Κίρκη: οι ερωτικές σχέσεις στα χρόνια του Tinder

Η πρώτη επαφή με την εφαρμογή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Σάββατο 15 Μαΐου του 2021. Είμαι μαζί με την Κίρκη. Βρισκόμαστε στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά. Εγώ ονομάζομαι Κατερίνα Σχοινά, είμαι ντίστοιχα.   Πόσα ραντεβού έχεις βγει στο Tinder;   Νομίζω μέχρι στιγμής δέκα; Θέλω να πω με δέκα διαφορετικά άτομα, από αυτή την άποψη.

Πρώτα ραντεβού και θετικές-αρνητικές εντυπώσεις

00:07:23 - 00:11:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα να μου αφηγηθείς από την αρχή τις ιστορίες αυτές!   Το πρώτο ραντεβού, όπως είπα, δεν ήταν ιδιαίτερα ωραίο. Δεν ήταν ο ίδιος. Το ιστασιακά και τέλος. Εύχομαι όχι κακόβουλα! Εντάξει, σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σπάνιο.

Κώδικες επικοινωνίας και άβολες ή σεξιστικές συμπεριφορές

00:11:15 - 00:18:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποιο είναι το χειρότερο ραντεβού που έχεις βγει;   Χειρότερο θεωρώ το πρώτο, από άποψη ότι είχα άλλη εικόνα με το ποιον άνθρωπο μιλούσα κα, υπάρχουν τα κλασικά, τα οποία, ΟΚ, δείχνουν ότι ίσως να μην έχουμε πέρα από την τεχνολογία αναπτύξει και τους εαυτούς μας όσο θα ‘πρεπε.

Εμπειρίες από ραντεβού

00:18:23 - 00:23:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποιο είναι το πιο όμορφο ραντεβού που έχεις βγει;   Πιο όμορφο ραντεβού… Προσωπικά σαν άνθρωπος θεωρώ τα πιο χαλαρά ραντεβού. Το να μην υπίχε τα κότσια να πει: ‘‘Ξέρεις κάτι; Δεν χρειάζομαι κάτι άλλο στη ζωή μου’’». Και εντάξει. Εξαρτάται με τον χαρακτήρα, θεωρώ, του καθενός.

Το παραδοσιακό φλερτ, τα Social Media και η καραντίνα

00:23:16 - 00:30:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπορούν τα Social Media —στην περίπτωση αυτή το Tinder— να αντικαταστήσει τον πραγματικό έρωτα, την πραγματική επαφή;   Θεωρώ ότι σε πολλέικά και ψυχρά —«Θέλω σεξ. Θα στείλω μήνυμα»—, ναι. Αλλά, αν είσαι ανοιχτός στο να συνδεθείς με κάποιον πιο βαθιά μπορεί να γίνει και αυτό.

Αποτίμηση χρήσης της εφαρμογής

00:30:43 - 00:31:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πριν κλείσουμε, υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να συμπληρώσεις; Μια μνήμη, μια ανάμνηση από όλες αυτές τις γνωριμίες που έχεις κάνει; Ή εν Αλλά, εντάξει... Δεν χρειάζεται να το παίρνουμε τόσο σοβαρά. Ίσως λιγάκι πιο χαλαρά, πιο κωμικά, πιο άνετα και θα περάσουμε καλά, νομίζω!

Tinder και Grindr

00:31:47 - 00:34:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κίρκη μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μου.   Ευχαριστώ πολύ. Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ Tinder και Grindr, επειδιο στιλ! Εννοείται ότι δεν έγινε κάτι. Δεν βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση, αλλά υπήρξε σαν χαρακτηριστικό, σαν μία ανάμνηση που μου έχει μείνει.

Περίληψη

Η Κίρκη είναι μια νεαρή κοπέλα με έντονη παρουσία στην πλατφόρμα διαδικτυακών γνωριμιών Tinder. Ανακάλυψε την εφαρμογή όταν πήγαινε ακόμη στο Λύκειο, έπειτα από ένα αστείο μιας φίλης της. Στην ιστορία της αφηγείται τα καλύτερα και χειρότερα ραντεβού που έχει βγει, τις άβολες και επικίνδυνες στιγμές, τα ραντεβού τις μέρες της πανδημίας του Covid-19, αλλά μοιράζεται και τα μυστικά, τους κώδικες επικοινωνίας και τα red flags μέσα στην εφαρμογή. Επίσης, αναφέρεται στο γεγονός ότι η σεξουαλική απελευθέρωση για τις γυναίκες προκαλεί δυστυχώς το σεξισμό και ενεργοποιεί πατριαρχικά κατάλοιπα, που θέλουν τη γυναίκα να μην έχει δικαίωμα στον έρωτα μέσω πολλών ερωτικών συντρόφων όπως οι άντρες, ακόμα και μέσα στο Tinder.

Κίρκη "Ψευδώνυμο"

Αικατερίνη Σχοινά