Μνήμες από την πολιορκία του Σαράγεβο: το τελευταίο αντίο

Ενότητα 1

Τα πρώτα βήματα στη φωτογραφία

00:00:00 - 00:10:14

Περίληψη

Ο αφηγητής αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο γνώρισε τον κλάδο της φωτογραφίας και στα αρχικά βήματα της καριέρας του.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021. Είμαι η Φωτούλα Παπανδρέου, ερευνήτρια στο Istorima, και βρίσκομαι με τον κύριο Δημήτρη Μεσσήνη στη Δράμα. φερα και όλα τα υπόλοιπα ρούχα μου και άρχισα να δουλεύω στην Αθήνα. Αυτό με τις εφημερίδες τις ελληνικές κράτησε —‘83 είπαμε— εφτά χρόνια.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
Professions

Ενότητα 2

Η είσοδος σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και η κάλυψη στα αλβανικά σύνορα

00:10:14 - 00:21:05

Περίληψη

Η πρώτη του κάλυψη στα αλβανικά σύνορα, η οποία σηματοδότησε την είσοδο του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το ‘90, 1990, ήταν ένα πρακτορείο που λέγεται European Pressphoto Agency απ’ το εξωτερικό, που είχε κάποια ανταποκρίτρια η οποία σιγά-σιγά ττές μου οι δυο που ήταν εκεί είχανε από όλα τα μηχανήματα. Οι δημοσιεύσεις μου ήτανε πάρα πολύ καλές και πολλές. Δεν θα με παίρναν αλλιώς.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα

Ενότητα 3

Πολεμικός ανταποκριτής στην πολιορκία του Σαράγεβο και οι πρώτες εικόνες

00:21:05 - 00:28:57

Περίληψη

Περιγράφει το ταξίδι του στο Σαράγεβο με σκοπό την κάλυψη της πολιορκίας και τις πρώτες εικόνες που αντίκρισε.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και έμεινα σε αυτό το πρακτορείο απ’ το ‘90 μέχρι το 1996 —‘90… ‘91, ας πούμε. Μέχρι το 1996. Και μετά πήγα στο Associated Press, στο… Θα σου κατεστραμμένη απ’ τα πυρά, πάνω απ’ το βουνό, κατοικούνταν μόνο οι τρεις πλευρές. Η μπροστινή δεν… Είχε γίνει θερινή. Δεν υπήρχε τίποτα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Τα γυναικόπαιδα

00:28:57 - 00:39:30

Περίληψη

Περιγράφει τη στιγμή που χωρίζουν οι οικογένειες με σκοπό να φύγουν τα γυναικόπαιδα από την εμπόλεμη περιοχή, καθώς και την επανασύνδεσή του, μετά από 29 χρόνια, με ένα από τα εν ζωή θύματα του πολέμου.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πίσω απ’ το ξενοδοχείο — ήταν και προστατευόμενο μέρος δηλαδή, κάλυπτε— θα έφευγε ένα κομβόι με γυναικόπαιδα. Και ήταν σε συμφωνία ο Ο.Η.Ε. ίων με τις άδειες παραμονής κτλ. —για αυτό σου λέω, ακόμα δεν τα έχουνε βρει— και να ολοκληρώσω πλέον, να γίνει ένας κύκλος και να κλείσει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η επιστροφή στο κατεστραμμένο σπίτι

00:39:30 - 00:51:58

Περίληψη

Εξιστορεί το βίωμα μιας κοπέλας καθώς αντικρίζει ξανά το κατεστραμμένο, από τους Σέρβους έποικους, πατρικό της σπίτι αλλά και το μήνυμα μίσους που της άφησαν φεύγοντας.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όπως και θα γίνει και ένας άλλος κύκλος, γιατί συνέβη κάτι όχι ακριβώς παρόμοιο και όχι είκοσι εννιά χρόνια μετά, αλλά είκοσι πέντε χρόνια μς οι στρατιωτικοί πάντα. Και μέναμε εκεί μέσα. Είχαμε άδεια. Και είχα αγοράσει ένα μπουφάν για το γιο μου, το οποίο δεν του το ‘δωσα ποτέ.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα

Ενότητα 6

Πληροφορίες για την καθημερινότητα στο Σαράγιεβο

00:51:58 - 01:02:10

Περίληψη

Περαιτέρω πληροφορίες για την καθημερινότητα ενός πολεμικού ανταποκριτή στο Σαράγιεβο.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πω πω, απίστευτο. Θα ήθελα να ρωτήσω στη Γαλλία τι σπουδές κάνατε.   Δεν τις ολοκλήρωσα γιατί… Στα Οικονομικά πήγα. Δεν τις ολοκλήρωσα γι ακούει και να μαθαίνει. Σου ξαναλέω, οι ηλίθιοι είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι.   Ναι, πραγματικά… Σας ευχαριστώ πολύ.   Και εγώ, παρακαλώ. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
Περίληψη

Ο φωτοειδησεογράφος Δημήτρης Μεσσίνης, με καταγωγή από τον Νομό Δράμας, μοιράζεται μαζί μας δύο ιστορίες από την καριέρα του στη φωτοδημοσιογραφία. Μέσα από την αφήγησή του ζωντανεύει μνήμες από την πολιορκία του Σαράγεβο και μας κάνει συνοδοιπόρους σε ένα συγκινητικό ταξίδι στην Ιστορία. Περιγράφει το τελευταίο βλέμμα ενός παιδιού που αποχωρίζεται την πατρική φιγούρα, καθώς και την αντίδραση μιας νεαρής κοπέλας καθώς ξανααντικρίζει το σπίτι της μετά την υποχώρηση των πολιορκητών. Αυτές οι δύο ιστορίες άνοιξαν έναν κύκλο ο οποίος επίκειται να κλείσει φέτος, με την επέτειο των τριάντα χρόνων από την έναρξη του πολέμου.


Αφηγητές/τριες

Δημήτρης Μεσσίνης


Ερευνητές/τριες

Φωτούλα Παπανδρέου


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

22/07/2021


Διάρκεια

61'