Ένας μαύρος Έλληνας

Γνωριμία με Αφηγητή και οικογενειακό background

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας, ονομάζομαι Λούκας Κεμαβόρ και είμαι γεννηθείς το ‘94 τον Αύγουστο, 24 του μήνα. Πού γεννήθηκες; Στην Αθήνα, στο «Μητέρα» συγκε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και όλα αυτά. Ήταν ολοήμερο γενικά και τρώγαμε εκεί πέρα το φαγητό μας το μεσημεριανό. Ήταν πολύ ωραίο σχολείο.

Παιδικά-σχολικά χρόνια στην πολυπολιτισμική Κυψέλη

00:02:20 - 00:10:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για πάμε να δούμε λίγο την ταυτότητα του μετανάστη δεύτερης γενιάς. Πώς είναι αυτό στο Δημοτικό, τουλάχιστον σε αυτό το σχολείο που είσαι μχολείο. Ναι. Και μετανάστες πρώτης γενιάς. Γενικά, μετανάστες και οτιδήποτε— Με τους μη Έλληνες. —η ελληνική κοινωνία θεωρεί μειονότητα.

Σχέσεις με γονείς

00:10:40 - 00:12:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όσον αφορά τους γονείς σου, πώς... Σου λέγανε κάτι για το πώς να διαχειρίζεσαι αυτό το πράγμα, σου δίνανε συμβουλές, κάτι, οτιδήποτε; Τον πάρα πολύ από το γεγονός ότι επέλεξε να κάνει οικογένεια με έναν μαύρο. Ναι, ε; Ναι. Δεν πιστεύω πως βλέπει αυτή την ταυτότητα πάνω μας.

Διαμονή σε ίδρυμα και εφηβικά χρόνια σε Νέα Ιώνια

00:12:52 - 00:26:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, εσύ στο σπίτι έχεις μεγαλώσει μόνο με ελληνικά. Ναι, ναι. Και πόσα αδέρφια έχεις, είπαμε; Πέντε. Εσύ πού, σε ποια σειρά είσαι; ίναι nerds, που λένε. Ένιωθα συμπάθεια με όλες αυτές τις ταυτότητες οι οποίες περιθωριοποιούντουσαν και έκανα όσο παρέα μπορούσα μαζί τους.

Φιλικές-ερωτικές σχέσεις και ταυτότητα

00:26:45 - 00:35:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ακούω τόση ώρα —και ειδικά τώρα αυτό που είπες μόλις συμπυκνώνει όλο αυτό που έχεις πει μέχρι τώρα για τα σχολεία, ότι: «Όταν πήγα στο Δημοπαν κάπως: «Ίου, δεν θα κάνω κάτι με αυτόν τον φτωχό». Δεν είχανε αποδομήσει το ταξικό όσο το είχα αποδομήσει εγώ απ’ τη δικιά τους πλευρά.

Ελληνική vs Αφρικανική ταυτότητα

00:35:35 - 00:41:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι. Και μία επίσης ερώτηση που θα σου γίνεται συχνά —θα προσπαθήσω να την κάνω πιο... Εσύ τι νιώθεις σαν ταυτότητα; Πώς θα περιέγραφες το δεν θες να προσθέσεις κάτι. Όχι, τέλεια. Άμα δεν έχεις εσύ ερωτήσεις… Εγώ μπορώ να μιλάω για πάντα. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ. Να ‘σαι καλά.

Περίληψη

Ο Λουκάς Κεμαβόρ αναφέρεται στην καταγωγή του, καθώς ο πατέρας του είναι από την Γκάνα και η μητέρα του από την Ελλάδα. Μιλά για την πολυεθνική γειτονιά της Κυψέλης και το αποτελούμενο σχεδόν μόνο από Έλληνες σχολείο που πήγαινε εκεί. Αναλύει τη σχέση της ταξικής του θέσης με τη φυλετική του ταυτότητα. Μιλά για το ίδρυμα ανηλίκων στην Νέα Ιωνία όπου μεγάλωσε από 9 χρονών και για το σχολείο του στην Νέα Ιωνία. Τέλος, αναφέρεται στις φιλικές και ερωτικές του σχέσεις σε σχέση με τα ζητήματα της τάξης και της φυλής, αλλά και στην δυσφορία του μεγαλώνοντας ως Έλληνας με μαύρο δέρμα.

Λουκάς Κεμαβόρ

Βασίλης Κουτσογιάννης