Η εισβολή στην Κύπρο

Ενότητα 1

Από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί στην Κατερίνη

00:00:00 - 00:06:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα μπορούσατε να μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας; Λέγομαι Ελένη Ρούσσου, αλλά με φωνάζουν Έλλη, έτσι το συνηθίζοουλεύουν και τα δυο στη Θεσσαλονίκη. Αν μείνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί μπορεί να φύγουν πιο μακριά, δυστυχώς.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Τα παιδικά χρονιά στην Κύπρο

00:06:03 - 00:11:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, κυρία Έλλη. Θα ήθελα να σας πάω λίγο πιο πίσω τώρα, κάναμε μία αναδρομή στα πιο πρόσφατα― Ναι― Αλλά θα ήθελα να πάμε λίγο πιο πίόμο που πήγαινες στην Αμμοχώστου. Οπότε έχει και κίνηση και ο κόσμος πηγαινοερχόταν πολύς και ήτανε πολύ κοντά στη Λευκωσία, που εμένα εγώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα που προηγήθηκε- Οι τραγικές συνέπειες

00:11:21 - 00:26:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα, κυρία Έλλη. Οπότε, όπως καταλαβαίνω, ήσασταν κάπως μεγάλη γύρω στα 12-13 χρονών― Ήμουνα 13 χρόνων όταν έγινε η Τουρκική εισβολή―ε και εκεί πέρα η Φιλική Εταιρεία είχε κάπου εκεί πέρα γραφεία, κρυψώνες, στο Παγκύπριο γυμνάσιο. Αυτά, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να πω.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Απώλειες ανθρώπων και περιουσιών μετά την εισβολή

00:26:29 - 00:31:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχω να σας ρωτήσω― Να με ρωτήσεις― Ξέρατε κάποιον άνθρωπο, είχατε συγγενείς από τα μέρη που υποτάχτηκαν πλέον από τους Τούρκους; Ναι, ες είδη τους τα έδιναν. Αλλά δεν έπαυε να μένει κάποιος άλλος στο σπίτι τους. Και τώρα βλέπουμε τις φωτογραφίες που έχουμε από αυτά τα μέρη.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Συναισθήματα από την εμπειρία της εισβολής

00:31:10 - 00:38:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα, το οποίο δεν ξέρω, δεν νομίζω ότι κανένας μας δεν μπορεί να σκεφτεί τώρα και να νιώσει πώς τονικά. Υπήρχαν χωριά που ζούσαν ειρηνικά, αλλά υπήρχαν και κάποια χωριά που ένας δημιουργούσε προβλήματα –και σοβαρά προβλήματα– στον άλλον.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Οι σχέσεις με την Κύπρο σήμερα

00:38:03 - 00:43:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα κυρία Έλλη― Δεν ξέρω αν είπα πάρα πολλά και αν δεν έπρεπε να πω τόσα πολλά― Όχι, ήτανε περιγραφικότατα― Ναι, αλλά είναι οι εμπέλουμε τον πόλεμο. Αυτά. Ωραία κατακλείδα ήταν αυτή― Ναι― Ευχαριστώ πολύ που μοιραστήκατε μαζί μας. Να ‘σαι καλά και εγώ σε ευχαριστώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Η αφηγήτρια αναφέρεται, αρχικά, στην περίοδο της πολιορκίας της Κύπρου από την Τουρκία το 1974. Περιγράφει το πώς βίωσε η ίδια εκείνη την ιστορική περίοδο, σε νεαρή ηλικία, έχοντας όμως πολύ καλά στη μνήμη της εικόνες και συναισθήματα. Επιπλέον εξιστορεί το πώς εξελίχθηκε η ζωή της φεύγοντας από την Κύπρο. Τέλος, μιλά για την μετέπειτα σχέση της με το νησί και τους ανθρώπους εκεί.


Αφηγητές/τριες

Ελένη Ρούσου


Ερευνητές/τριες

Καλλιόπη Τσακπουνίδου


Θέματα

Δεκαετίες

Ιστορικά Γεγονότα

Ημερομηνία Συνέντευξης

07/12/2020


Διάρκεια

43'