Η σφαγή της Κλεισούρας: παιδικές αναμνήσεις και αφηγήσεις από το μαρτυρικό χωριό

Βιογραφικά στοιχεία αφηγητή και η σφαγή της Κλεισούρας

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχουμε 15/04 του 2022, είμαι ο Νεστορίδης Ιάσονας, βρισκόμαστε με τον κύριο Κώστα Σιώκη στη Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη. Καλησπέρα, κύριε Κ απ' τις θείες μου. Μας τα λέγανε, γιατί είχα μείνει ορφανός εγώ και... ναι. Αλλά απ' τον ξάδερφό μου και την ξαδέρφη μου τα 'μαθα μετά.

Η περίοδος της κατοχής στην Κλεισούρα και την ευρύτερη περιοχή

00:15:14 - 00:28:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Και εσείς στην Κλεισούρα πότε επιστρέψατε πάλι;  Στην Κλεισούρα... Είχαμε κατέβει στο Βαρικό, σου είπα.  Ναι.  Γιατί ο πατέρας ος ο Γιάννης. Πήγα εκεί πέρα, μοίρασε όσο μοίρασε και μετά έφαγε αυτός, ο γιος του Τρύπη, ο στρατηγός, αυτό. Λοιπόν παρακάτω, τι να πούμε;

Ενότητα 3

Η σχέση με τη μητριά και μνήμες από την Κλεισούρα και το Λέχοβο την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου

00:28:31 - 00:37:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παρακάτω. Να ρωτήσω, η σχέση η δικιά σας με τη μητριά σας ποια ήτανε;  Πολύ καλή. Μπορώ να σου πω... σου είπα ότι μπορεί να μ’ αγαπούσε κασαν πίσω. Βέβαια, όσα γλύτωσαν.  Μάλιστα.  Αυτά, Ιάσονα.  Ι.Ν.:  Ωραία, θέλετε να πούμε κάτι άλλο; Να 'σαι καλά! Να 'στε καλά κι εσείς!

Περίληψη

Ο Κώστας Σιώκης γεννήθηκε στην Κλεισούρα το 1936. Λίγο πριν τη μεγάλη καταστροφή ο πατέρας του φυγάδευσε τα παιδιά της οικογένειας στο γειτονικό Βαρικό, με αποτέλεσμα ο αφηγητής να γλιτώσει από τη σφαγή που ακολούθησε. Στη σφαγή της Κλεισούρας έχασε, ωστόσο, τη μητέρα του και πολλούς συγγενείς του, ενώ όσοι επέζησαν, του αφηγήθηκαν αργότερα τα όσα συνέβησαν. Στη συνέχεια, μοιράζεται μαζί μας μνήμες από την εποχή της κατοχής σχετικά με την ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα μιλά για τη σχέση με τη μητριά του, τη γυναίκα που, όπως λέει, τον υπεραγαπούσε και τον μεγάλωσε.

Κωνσταντίνος Σιώκης

Ιάσονας Νεστορίδης