Μεταξουργείο Τζίβρε: Από 12 ετών, ως νταντά, και απ’ τα 14 εργάτρια

Ενότητα 1

Τα πρώτα χρόνια της αφηγήτριας, η οικογένειά της και το Σουφλί την περίοδο της Κατοχής

00:00:00 - 00:06:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.  Καλημέρα σας. Θα μας πείτε το όνομά σας; Λέγομαι Τσιαντούκα Βασιλική. Υπέροχα. Είμαι με την Τσιαντούκα Βασιλική στο Εργοστάαι. Η οικογένεια μου, δόξα τω Θεώ, ευτυχισμένη. Τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου. Χαίρομαι. Κι όλα αυτά ξεκίνησαν από ‘δω μέσα. Από ‘δω μέσα!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Η εργασία της μητέρας της στο μεταξουργείο Τζίβρε και η εργασία της ίδιας ως νταντά των παιδιών της οικογένειας Τζίβρε

00:06:36 - 00:13:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από 12 χρονών που ερχόμουνα και έφερνα φαγητό στη μητέρα μου, με έβλεπαν τα αφεντικά φυσικά–. Κι άλλα παιδάκια ερχόταν, δεν ερχόμουν μόνο εγά μέχρι εδώ. Πολύ ωραία. Εσείς μένατε μαζί τους εκείνο το διάστημα – Όχι, όχι. Ερχόταν η ώρα που σχόλαγε η μητέρα μου κι έφευγα μαζί της.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η ένταξή της στο εργοστάσιο στα 14

00:13:50 - 00:19:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και στα 14 σας, πώς αποφασίσατε να μπείτε στην παραγωγή; Το είχα πει στα αφεντικά ότι θέλω πάρα πολύ να μπω μέσα στο Μεταξουργείο, το είχα ληρώσουν το ρεύμα, να πληρώσουν όποιος είχε οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις. Υπήρχαν πολλά στη ζωή, αλλά ανακουφιζόταν κάθε Σάββατο σου λέω.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Οι πληρωμές, το σωματείο και η απεργία πείνας όταν έκλεισε το μεταξουργείο

00:19:18 - 00:25:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και οι τιμές πώς ήταν; Οι πληρωμές; 100 δραχμές στο πατόζι και 200 στην μαστόρισσα – Αυτό ήταν το έναντι. Το μεροκάματο ξεκινούσε και 40-43αξύ τα σκουληκάκια αυτά, τα γνάφαλα, κι αυτά είχαν οι γυναίκες τα δούλευαν και τα στέλνανε κάτω για λίπασμα. Όλα, όλα από το μεταξουργείο. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η καθημερινότητα στο εργοστάσιο: οι συνθήκες εργασίας, τα διαλείμματα, η γκρίνια, τα τραγούδια

00:25:07 - 00:40:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπορείτε να μας περιγράψετε λίγα περισσότερα για αυτή τη διαδικασία; Πόσες δουλεύανε στο πατόζι, πόσες δουλεύανε – Κοίταξε, μέσα στο μεταξο τα γύρω χωριά Πρωτοκκλήσι, Λάβαρα, Μάνδρα, βέβαια, είχαν πάρα πολλή παραγωγή! Όπως και το Σουφλί. Όλοι οι μπαξέδες κάτω ήταν μουρεόδεντρα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Επιθυμία αναβίωσης της καλλιέργειας μουρεόδεντρων και επεξεργασίας μεταξιού στο Σουφλί

00:40:41 - 00:47:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από την ώρα που κατέστρεψαν τα μουρεόδεντρα, σταμάτησε η σηροτροφία και τώρα προσπαθούν να την αναπτύσσουν. Βάζουν μουρεόδεντρα από ό,τι βλέώ κοπέλα μου. Καλή συνέχεια, καλή επιτυχία. Πάντα τέτοια, πάντα επιτυχίες και όσο μπορείτε να ζωντανέψετε τον τόπο μας.  Να είστε καλά.    

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Περίληψη

1920-1963. Κάθε πρωί γύρω στις 6.30 τα τσόκαρα τους αντηχούν σε όλα τα σοκάκια καθώς κατεβαίνουν από την Καρκατσηλιά, την Καμπιά, τη Μάνδρα και την Κορνοφωλιά για να πιάσουν δουλειά. 400 κορίτσια από 14 χρονών και γυναίκες όλων των ηλικιών, δουλεύουν σε κάθε πόστο του Εργοστασίου Μετάξης των Τζίβρε στο Σουφλί. Η Κούλα, 12 ετών, ζητά από τη μητέρα της να δουλέψει και αυτή. Έτσι, για 2 χρόνια εργάζεται ως νταντά και οικιακή βοηθός για τις οικογένειες των αφεντικών, Ιακώβ και Δαυίδ Τζίβρε. Όταν κλείνει τα 14, μπαίνει στο αναπηνιστήριο και δουλεύει στο πατόζι, ενώ με την ενηλικίωση αναλαμβάνει τη θέση της μαστόρισσας–αναπηνίστριας μέχρι και το κλείσιμο του εργοστασίου το 1963.


Αφηγητές/τριες

Βασιλική Τσιαντούκα


Ερευνητές/τριες

Κατερίνα Πιστόλα


Ιστορικά Γεγονότα

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

19/08/2021


Διάρκεια

47'