«Το καΐκι ήταν και είναι το σπίτι μας!»: Η ιστορία μιας γυναίκας για τη ζωή της στη θάλασσα

Τα παιδικά χρόνια στο καΐκι

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Αλεξανδρή Μαγδαληνή, είμαι ερευνήτρια για το Istorima και είμαι σήμερα, 22 Μαρτίου του 2023, με την Άντα... Καη δουλειά μας ήτανε τα παραγάδια. Έτσι δουλεύαμε, έτσι δουλεύαμε πάντα. Όπως και τώρα κάνουμε αποκλειστικά αυτή τη δουλειά. Μόνο παραγάδια.

Everyday LifeFamilyProfessions

Το "δεύτερο σπίτι" και τα ταξίδια στη θάλασσα

00:08:18 - 00:14:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ποια είναι η σχέση γενικά ενός ψαρά με το καΐκι του;   Το αγαπάς! Ούτε να σκεφτείς κάτι άλλο, το αγαπάς. Ούτε να σκέφτομαι θέλω την πε παιχνίδι μου! Θυμάμαι τη μάνα μου να φωνάζει συνέχεια: «Θα τσακιστείς! Πού πας, πρόσεχε!». Φοβόταν πάντα τη θάλασσα και τη φοβάται ακόμα.

Γυναίκα και θάλασσα και η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον

00:14:23 - 00:26:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ήταν για μια γυναίκα και πώς είναι για μια γυναίκα να είναι στη θάλασσα; Φαντάζομαι ότι συνήθως είναι άντρες ψαράδες, σωστά; Για μέναριοχή! Τώρα, είμαι σίγουρη ότι κάποια ιστορία συνοδεύει το καθένα, αλλά όχι, δεν τις έχω ακούσει, δεν γνωρίζω τέτοια πράγματα καθόλου, όχι.

Ο σκύλος-μούτσος και η εργασία με τον σύζυγο

00:26:03 - 00:34:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσάς τι σας βοηθάει όταν ταξιδεύετε, έτσι, να πιστεύετε σε κάτι, ότι θα πάει καλά; Έχετε κάτι που σκέφτεστε;  Κοίτα, απ΄ το λιμάνι φεύγειςρές δεν μπαίνουμε σε λιμάνι, αλλά αράζουμε σε πιο ερημικά μέρη. Κανένα πρόβλημα. Είμαι και άνθρωπος που του αρέσει η ησυχία έτσι κι αλλιώς.

Η καθημερινότητα και η οικογενειακή ζωή σήμερα

00:34:40 - 00:44:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για περιγράψτε μας μία μέρα που φεύγετε μέχρι που επιστρέφετε πάλι.  Λοιπόν, θα σου περιγράψω μία πολύ τυπική μέρα, χωρίς απρόοπτα, μην τρτα απλά πράγματα, χωρίς ταλαιπωρίες, χωρίς φασαρίες; Η καλύτερή μου! Μια χαρά, ωραία. Οπότε ευχαριστούμε πολύ! Εγώ σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ!

Περίληψη

Η Άντα μεγάλωσε στην Κυλλήνη, δίπλα στη θάλασσα, και ήδη από τα δέκα της χρόνια βοηθούσε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ψαράς, βγαίνοντας μαζί του στ΄ ανοιχτά, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε ότι το ψάρεμα είναι κάτι παραπάνω από δουλειά. Είναι «το δεύτερο σπίτι», όπως ονομάζει η ίδια το καΐκι της, το οποίο έφτιαξε και διατηρεί με τον άντρα της. Αναπολεί στιγμές της παιδικής της ηλικίας που την έκαναν να λατρέψει τη θάλασσα και μοιράζεται μαζί μας την καθημερινή της ζωή.

Αντωνία Βόσσου

Μαγδαληνή Αλεξανδρή