Ένας μαύρος Έλληνας

Ενότητα 1

Γνωριμία με Αφηγητή και οικογενειακό background

00:00:00 - 00:02:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας, ονομάζομαι Λούκας Κεμαβόρ και είμαι γεννηθείς το ‘94 τον Αύγουστο, 24 του μήνα.Πού γεννήθηκες;Στην Αθήνα, στο «Μητέρα» συγκεκριμένς αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και όλα αυτά. Ήταν ολοήμερο γενικά και τρώγαμε εκεί πέρα το φαγητό μας το μεσημεριανό. Ήταν πολύ ωραίο σχολείο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Παιδικά-σχολικά χρόνια στην πολυπολιτισμική Κυψέλη

00:02:20 - 00:10:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για πάμε να δούμε λίγο την ταυτότητα του μετανάστη δεύτερης γενιάς. Πώς είναι αυτό στο Δημοτικό, τουλάχιστον σε αυτό το σχολείο που είσαι μές στο σχολείο.Ναι. Και μετανάστες πρώτης γενιάς. Γενικά, μετανάστες και οτιδήποτε—Με τους μη Έλληνες.—η ελληνική κοινωνία θεωρεί μειονότητα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Σχέσεις με γονείς

00:10:40 - 00:12:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όσον αφορά τους γονείς σου, πώς... Σου λέγανε κάτι για το πώς να διαχειρίζεσαι αυτό το πράγμα, σου δίνανε συμβουλές, κάτι, οτιδήποτε;Τον πατωθεί πάρα πολύ από το γεγονός ότι επέλεξε να κάνει οικογένεια με έναν μαύρο.Ναι, ε;Ναι. Δεν πιστεύω πως βλέπει αυτή την ταυτότητα πάνω μας. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Διαμονή σε ίδρυμα και εφηβικά χρόνια σε Νέα Ιώνια

00:12:52 - 00:26:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, εσύ στο σπίτι έχεις μεγαλώσει μόνο με ελληνικά.Ναι, ναι.Και πόσα αδέρφια έχεις, είπαμε;Πέντε.Εσύ πού, σε ποια σειρά είσαι;Εγώ είμαι οείναι nerds, που λένε. Ένιωθα συμπάθεια με όλες αυτές τις ταυτότητες οι οποίες περιθωριοποιούντουσαν και έκανα όσο παρέα μπορούσα μαζί τους.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Φιλικές-ερωτικές σχέσεις και ταυτότητα

00:26:45 - 00:35:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ακούω τόση ώρα —και ειδικά τώρα αυτό που είπες μόλις συμπυκνώνει όλο αυτό που έχεις πει μέχρι τώρα για τα σχολεία, ότι: «Όταν πήγα στο Δημοτεπαν κάπως: «Ίου, δεν θα κάνω κάτι με αυτόν τον φτωχό». Δεν είχανε αποδομήσει το ταξικό όσο το είχα αποδομήσει εγώ απ’ τη δικιά τους πλευρά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Ελληνική vs Αφρικανική ταυτότητα

00:35:35 - 00:41:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι. Και μία επίσης ερώτηση που θα σου γίνεται συχνά —θα προσπαθήσω να την κάνω πιο... Εσύ τι νιώθεις σαν ταυτότητα; Πώς θα περιέγραφες τοναν εσύ δεν θες να προσθέσεις κάτι.Όχι, τέλεια. Άμα δεν έχεις εσύ ερωτήσεις… Εγώ μπορώ να μιλάω για πάντα.Ωραία. Ευχαριστώ πολύ.Να ‘σαι καλά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Ο Λουκάς Κεμαβόρ αναφέρεται στην καταγωγή του, καθώς ο πατέρας του είναι από την Γκάνα και η μητέρα του από την Ελλάδα. Μιλά για την πολυεθνική γειτονιά της Κυψέλης και το αποτελούμενο σχεδόν μόνο από Έλληνες σχολείο που πήγαινε εκεί. Αναλύει τη σχέση της ταξικής του θέσης με τη φυλετική του ταυτότητα. Μιλά για το ίδρυμα ανηλίκων στην Νέα Ιωνία όπου μεγάλωσε από 9 χρονών και για το σχολείο του στην Νέα Ιωνία. Τέλος, αναφέρεται στις φιλικές και ερωτικές του σχέσεις σε σχέση με τα ζητήματα της τάξης και της φυλής, αλλά και στην δυσφορία του μεγαλώνοντας ως Έλληνας με μαύρο δέρμα.


Αφηγητές/τριες

Λουκάς Κεμαβόρ


Ερευνητές/τριες

Βασίλης Κουτσογιάννης


Δεκαετίες

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

29/12/2019


Διάρκεια

41'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Ο Αφηγητής είναι φίλος του Ερευνητή