Μανώλης Σκαρλάτος: Ο διάσημος ζαχαροπλάστης της Πόλης

Πρώτα βήματα στη ζαχαροπλαστική

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα.   Καλησπέρα.   Πείτε μου το όνομά σας.   Μανώλης Σκαρλάτος.   Βρίσκομαι εδώ πέρα, είμαι η ερευνήτρια του Ιστορήματος, Ζαχατσι—, ύστερα άρχισα να την αγαπώ τη δουλειά. Στην αρχή δεν την είχα αγαπήσει. Μετά, όταν κατέβηκα στην Πόλη, τότες την αγάπησα τη δουλειά.

Ιστορίες πολυτέλειας και πλούτου από τόπο εργασίας

00:07:33 - 00:15:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είδα εκεί πέρα… Ένα μεγαλείο είδα. Σας λέω, ήμουνα πολύ τυχερός που βρέθηκα και πήγα σ’ αυτό το «Tokatlıyan» λεγόμενο. Τώρα αυτό υπάρχει ακόβγήκα, άφησα τη δουλειά μου, έκανα πάρα πολλά ταξίδια.   Πότε αφήσατε τη δουλειά σας; Σε τι ηλικία;   Τη δουλειά μου την άφησα στο ‘85.

Συνταγές-σταθμοί και αναμνήσεις από επαγγελματική πορεία

00:15:25 - 00:35:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Να επιστρέψουμε λίγο πριν. Σε αυτό το ξενοδοχείο μέχρι ποια ηλικία δουλέψατε;   Μέχρι τα 19 μου.   Και μετά πώς παίρνετε την απόθρωπος τα βουβάλια και τον έλεγα: «Όλη την κρέμα τη θέλω εγώ». Την έπαιρνα. Έπαιρνα την ημέρα 40-50 κιλά crème chantilly. Μεγάλη υπόθεση.

Μια ιδιαίτερη πελάτισσα

00:35:43 - 00:41:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είχατε κάποιον πελάτη που μπορείτε να μας πείτε διάσημο Κωνσταντινοπολίτη ή κάποια κυρία που ήτανε πολύ γνωστή απ’ την καλή κοινωνία της Πόυτή η εγχείρηση όλοι φοβόταν να την κάνουνε. Μπορούσες να πάθεις παράλυση.   Άρα, σας βγήκαν σε καλό οι τούρτες στη γυναίκα του γιατρού!

Συνέχεια και ολοκλήρωση σταδιοδρομίας

00:41:45 - 00:44:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σας το είπα αυτό, δηλαδή, που… Η δουλειά είχε αυτά τα... Η δουλειά είχε… Όταν την αγαπάς... Σας λέω, όλο κάθε χρόνο ήθελα να βγάλω και κάτιör. Ήρθανε στα εγκαίνια μεγάλες προσωπικότητες. Εμείς στο ζαχαροπλαστείο, στο «Pelit», είχαμε πολλές γνωριμίες με ανώτερους αξιωματικούς.

Διάσημοι πελάτες και ροή εργασίας στα ζαχαροπλαστεία

00:44:21 - 00:48:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποια ήταν η πιο μεγάλη προσωπικότητα που είχε έρθει;   Κοιτάξτε να δείτε, είχαμε πρώτα-πρώτα τον İsmet İnönü πελάτη.   Τον;   Τον İsmet σες να το βάλεις ένα πάνω στ’ άλλο και γινότανε από κάτω ένα [Δ.Α.] Κι αυτηνής την τούρτα είχα κάνει. Βέβαια, και τέτοια αυτά πάρα πολλά.

00:48:45 - 00:51:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πότε συνταξιοδοτηθήκατε από αυτή τη δουλειά;   Στο ‘85, σας είπα.   Α, συγγνώμη. Στο ‘85 έχοντας ανοίξει συνολικά πόσα μαγαζιά;   Κοιτάξοιος δεν έκοβε τα νύχια του μισή μέρα κονσέ δεν έκανε, άδεια δεν έπαιρνε. Ήμουν πολύ… Με έμεινε αυτό το κουσούρι! Σκληρός. Με έχει μείνει!

Σχόλια και προτροπές προς νέους

00:51:34 - 00:59:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι θα συμβουλεύατε, λοιπόν, σήμερα, που βλέπετε ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία στην Ευρώπη, στην Αμερική, τα νέα παιδιά που είναι στο δίλημμα την Αντιγόνη, για όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα, με πολλή αγάπη απ’ την Κωνσταντινούπολη, να είστε καλά!   Εντάξει. Έγινε, κοπέλα μου!

Περίληψη

Ο αφηγητής μάς μιλάει για την παλιά Κωνσταντινούπολη και την επαγγελματική του πορεία, η οποία ξεκίνησε από όταν ήταν μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης, το 1940 περίπου. Σήμερα είναι πλέον ένας από τους ιδρυτές της πιο διάσημης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων της Πόλης, των «Pelit». Όλη αυτή την πορεία την ανακαλύπτουμε μέσα από τα λόγια του διαθνθισμένη με γλυκές συνταγές, επιχειρηματικά βήματα αλλά και συμβουλές ζωής. Από τα ζαχαροπλαστεία του αφηγητή πέρασαν Πρόξενοι, η σύζυγος ενός πασίγνωστου καρδιολόγου, η ψυχοκόρη του Κεμάλ Ατατούρκ, ακόμα και ο ίδιος ο İsmet İnönü. Σήμερα ο αφηγητής παρακολουθεί στα μετόπισθεν την πορεία των ζαχαροπλαστείων. Προτρέπει τους νέους Έλληνες να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν αλλά και να δώσουν μια ευκαιρία στην Κωνσταντινούπολη ως τόπο μετεγκατάστασης.

Μανώλης Σκαρλάτος

Δάφνη Ζαχαριάδου