι κομμάτι της τοπικής ιστορίας»

Ενότητα 1

Η ίδρυση της Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου και του Εβραϊκού Μουσείου Ρόδου

00:00:00 - 00:05:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το ξεκινάω, εντάξει; Γεια σας. Είμαι η Αλεξάνδρα, ερευνήτρια για το Istorima. Έχουμε Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου το 2023 και βρισκόμαστε στο υ είναι Εβραίοι του εξωτερικού που πηγαινοέρχονται. Δηλαδή μένουν μερικούς μήνες εδώ είτε έχουν ένα σπίτι είτε… Δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Tags
ΕβραίοιΈλληνες του ΕξωτερικούΜουσείαΝησίΜνημείαΟλοκαύτωμαΜνήμηΙσραηλίτικη Κοινότητα ΛάρισαςΠολιτιστική ΚληρονομιάΕβραϊκή ΚοινότηταΑρχαιολογικοί ΧώροιΔημόσια Μνήμη

Ενότητα 2

Η Εβραϊκή παρουσία στη Ρόδο

00:05:55 - 00:13:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μήπως γνωρίζετε κάποια πιο γενικά πράγματα για την Εβραϊκή παρουσία στη Ρόδο; Ασφαλώς. Μήπως μπορείτε να μας πείτε; Η παρουσία των Εβραίτη Ρόδο και την Κω και επίσης, με ένα αστεράκι αυτούς που επέζησαν. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο δηλαδή, επήλθε και ο αφανισμός της κοινότητος.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η συναγωγή Σαλώμ και το Εβραϊκό Μουσείο

00:13:56 - 00:21:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπορείτε να μας πείτε και κάποια πράγματα για τη συναγωγή Σαλώμ; Να μας την περιγράψετε; Η κοινότητα, όπως σας είπα, πριν τον Β’ Παγκόσμιος, είτε νυφικό είτε για να γίνει μία περιτομή. Και αντικείμενα χρηστικά, βιβλία που χρονολογούνται από παλιά. Είναι διάφορα τα αντικείμενα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Οι θρησκευτικές γιορτές, οι εκδηλώσεις και οι επισκέπτες της Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου

00:21:40 - 00:30:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες του μουσείου, της συναγωγής; Για να σας πω την αλήθεια, δεν το έχουμε ψάξει ποτέ. Θα έλεγα ίσως Ισραη Όχι. Το Πουρίμ; Το εβραϊκό καρναβάλι; Δεν το κάνουμε. Και το άλλο λέγεται Χανουκά. Χανουκά. Συγγνώμη. Δεν πειράζει, πού να το ξέρεις;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Οι συνταγές της Σεφαραδίτικης κουζίνας

00:30:28 - 00:34:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η κουζίνα των Σεφαραδιτών παραμένει ζωντανή στη Ρόδο; Υπάρχουνε φαγητά που εσείς να κάνετε; Ναι, βέβαια υπάρχουνε. Πάντοτε εγώ θα ήθελα νατι γλυκά που τα γεμίζουνε με χουρμάδες, με… Δηλαδή είναι πιο –να το πω– ανατολίτικο το μαγείρεμα. Δηλαδή, έχει μια επιρροή από την ανατολή.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Οι ξεναγήσεις στο μουσείο και στην εβραϊκή γειτονιά της Ρόδου

00:34:24 - 00:38:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πόσα άτομα περίπου απασχολούνται στην εβραϊκή κοινότητα Ρόδου; Τίποτα. Εγώ και η κοπέλα που είναι έξω, η Μάγδα. Εμείς οι δύο. Τίποτα. Επειι. Θέλεις να αγοράσεις το βίντεο; Αγόρασε το». Ή «Θέλεις να σου κάνουμε ξενάγηση εδώ μέσα; Ευχαρίστως». Αυτή είναι η λογική των ξεναγήσεων.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Το μέλλον του εβραϊσμού στην Ελλάδα

00:38:08 - 00:44:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπάρχει εβραϊκή κοινότητα και στην Κω; Όχι πια. Όχι πια. Εκεί υπάρχει μόνο ένα νεκροταφείο το οποίο εμείς φροντίζουμε μια φορά το χρόνο, δοι υπάρχουνε και θα υπάρχουνε, οι άνθρωποι θέλω να πιστεύω να συνεχίσουνε να τα φροντίζουνε με τον ίδιο τρόπο, θα συνεχίσουνε να υπάρχουνε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Το εβραϊκό νεκροταφείο της Ρόδου

00:44:03 - 00:48:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το νεκροταφείο πόσα χρόνια περίπου υπάρχει; Καταρχάς, να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι εμείς δεν ξεθάβουμε τους νεκρούς. Οπότε, τα νεκροτ ερωτήσεις που μου έκανες. Ναι, ήταν πολύ ενδιαφέροντα και με καλύψατε πλήρως. Χαίρομαι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι. Να ‘σαι καλά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Η διευθύντρια της Εβραϊκής Κοινότητας και του Εβραϊκού Μουσείου Ρόδου, Κάρμεν Κόεν, μιλάει για τον εβραϊσμό της Ρόδου. Αναφέρεται στην ίδρυση της κοινότητας μετά το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον αφανισμό των Εβραίων από το νησί λόγω του Ολοκαυτώματος. Εξιστορεί την Εβραϊκή παρουσία στη Ρόδο ανά τους αιώνες και περιγραφεί τη Συναγωγή Σαλώμ, το Εβραϊκό Μουσείο και το Εβραϊκό Νεκροταφείο της Ρόδου. Αναλύει τις εβραϊκές θρησκευτικές γιορτές, τους γάμους και τις ενηλικιώσεις που γίνονται στο νησί και τις εκδηλώσεις που οργανώνει η κοινότητα. Κάνει λόγο για την Σεφαραδίτικη κουζίνας και διατυπώνει τις σκέψεις και τις ελπίδες της για το μέλλον του εβραϊσμού στην Ελλάδα.


Αφηγητές/τριες

Κάρμεν Κοέν


Ερευνητές/τριες

Αλεξάνδρα Γκαρανάτσιου


Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

12/01/2023


Διάρκεια

48'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Σημειώσεις/Τροποποιήσεις Ερευνήτριας μετά από επικοινωνία με την Αφηγήτρια:


Ο αριθμός των Εβραίων της Ρόδου αυξήθηκε μετά το 1522.
Το 1956-57 έγινε έκκληση γενικά στις Εβραϊκές Κοινότητες της Ελλάδος.
Τα τρένα μετέφεραν τους Εβραίους της Ρόδου και της Κω από το Χαϊδάρι στην στην Πολωνία στο Αούσβιτς.
Τον 3 ο αιώνα π.Χ.στις Σάρδεις της Τουρκίας, υπήρχε ακριβώς συναγωγή, χτισμένη με τον ίδιο τρόπο με τη συναγωγή Σαλώμ της Ρόδου.