Αναμνήσεις από το χωριό Καλλιπεύκη και την Παιδόπολη Λάρισας

Ενότητα 1

Τα παιδικά χρόνια στην Καλλιπεύκη Λάρισας, η ερήμωση του χωριού το ’47 και η διαμονή στην Παιδόπολη Λάρισας

00:00:00 - 00:06:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα.  Θα μας πείτε τ’ όνομά σας; Ναι, πολύ ευχαρίστως. Παρασκευή Δημοπούλου. Ωραία. Είναι Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, ετι δεν ερχόταν. Ναι, ήταν ελεύθερος η είσοδος. Όποιος μπορούσε να ‘ρθει, αλλά έπρεπε με τα πόδια σου, με τι πήγαιναν, με τα λεωφορεία τότε;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Οι αναμνήσεις από την γερμανική κατοχή, οι Ιταλοί και οι αντάρτες του χωριού

00:06:40 - 00:13:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τελικά πώς έγινε και γυρίσατε στην Καλλιπεύκη; Πώς το λένε, έγινε, έφυγε ο πόλεμος, πήγαν όλος ο κόσμος στα χωριά, και πήγαμε κι εμείςάμαι και καλά, αλλά νομίζω ότι ήταν απ’ τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Επειδή είχαν φωτογραφία τον Παύλο και τη βασίλισσα. Αυτοί τα έκαναν αυτά. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η επιστροφή στο χωριό και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια

00:13:31 - 00:16:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και επιστρέψατε στο χωριό στην Καλλιπεύκη μετά από τρία χρόνια. Εκεί πώς – Το ’50. Ναι, το ’50. Πώς συνεχίστηκε εκεί η ζωή σας μετά; ΥπήρΛάρισα, έμεναν εκεί γιατί είχαν αρχίσει να δουλεύουν σε εργοστάσια, να δουλεύουν σε ξέρω ‘γω τι και έμεινε. Αλλά πάλι το χωριό ήταν μεγάλο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Το προξενιό με τον σύζυγό της, η εγκατάσταση στον Άγιο Ιωάννη Πιερίας και οι αγροτικές εργασίες

00:16:12 - 00:22:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μέχρι πότε ζήσατε στην Καλλιπεύκη; Εγώ το ’61 παντρεύτηκα. Κατέβηκα ήρθα ‘δω. Και έτσι καταλήξατε στον Αγιάννη. Έτσι, ναι, ναι. Παντ να έχω, δεν έχω κάτι άλλο – Εντάξει. Εντάξει λοιπόν, ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Να ‘σαι καλά. Έγινε, ευχαριστώ. Καλές δουλειές.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η έλλειψη γιατρού και η δύσκολη πρόσβαση λόγω των δρόμων

00:22:39 - 00:25:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, κυρία Παρασκευή, στο χωριό στην Καλλιπεύκη είχατε γιατρό; Άμα χρειαζόσασταν, ας πούμε, νοσοκομείο – Είχαμε γιατρό μετά το ’50 όμως,μα, είναι μικρός, το ’53 είναι γεννηθείς, ο Βαγγέλης. Καλά είναι, όλοι τους είναι καλά. Δόξα τω Θεώ. Εντάξει. Αυτά λοιπόν. Να ‘σαι καλά.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Η κυρία Παρασκευή, γεννημένη στην Καλλιπεύκη της Λάρισας, μιλά για την βίαιη εκκένωση του χωριού το 1947 η οποία διήρκησε για δύο χρόνια. Η οικογένειά της έμεινε προσωρινά στη Λάρισα, ενώ η ίδια και ο αδερφός της, πέρασαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου, δύο χρόνια στην Παιδόπολη της Λάρισας. Περιγράφει τον χώρο όπου ζούσε, τις συνθήκες και το περιβάλλον, μέχρι την επανεγκατάσταση της οικογένειας στην Καλλιπεύκη το 1950. Στη συνέχεια, αναφέρει την άσχημη κατάσταση του χωριού καθώς και τις προσπάθειες των κατοίκων για ανάκαμψη. Στη συνέχεια, περιγράφει περιστατικά που θυμάται η ίδια τόσο από την Κατοχή όσο και από την περίοδο του εμφυλίου. Τέλος, μιλά για την γνωριμία με τον σύζυγό της, τη μέρα του γάμου της, τις ασχολίες των ανθρώπων την εποχή εκείνη καθώς για την έλλειψη γιατρών.


Αφηγητές/τριες

Παρασκευή Δημοπούλου


Ερευνητές/τριες

Νικολέτα Μπάκα


Ημερομηνία Συνέντευξης

02/08/2020


Διάρκεια

25'