«Θα αφιερώσω τη ζωή μου και να γίνω η φωνή των ζώων που είναι σε ανάγκη και δεν μπορούν να μας το πουν!»

Βιογραφικά στοιχεία, σπουδές, οικογένεια και σχέση με τα ζώα στην παιδική ηλικία

00:00:00 - 00:03:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, θα μας πείτε το όνομά σας; Ερμιόνη Γιαννακού. Είναι Παρασκευή 18/03/2022. Είμαι εδώ με την κυρία Ερμιόνη Γιαννακού, στο «Ζαχαμου αφορά τη διαφήμιση. Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας. Παρόλα αυτά όμως, το πτυχίο της ζωικής παραγωγής έγινε το χόμπι μου. Έγινε η ζωή μου.

Everyday LifeBiographies

Το περιστατικό με ένα ζώο που της άλλαξε τη ζωή

00:03:58 - 00:07:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς έγινε αυτό; Πώς ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία με τα ζώα που μου αναφέρετε πιο πριν; Είπατε είκοσι εννιά χρονών- Είκοσι εννιά χρονών- Κωσα τύψεις. Ένιωσα ενοχές! Ένιωσα τόσο μικρή! Άφησα αβοήθητο κάτι! Πώς το επέτρεψα αυτό να γίνει; Δεν μπορούσα να παρηγορήσω τον εαυτό μου!

Πώς μπήκε η Κατερίνα Γκανάτσιου στη ζωή της και πώς άρχισε να βοηθάει τα ζώα

00:07:11 - 00:09:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σας απάντησαν κάτι; Μέσα στις πολλές πελάτισσες, μία ήξερε την Κατερίνα Γκανάτσιου. Η Κατερίνα Γκανάτσιου λοιπόν ήταν ένα άγνωστο όνομα γιακια. Συζητούσα με κόσμο. Ψάχναμε σε γεννημένα σκυλάκια να βρούμε στα μωρά σπίτια. Απλά πράγματα στην αρχή. Αυτό κράτησε περίπου δύο χρόνια.

Ενότητα 4

Περιστατικό με τον τραυματισμό του Ματίας, διάσωση, περίθαλψη και υιοθεσία και πώς νοηματοδοτήθηκε η ζωή της

00:09:29 - 00:21:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ώσπου το 2011, είχα πια παντρευτεί και ήμουν έγκυος. Οδηγούσα το αυτοκίνητό μου και σε ένα περιφερειακό δρόμο της Καρδίτσας, το αυτοκίνητο πς! Αλλά μέχρι να ‘ρθει εκείνη η στιγμή και μέχρι να αφήσω την τελευταία μου πνοή, εγώ θα είμαι εκεί και θα παλεύω και θα είμαι η φωνή τους!

Νομοθεσία περί ζώων και ανθρώπινες συμπεριφορές

00:21:23 - 00:24:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου αναφέρεις ότι κάποια στιγμή αλλάζει και το νομικό πλαίσιο. Χρονολογικά αυτό πότε τοποθετείται και πώς επηρεάζει τις διασώσεις από αυτό τήρα είκοσι! Αυτή τη στιγμή έχω ένα κτήμα που έχω μέσα σχεδόν εκατό ζώα υπό τη δική μου ευθύνη και των φίλων μου που με βοηθάνε όσο μπορούν.

Περιστατικά εγκατάλειψης ζώων και η ιστορία του Benji

00:24:22 - 00:35:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πόσα περιστατικά έχεις δει αυτή την πορεία όλων αυτών των χρόνων από τη στιγμή που ξεκινάς μέχρι τώρα; Αμέτρητα! Τα έχεις μετρήσει; Όχι! αροποιεί κατά βάθος. Κάποια ζώα παίρνουν κι ένα κομμάτι της καρδιάς μου. Αλλά έχω μεγάλη καρδιά, έχει αρκετά κομμάτια! Θα δώσω πολλά ακόμη!

Φωτογραφίες και τεκμήρια
Δάσωση του Benji

Ανάρρωση του Benji

Ο σκύλος Benji μετά την ανάρρωσή του.

Η ιστορία του Mr. Tom, της Τασίας και της Βίκυς

00:35:45 - 00:41:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ένα από τα επόμενα ζώα, λοιπόν, που ξεχώρισες και έχουν ένα μικρό κομμάτι;  Είναι πολλά τα ζώα που έχω ξεχωρίσει, η αλήθεια να λέγεται. Έχω που θα βρουν ένα σπίτι δικό τους. Υπάρχουν πολλά ζώα που θα μείνουν στη δική μας φροντίδα πιθανόν για πάντα. Συμβαίνει και αυτό, δυστυχώς.

Ο Κέβιν σήμερα
Η Βίκυ διασώθηκε

Η σκυλίτσα Βίκυ την ημέρα της διάσωσής της.

Η Αχλάδω σήμερα

Η Βίκυ σήμερα
Η Τασία και η Ερμιόνη

Η διάσωση του Κέβιν

Η Αχλάδω στον κτηνίατρο
Η Κάσια σήμερα.

Δύσκολα περιστατικά διάσωσης και η ιστορία της Κάσιας

00:41:39 - 00:47:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου αναφέρεις όπως και στο περιστατικό της Βίκυς -ας πούμε- ότι η διάσωσή της ήταν δύσκολη, δεν ήταν δεκτική σε αντίθεση με τα προηγούμενα. ια όλα τα ζώα. Είναι η διάσωση το δύσκολο κομμάτι και οι πρώτες μέρες. Μετά καταλαβαίνουν και εκείνα ότι μόνο αγάπη έχουμε να τους δώσουμε.

Περιστατικό με κοκόνι στο ποτάμι

00:47:49 - 00:51:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπήρξε κάποιο περιστατικό το οποίο από τον χαρακτήρα του το ζώο ή ίσως γιατί έτσι ήτανε ή γιατί αυτά που είχε βιώσει, ήταν δύσκολη η προσέγγου έχουν ανάγκη. Από αυτά τα ζώα που βασανίστηκαν και που χρειάστηκαν βοήθεια. Δεν θέλω κάτι απλό. Θέλω το τέλειο! Δεν θα το καταφέρω ποτέ.

Το καταφύγιο των ζώων και ο χαμός της Κατερίνας

00:51:12 - 00:56:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου ανέφερες ότι κάποια στιγμή οργανωθήκατε σε έναν δικό σας ιδιόκτητο χώρο. Ναι. Αυτό πότε ξεκίνησε σαν ιδέα; Πώς οργανωθήκατε; Τότε, το ζωή συνεχίζεται, αφιερωμένη πάντα στο αυτόν τον σκοπό με ένα όνειρο τρελό! Γιατί νομίζω ότι ναι μία τρέλα την κουβαλάω και μ’ αρέσει αυτό.

Ανθρώπινη κακοποίηση ζώων, προσφυγή στα δικαστήρια βάσει νομοθεσίας και η ιστορία της Αχλάδως

00:56:50 - 01:04:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα επανέλθω λίγο στο κομμάτι με τη νομοθεσία και αν ποτέ εν τέλη από τη στιγμή -από το ‘18 που μου αναφέρατε- που καθιερώθηκε, μάλλον αναγνωιο, απλώς κάποια με συγκινούν λίγο περισσότερο. Αλλά η αγάπη μου είναι ίσια για όλα τα ζώα και ας λέω ότι αυτήν την αγαπώ λίγο περισσότερο!

Οι κτηνίατροι και το περιστατικό με τον Λευτέρη

01:04:55 - 01:07:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπάρχει κάποιο άλλο περιστατικό που θα ‘θελες να μοιραστείς; Αυτό που θα ‘θελα να μοιραστώ όχι σαν περιστατικό απλά, αλλά στο σύνολό του, ες καταφέρνουμε το καλύτερο. Χάνουμε πολλά ζώα δεν μπορώ να πω, αλλά η ζωή δεν είναι δίκαιη πάντα νομίζω. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Ο Λευτέρης

Υιοθεσία αδέσποτων ζώων και αφιέρωση της ζωής στα ζώα που έχουν ανάγκη

01:07:52 - 01:19:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στην αντίπερα όχθη, για τα ζώα τα οποία δεν χάνονται και έχουνε βρει πλέον τις οικογένειές τους, μου είπες ότι κάποια έχουν υιοθετηθεί και συ υποφέρει στον πλανήτη γη, κανένα! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη! Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Σας ευχόμαστε τα καλύτερα!

Περίληψη

Πώς μπορεί ένα ατύχημα με ένα ζώο, ένα κρύο, χειμωνιάτικο βράδυ, σε έναν επαρχιακό δρόμο να σου αλλάξει μια για πάντα τη ζωή; Η ιστορία της Ερμιόνης Γιαννακού ξεκινάει εκείνο το βράδυ και ξετυλίγεται με την πάροδο των χρόνων μέσα από εκατοντάδες διασώσεις ζωών στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Η Ερμιόνη μάς γνωρίζει τους τετράποδους συνοδοιπόρους της ζωής της, οι οποίοι άλλοτε τραυματισμένοι και άλλοτε με τρεμάμενες ουρές, βρίσκουν το δικό τους "σπίτι" αργά ή γρήγορα. Μας συστήνει ακόμη τα πιο σημαντικά στηρίγματά της, τους κτηνίατρους και όλους τους ανθρώπους που ήταν πάντα εκεί μαζί της και την έχουν στηρίξει στις δυσκολότερες συνθήκες, όπως σε χιόνια, στον «Ιανό», στα δικαστήρια. Η Ερμιόνη μιλά για τη σπουδαιότητα της φιλοζωίας και της ευζωίας των ζώων, καθώς και για το πώς έχει νοηματοδοτήσει τη ζωή της αφιερώνοντάς τη στα ζώα που έχουν ανάγκη, σαν να γεννήθηκε για αυτό και απλά να το ανακάλυψε αργότερα στη ζωή της. Αυτές είναι οι ιστορίες ζώων που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν ποτέ.

Ερμιόνη Γιαννακού

Στυλιανή Σιώμου