Καλημερίζοντας καθημερινά τον Σολωμό

Παιδικά χρόνια και σχέση με το Μουσείο Σολωμού – Σπουδές και πρώτες μουσειακές δουλειές

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima. Είναι 9 Μαΐου 2023 και βρίσκομαι μαζί με τη διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Εύ ήταν για μένα μια συνέχεια αυτού που είχα κάνει στο Μουσείο Ζακύνθου και αυτού το οποίο ήταν και η πρώτη μου δουλειά στο Μουσείο Σολωμού.

Το έργο καταγραφής υλικού στο Μουσείο Σολωμού

00:18:50 - 00:30:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η πρώτη μου δουλειά στο Μουσείο Σολωμού ήταν, σαν πτυχιούχος αρχαιολόγος, να κάνω την καταγραφή του υλικού. Την καταγραφή όχι σε υπολογιστή,γίνεται παντού, σε όλο τον κόσμο. Αλλά νιώθω ότι ανοίξαμε ένα δρόμο, χαράξαμε ένα δρόμο σαν Μουσείου Σολωμού μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις.

Ξενάγηση στα μουσεία της Ζακύνθου

00:30:30 - 00:45:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για να έχουν και μια εικόνα λίγο οι ακροατές μας, μπορείτε να μας κάνετε μια πιο μικρή ξενάγηση για τα δύο μουσεία, το Μουσείο Ζακύνθου και Αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε στις σκάλες του Μουσείου Ζακύνθου, μαζί με φωτογραφίες ασπρόμαυρες από τα προσεισμικά μνημεία.

Μουσείο Σολωμού και νέες τεχνολογίες

00:45:23 - 01:07:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ο επόμενος σταθμός στην ιστορία των χειρογράφων ήταν το 1998, όταν με ένα πρόγραμμα στην «Κοινωνία της πληροφορίας» καταφέραμε –ξεκίνησεμεγάλη τύχη. Είναι μεγάλη ευλογία. Είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Η διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων μιλά για το έργο της στον χώρο του πολιτισμού. Αναφέρεται επίσης στα άλλα δύο σημαντικά μουσεία του νησιού, το Μουσείο Ζακύνθου και το Μουσείο Ξενόπουλου. Αφού κάνει μια ξενάγηση σε αυτούς τους τρεις χώρους πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, περιγράφει πώς η τεχνολογία βοήθησε στην εξωστρέφεια και στην ανάδειξη του Μουσείου Σολωμού κατά την περίοδο της πανδημίας και κατά το επετειακό έτος 2021.

Κατερίνα Δεμέτη