Γυναίκα εργαζόμενη στη λαϊκή αγορά

Η εργασία στη λαϊκή αγορά

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, λέγομαι Χρυσή Δήμητρα Τσικμανλή, είναι 23 Ιανουαρίου του 2022 και βρισκόμαστε στο σπίτι της αφηγήτριας μας, στην Νέα Βύσσα. Καε δουλειά, ο κόσμος μας έμαθε, αγόραζε. Δεν είχε αυτό το είδος στα νησιά, αυτά τα όσπρια. Έκανε την ετοιμασία του ο κόσμος για τον χειμώνα.

ProfessionsAgriculture-Livestock

Η παραγωγή και πώληση φυτών και οι δυσκολίες του επαγγέλματος

00:06:04 - 00:13:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την παραγωγή που είπατε εδώ λουλουδιών και οπωροφόρων δέντρων και τα λοιπά, πώς την ξεκινήσατε; Δηλαδή πείτε μας λίγο από την αρχή πως ξεκί επειδή είναι και ξένοι και αυτό το πράγμα, δεν μπορώ να σταματήσω για αυτό το πράγμα εύκολα. Γιατί τους αγαπώ και τους θέλω να τους βλέπω.

Η επαφή με τον κόσμο και η εργασία των παιδιών

00:13:52 - 00:23:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πείτε μου για αυτό. Δηλαδή μέσα από το επάγγελμα χτίσατε και κάποιες σχέσεις φιλικές; Πάρα πολλές. Πάρα πολλές σχέσεις φιλικές. Πάρα πολλέε μόνο, πολλές ώρες δούλευε, αυτή δεν μπορούσε να δουλέψει. «Φεύγουμε» λέει «και εμείς και πάμε στο χωριό να κάνουμε». Και ήρθαν και αυτοί.

Οι ανθοεκθέσεις και η δουλειά στο θερμοκήπιο

00:23:16 - 00:27:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μας πείτε λίγο για τις ανθοεκθέσεις; Ναι.  Πείτε μας λίγο πώς γίνεται; Πώς διοργανώνονται; Οι ανθοεκθέσεις τις διοργάνωνε ο δήποιηθώ βέβαια. Αυτά τα κάνω εγώ. Τις μέρες που δεν έχω λαϊκή θα τα ετοιμάσω βέβαια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά. Να είστε καλά.

Περίληψη

Η κυρία Κατίνα εργαζόταν ως γεωργός μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να βοηθήσει τον άντρα της στην πώληση των προϊόντων τους. Έτσι έβγαλε δίπλωμα και άρχισε να δουλεύει στις λαϊκές αγορές. Ξεκινώντας από φρούτα και λαχανικά στράφηκε στην παραγωγή και πώληση οπωροφόρων και καλλωπιστικών δέντρων και φυτών. Διάβασε πολύ, έκανε δρομολόγια σε όλον τον Nομό και δέθηκε με τον κόσμο. Τώρα που εκείνη αποσύρεται σιγά σιγά, τη διαδέχονται τα παιδιά της στο επάγγελμα.

Κατερίνα Δοκίδου

Χρυσή Δήμητρα Τσικμανλή