Ο Ανδρέας Μάρκου αφηγείται τη ζωή του, τις διώξεις και τις φυλακίσεις που υπέστη κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών

Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στα (μετέπειτα) Άνω Ιλίσια

00:00:00 - 00:14:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μου πείτε λίγο... το όνομά σας. Ναι, Μάρκου λέγομαι, το μικρό μου όνομα είναι Αντρέας. Εγώ είμαι ο Μιχάλης Τσούτσας, είναι 12/ου και είχαμε φάει και ξύλο και μου λέει ο αδερφός μου: «Δεν ξανακατεβαίνω κάτω» λέει «άμα πρόκειται να τρώω ξύλο». Ε, και έτσι τη βγάζαμε.

Η οδυνηρή εμπειρία του στρατού και οι οικογενειακές καταβολές

00:14:03 - 00:38:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα τι... περίπου δεκαετία τώρα μιλάμε; Να το βάλουμε λίγο...  Μέχρι το ΄58, μέχρι το ΄58. Εμένα, αλλάζει όλη μου η ζωή το '58, το '58. Μαανε κουμάντο και αυτοί πήρανε θέσεις, πήρανε πόστα, ενδεχομένως, έτσι; Και μέσα στο στρατό και μέσα στην αστυνομία μπήκαν τέτοιοι άνθρωποι.

Μετά τον στρατό και πριν τη Χούντα: Δράση με τη Νεολαία ΕΔΑ και φυλάκιση

00:38:04 - 01:00:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάτι άλλο και μετά συνεχίζουμε με αυτό. Οι μαυραγορίτες, ας πούμε, στελεχώσαν το κράτος μετά; Και αν όχι, γίνανε... τύπου καπιταλιστές, ας πη, τα αέρια, τα χημικά, τις κρότου λάμψης, που λένε, και τα λοιπά. Αλλά πέφτανε ομαδικά με τα γκλομπς επάνω και σε λιώνανε. Αυτά. Παρακάτω.

Η σύλληψη τις πρώτες μέρες της Χούντας

01:00:24 - 01:11:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ξεκινάει η περίοδος της Χούντας; Μας λένε εμάς, μας λένε από το... ήτανε καμία τριανταριά... μπα, τέσσερις πέντε ημέρες πριν από την δρεί να είχανε κάνει και λάθος, μπορεί πραγματικά να είχε φανεί, αλλά αυτό το θυμάμαι. Και λέω, ωχ αμάν, τι πάθαμε, δε θα μείνει κανείς έξω.

Εξορία στη Γυάρο

01:11:29 - 01:32:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η κοινωνία πώς ήτανε τότε, πώς τα δέχτηκε αυτά; Δεν το δέχτηκε. Δεν το δέχτηκε η κοινωνία. Δεν το δέχτηκε. Εγώ όσο ήμουνα μετά εξορία, κάθι, μαζί του; Ή ξαναγύρισε πίσω; Ο επισκέπτης έφευγε. Και πότε γυρίσατε εσείς από εξορία; Το '70, μόλις συμπληρώσαμε τρία χρόνια, ακριβώς.

Η επιστροφή από την εξορία και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

01:32:04 - 01:43:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ήτανε όταν... πώς τα βρήκατε τα πράγματα όταν ήρθατε πίσω; Όπως τα ξέραμε, όπως τα υπολογίζαμε. Όπως τα υπολογίζαμε. Μία στρατοκρατία. α, τι να κάνω; Άρα δεν ήτανε όλοι οι στρατιωτικοί... Όχι. Όχι. Όχι. Εγώ, δεν θυμάμαι και ονόματα, βέβαια έχω φίλους που μπορώ να τα μάθω.

Στις φυλακές του Ωρωπού

01:43:03 - 01:48:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εμάς μας έχουνε πάει, μετά από τα Γιούρα, μας πήγαν στη Λέρο, μετά από τη Λέρο μας πήγαν στον Ωρωπό. Στις φυλακές; Στις φυλακές του Ωρωπού. και μέσα στο ναυτικό και στην αεροπορία, οι οποίοι κάποια στιγμή θα αντιδρούσανε. Έτσι; Και άλλη φορά, υπήρχαν αντιδράσεις. Λοιπόν, αυτά.

Τα θύματα της Δικτατορίας και το τελευταίο διάστημα μέχρι την πτώση της

01:48:31 - 01:58:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από εμένα, ένα τελευταίο σε όλα αυτά, θέλω να μου πείτε για αυτούς που λένε ότι δεν υπήρχανε νεκροί στο Πολυτεχνείο, δεν υπήρχανε νεκροί στηα κάνουμε κι ένα δεύτερο κομμάτι, να μου πείτε για τα χρόνια μετά από εκεί κάποια πράγματα, κάποια στιγμή. Ναι. Ωραία. Σας ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Ο Ανδρέας Μάρκου αφηγείται τη ζωή του μέχρι το τέλος της Χούντας. Αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια στα Άνω Ιλίσια την εποχή των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου, στα γεγονότα μέχρι την στρατιωτική του θητεία και στην ειδικότητα που πήρε εκεί ως μουλαράς. Μιλά για την επιβολή της Χούντας τα επόμενα χρόνια, για τη σύλληψή του, την εξορία του στη Γυάρο, τη φυλάκισή του στον Ωρωπό, αλλά και τη συμμετοχή του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Ανδρέας Μάρκου

Μιχάλης Τσούτσας