Τέκνο ανταρτών

Ενότητα 1

Βιογραφικά στοιχεία

00:00:00 - 00:01:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.   Καλημέρα σας.   Θα μπορούσατε να μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας;   Αετόπουλος Παύλος.   Ωραία. Κύριε Παύλο, εγώ είμαι η Κιος δασκάλου. Έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο στη Γεωπονία το 1938, έχει διοριστεί στις Σέρρες, σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό, ως γεωπόνος.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Οι γονείς και η σχέση τους με το αντάρτικο

00:01:59 - 00:03:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία και έρχεται το 1940. Εκείνες τις εποχές, έρχεται σιγά-σιγά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, έρχεται και στην Ελλάδα. Σε τι κατάσταση βικού, αυτές είναι οι γραμματικές της γνώσεις και ο πατέρας μου έχει τελειώσει εκείνη την εποχή ένα πανεπιστήμιο που ήταν πάρα πολύ σπάνιο.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η γέννηση του στα βουνά και οι πρώτοι μήνες ζωής

00:03:52 - 00:06:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σας περιέγραψαν καθόλου πώς ήτανε η κατάσταση στο βουνό;   Στο βουνό η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Να σκεφτείτε ότι ο πατέρας μου ύ ωραία ιστορία αυτή. Αυτή η κατάσταση κρατάει στα βουνά περίπου τους 6 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο φτάνουμε στο Δεκέμβριο χειμώνας πλέον.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η εγκατάλειψη στο βουνό

00:06:26 - 00:08:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο Εμφύλιος είναι στο τέλος του, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι μήνες μετά θα έχει τελειώσει, με την ήττα του ΕΑΜ, και η ομάδα αυτή πρέπεικαι θα μπορούσα εγώ να με φάνε τα τσακάλια, οι λύκοι, τόσα θηρία, ξέρω 'γω, άγρια που υπάρχουν στα Πιέρια. Παρόλα αυτά, κατάφερα και έζησα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Ο εντοπισμός του από έναν αξιωματικό της Λάρισας και η αναδοχή από μια οικογένεια τσιγγάνων

00:08:40 - 00:10:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή η ομάδα είναι μία ομάδα στρατιωτική, η οποία ανήκει στη Λάρισα, από την πλευρά δηλαδή της Λάρισας, όχι από τα Πιέρια, οπότε βρίσκοντας οδα που θα είχαν απέναντι σε ένα βρέφος και έτσι έγινε ανάδοχη οικογένεια αυτή. Λοιπόν, απ’ το 1949, ίσως και αρχές του ’50, έως το 1952.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Ο θάνατος του πάτερά του, ο εντοπισμός του από την βιολογική μητέρα και η δικαστική διαμάχη διεκδίκησης του από την αναδοχή οικογένεια

00:10:36 - 00:15:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι συμβαίνει σε αυτή την ημερομηνία; Ο πατέρας μου πεθαίνει στα βουνά της Ηπείρου, πηγαίνοντας προς Αλβανία ή Γιουγκοσλαβία τότε. Πεθαίνει στην εποχή  εκείνη να ψάξει πού είναι, αν είναι, για να τον θάψουνε. Η μητέρα μου τον άφησε σε ένα βουνό νεκρό μεν, αλλά χωρίς να τον θάψει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Τα προβλήματα της επίσημης αναγνώρισης και ονοματοδοσίας του

00:15:31 - 00:17:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ φέρνω το όνομα Παύλος Ελασσονίτης, ούτε πατέρας, ούτε μητέρα σαν να μην υπάρχω από πουθενά και το ελληνικό κράτος λέει: «Και τώρα πρέπειαι φτάνουμε στο ‘58 που είμαι στο δημοτικό, κάπου εκεί στη δευτέρα-τρίτη δημοτικού, που αλλάζω το επώνυμό μου πλέον και γίνομαι Αετόπουλος.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Τα προβλήματα λόγω του ονόματος του και ο στιγματισμός του ως κομμουνιστή

00:17:15 - 00:20:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, να σκεφτείτε ότι μετά το δημοτικό, με το όνομα πλέον ως Αετόπουλος και ως αγνώστου πατρός, στην εποχή που πρέπει να πάω φαντάρος― είκαι εσύ το χτυπάς το παιδί;» Λέει: «Αυτός είναι κομμούνι, πρέπει να τον χτυπήσουμε». Λοιπόν, τελειώνει αυτή η διαδικασία, αυτή η ιστορία.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 9

Η φυλάκιση της μητέρας του, τα χρόνια που μεσολάβησαν και η απόκτηση του επίθετου

00:20:04 - 00:25:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η μάνα μου είναι Αετοπούλου. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, τί την οδήγησε. Πολύ-πολύ αργότερα, μιλάμε δηλαδή από το γάμο μετά από 40 χρόνια, 30-4άνει αυτές τις διαδικασίες και τα δικαστήρια και λοιπά, ό,τι χρειάστηκε μετά. Αυτός ήταν ο λόγος της φυλάκισης, καθαρά δηλαδή πολιτικός.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 10

Ο χαρακτήρας των γονιών

00:25:00 - 00:32:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι. Η μητέρα σας ξαναπαντρεύτηκε;   Η μητέρα μου όχι, δεν ξαναπαντρεύτηκε. Η μητέρα μου είχε το σύνδρομο της χηρείας. Και τι εννοώ; Δυστυκη. Δε χρειάζεται». «Να, αυτά έκανε και ο πατέρας σου και είδαμε τι χαΐρι έκανε. Πήγε και σκοτώθηκε, χάθηκε τζάμπα», κάπως έτσι ξέρω ‘γω.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 11

Τα συναισθήματα του Αφηγητή για την ιστορία των γονιών του και η σχέση του με την γυναίκα του

00:32:26 - 00:37:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς, κύριε Παύλο, τι συναισθήματα έχετε για αυτήν την ιστορία που κουβαλούσαν οι γονείς σας;   Ναι, τι να σας πω―   Σαν εσωτερικός παραπορούσε και έπρεπε να κάνει τη ζωή της, να βρει έναν άντρα να παντρευτεί ξανά, αλλά είπαμε αυτό το σύνδρομο το κουβαλούσε σε όλη της τη ζωή.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Ο Παύλος Αετόπουλος, ένα τέκνο ανταρτών, εγκαταλείπεται στο βουνό από τους γονείς του, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον εθνικό στρατό, δεν μπορούσαν να τον πάρουν μαζί τους και να κινδυνέψουν να προδοθούν. Έτσι, εντοπίζεται στο βουνό μόνος του και σώζεται, υιοθετείται από μια ανάδοχη οικογένεια τσιγγάνων στη Λάρισα και παίρνει το όνομα Παύλος από τον βασιλιά και επίθετο Ελασσονίτης από την πόλη που βρέθηκε. Στην συνέχεια όμως τον αναζητά η μητέρα του, η οποία παραδόθηκε στις Αρχές και κινεί γη και ουρανό για να τον πάρει πίσω. Η ιστορία του κ. Παύλου, που τελικά άλλαξε το επίθετό του στο επίθετο της μητέρας του, καθώς δεν μπορούσε να αναγνωριστεί από τον πατέρα του ο οποίος πέθανε, είναι μια ιστορία που συγκινεί, καθώς, χωρίς να φταίει, βρέθηκε στη μέση ενός χαρακτηρισμού που το κουβαλάει μέχρι και σήμερα, το «κομμούνι» όπως λέει.


Αφηγητές/τριες

Παύλος Αετόπουλος


Ερευνητές/τριες

Καλλιόπη Τσακπουνίδου


Δεκαετίες

Ιστορικά Γεγονότα

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

08/12/2020


Διάρκεια

37'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Το πρώτο μέρος της ιστορίας εκτυλίχθηκε στα Πιέρια όρη, στο Νομό Πιερίας.