Βούρλα-Τρούμπα. Μια σύντομη περιήγηση στο χώρο της πορνείας του Πειραιά.

Τα πρώτα κρατικά πορνεία στα Βούρλα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας, μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε το όνομά σας; Βασίλης Πισιμίσης. Πολύ ωραία. Σήμερα είναι 26 Ιανουαρίου του 2021, είμαιλικό που έχετε μαζέψει και από τις μαρτυρίες, ποιες ήταν οι συνθήκες εκεί, γιατί έχουν ακουστεί διάφορα.. Για τις ιερόδουλες εκεί; Ναι.

Local HistoryWritingNeighborhood

Οι συνθήκες στα Βούρλα

00:15:07 - 00:20:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στα Βούρλα λοιπόν, ήταν μια πολύ πονεμένη ιστορία. Φανταστείτε ότι το ‘22 που ήρθαν οι πρόσφυγες… δεδομένου ότι όλοι, ο αντρικός πληθυσμός έματογράφου, ότι του άρεσε και πήγαινε σε αυτή τη Νίκη. Μάλιστα, έχω γράψει και ένα τραγούδι για αυτούς, στο δεύτερο βιβλίο, που έχω βγάλει.

Η ζωή στα Βούρλα και οι σχέσεις με τους ναυτικούς

00:20:30 - 00:27:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήθελα να μου μιλήσετε... Η αστυνομία γνώριζε για όλα αυτά που γινόντουσαν, άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μπλεγμένη σε αυτή τη κατάστασ μαρτυρίες. Ναι. Που τις έχετε εντάξει και στο βιβλίο σας. Θυμάστε κάποιες χαρακτηριστικά, που σας έχουν μείνει ανεξίτηλα στο μυαλό σας;

Οι Μαντάμες και οι προστάτες της Τρούμπας

00:27:28 - 00:37:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, κοίταξε… πολλές από τις Μαντάμες... Γιατί στην αρχή που έγιναν τα πορνεία στο Πειραιά, ήταν πολλές κοπέλες μέσα και τις διηύθυνε μία Μαωρίς τίποτα. Ας κρίνει ο αναγνώστης αν ήταν καλό ή κακό όλα τα γεγονότα που περιγράφουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Εγώ ευχαριστώ, να ‘σαι καλά.

Περίληψη

Όλοι γνωρίζουν τον Πειραιά από το λιμάνι, από τον Ολυμπιακό, από τις προσφυγικές συνοικίες, από τον Άγιο Σπυρίδωνα, από τους αγώνες των ναυτεργατών κ.α. Ο Βασίλης Πισιμίσης μας μιλάει για μια άλλη πλευρά της ιστορίας του Πειραιά. Μια πονεμένη ιστορία γεμάτη μάγκες, πόρνες, νταβατζήδες, καλντεριμιτζούδες, εκμετάλλευση, υπόκοσμο και ναρκωτικά. Ο Βασίλης Πισιμίσης είναι ερευνητής, συλλέκτης, συγγραφέας, διατηρεί ένα σπουδαίο αρχείο στο Κερατσίνι και με αφορμή την έρευνα του και το βιβλίο του «Βούρλα-Τρούμπα» μας κάνει μια μίνι «ξενάγηση» στο χώρο της πορνείας και του υποκόσμου του Πειραιά

Βασίλειος Πισιμίσης

Κωνσταντίνος Μιχαήλ