«Μέσα σε αυτή την πέτρα είναι η ζωή του παππού μου, της μάνας μου και του πατέρα μου. Όλα εδώ μέσα είναι!»

Ο ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ ΚΑΙ Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

00:00:00 - 00:08:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας. Γεια σας. Πώς ονομάζεστε; Παύλος Πουλατσίδης του Στυλιανού. Είναι Τετάρτη 19 Αυγούστου του 2020. Bρισκόμαστε στην Παλιοιό θα έμειναν». Σε είκοσι μέρες πήγε, τους βρήκε. Τα πήρε και όταν πήγε στο βουνό τον πατέρα του δεν τον βρήκε, είχε πεθάνει ο πατέρας του.

ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ KAI ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΕΠΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

00:08:59 - 00:15:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από εκεί ξεκινάει ο αγώνας, το αντάρτικο. Της μάνας μου την ιστορία λέω τώρα. Η μάνα μου ήταν είκοσι δύο χρονών. Με τον πατέρα μου δεν είχανε την άλλη χρονιά κι ανταμώθηκαν στη Νέα Σεβάστεια. Αυτό το χωριό το λένε «Νέα Σεβάστεια» επειδή ήταν νομός Σεβαστείας. Εκεί γεννήθηκα εγώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ

00:15:22 - 00:19:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η μάνα μου από εκεί και μετά απέκτησε τον Λάζαρο, που σκοτώθηκε 17 χρονών, τον σκότωσαν οι Γερμανοί το ’26. Το ’28 αποκτάει ένα παιδί και πααταδιωκόμενη πέθανε στην Αρατοσίβια. Τρία χρόνια, στην πατρίδα μας ήμασταν τρία χρόνια και ο παππούς δεν ξέρω πού ήτανε. Άλλη ιστορία αυτό.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

00:19:15 - 00:21:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή η ιστορία, που μου διηγηθήκατε, γιατί είναι σημαντική για εσάς; Αυτή η ιστορία δείχνει τη ζωή των χριστιανών στην Τουρκία, τι τραβούσλά και- Ναι, ναι.- Η ιστορία όλων των Ποντίων ε; Αυτό δείχνει… κάθε Πόντιος εκεί είχε την ιστορία του, κάθε Πόντια έχει την ιστορία του.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ: ANAMNHΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

00:21:39 - 00:32:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς πήγατε ποτέ σε αυτά τα μέρη; Πήγα! Πήγα τα είδα και οι Τούρκοι είναι καθυστερημένοι τόσο πολύ, που φτώχεια με καλύβια τσιμεντόλιθα έόλου. Ο πατέρας μου δεν είπε την ιστορία του ποτέ, γιατί δεν τους αγαπούσε, τόσα είχε υποφέρει! Τούρκο δεν ήθελε να ακούσει, όνομα Τούρκου!

00:32:18 - 00:34:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η μητέρα σας μόνο έλεγε την ιστορία της; Η μητέρα μου έλεγε την ιστορία και ο φίλος του, στις Γούλες, ο Χατζής έλεγε την ιστορία, ήταν απ’κες, οι παρέες, η ηλικία της μάνας μου, έπαιρναν αποφάσεις να κατεβούν να φέρουν τροφές και τα λοιπά, γιατί οι αντάρτες αργούσαν να ‘ρθουν.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

00:34:04 - 00:36:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσάς όλες αυτές οι ιστορίες πώς σας κάνουν να αισθάνεστε για την οικογένειά σας, για την καταγωγή σας; Σαν να ήμουν εκεί πέρα εγώ και έβλεουν εύκολα. Πρέπει να ήταν σοβαρό θέμα για να χωριστούν. Όλη η ζωή δεν τελειώνει. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ για την ιστορία σας, για όλα αυτά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ.

00:36:26 - 00:43:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σας πω και το… της γυναίκας, αυτό είναι πολύ σοβαρό. Το ’22 στην εξορία, εκεί που περνούσαν το… σε μια πόλη –τώρα το ξεχνάω το όνομά τουι έτσι έκλεισε η ιστορία. Αυτό μας το είπε ο Θεοδωρίδης, ο δάσκαλος, όταν πήγαμε με τον Ανδρέα και τον επισκεφτήκαμε. Ήταν πολύ μορφωμένος.

ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

00:43:46 - 00:47:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολλές ιστορίες ξέρετε, λοιπόν, από τον Πόντο, ε; Ναι. Ωραίες ιστορίες. Να σου πω κάτι μάχες, του πατέρα μου, κάτι ιστορίες. Ο Χατζής μοώ κι απ’ εδώ είπαμε τις ιστορίες. Είπαμε, είπαμε. Ευχαριστώ πολύ!- Αλλά αρκεί να το καλλιεργήσεις το μυαλό σου, εγώ σου είπα τα βασικά.

Περίληψη

Ο αφηγητής αναφέρεται σε ιστορίες από τη ζωή της μητέρας του, τις οποίες του εξιστορούσε η ίδια όταν ήταν μικρός. Η κεντρική ιστορία αφορά στην εκδίωξη των Ελλήνων του Πόντου από επιχειρήσεις του Τοπάλ Οσμάν και του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Πόντιοι έγιναν αντάρτες στα βουνά του Πόντου, κλέβοντας τρόφιμα από τα τούρκικα χωριά και προσπαθώντας να επιβιώσουν μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών επί Βενιζέλου. Η οικογένεια του αφηγητή ανήκε ανάμεσα στους εκδιωχθέντες. Επίσης, ο αφηγητής μιλά για την εμπειρία του, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά του όταν επέστρεψε και ξαναπάτησε τα πάτρια εδάφη. Τέλος, εξιστορεί και την εμπειρία μιας γυναίκας που γύρισε στην Τουρκία μετά από πολλά χρόνια με σκοπό να βρει το παιδί της, το οποίο είχε εγκαταλείψει εκεί σε ηλικία ενός έτους.

Παύλος Πουλατσίδης

Παναγιώτα Μωυσιάδου