Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό – Μια κοιτίδα ιστοριών και Ιστορίας διά στόματος του πατέρα Μιχαήλ Σταθάκη

Η ιστορία της ενορίας του Αγίου Γεωργίου

00:00:00 - 00:17:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Πείτε μου κάτι για εσάς. Λοιπόν, λέγομαι Μιχαήλ Σταθάκης, είμαι ιερέας στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, κ μεγάλο φιλότιμο και διάθεση. Λοιπόν, αυτά εν ολίγοις για την ιστορία του ναού. Θες να ρωτήσεις κάτι άλλο για αυτά; Θες να ρωτήσεις κάτι...

Ενότητα 2

Η ιδιαίτερη αγιογράφηση του ναού: συμβολισμοί, σύγχρονοι Άγιοι, ιστορικές αναφορές και μελλοντικά σχέδια

00:17:03 - 00:39:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εδώ πέρα πώς και ήρθατε; Με έστειλε η Αρχιεπισκοπή. Εγώ δεν είχα ιδέα καν, πού υπήρχε αυτός ο ναός, δεν τον ήξερα, δεν τον είχα ακουστά ποε αντίθεση, δε μας νοιάζει αυτό. Ας ερμηνεύσουν πώς γίνανε, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ποιος τα έκανε. Λοιπόν, αυτά για τις αγιογραφίες.

Η εικόνα του Αγίου Μηνά και οι ιστορίες που τη συνοδεύουν

00:39:40 - 00:46:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήθελα να σας πω ότι έχω και μία εικόνα εδώ πέρα του Αγίου Μηνά. Έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία το Ψυχικό. Το 1939, μια γυναίκα από τη Χίο, δεσάκι εξαιτίας του Αγίου Μηνά και το έβγαλε Μίνα. Το έβγαλε Μίνα. Λοιπόν, έτσι αυτή η εικόνα του Αγίου Μηνά έχει μία ιδιαίτερη χάρη ας πούμε.

Σημεία παρουσίας του Αγίου Γεωργίου

00:46:02 - 00:52:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, αλλά και ο Άγιος Γεώργιος τόσα χρόνια εδώ πέρα, πραγματικά έχω ζήσει περιστατικά πολύ, πολύ αξιοθαύμαστα. Δεν υπήρχε στιγμή που να σμου έδωσε έναν φάκελο που είχε μέσα 1000 ευρώ. Λοιπόν, αυτά τα περιστατικά έτσι σου δίνουν και δύναμη και έτσι να συνεχίσεις. Αυτά τα ολίγα.

Πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα της ενορίας

00:52:16 - 00:57:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχει η ενορία μας δίπλα, ένα εκκλησάκι, την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα, όπου στεγάζει την Αγία Τράπεζα του παλιού ναού, του δεύτερου, ο οποίο Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και να 'μαστε καλά να κάνουμε κι άλλα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αυτά αδελφέ. Εγώ ευχαριστώ να 'στε καλά. Εσείς.

Περίληψη

Στην αρχή ο πατέρας Μιχαήλ εξιστορεί με γλαφυρό τρόπο την ιστορία της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό. Η ιστορία ξεκινά από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έπειτα μιλά για τις πρωτότυπες τοιχογραφίες του Ναού και για παράδοξα γεγονότα που συνέβησαν γύρω από τις εικόνες. Στο τέλος μιλά για τις δράσεις της Ενορίας.

Μιχαήλ Σταθάκης

Σπύρος Μαντζαβίνος