«Δεν ξεχνώ ότι το δίκαιο δεν αποδόθηκε ακόμη»: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Ενότητα 1

Οι αξιώσεις των Ελλήνων, ως ιδιώτες και ως κράτος, έναντι της Γερμανίας για τις θηριωδίες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η νομική εκπροσώπηση

00:00:00 - 00:06:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα! Θέλετε, αρχικά, να συστηθείτε; Βεβαίως! Ονομάζομαι Πέτρος Ζάπρος, είμαι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και, ταυτόχρονα, είμαι μέλος τηβάρος άμαχου πληθυσμού και εις βάρος χωριών και κωμοπόλεων –εννοώ, ως υλική ζημία–, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

LawWar

Η ιστορία της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων

00:06:07 - 00:19:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μιλήστε μου και για τα στάδια που πέρασε αυτή η προσπάθεια. Όπως ανέφερα νωρίτερα, η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώρμανίας να πληρώσει αυτές τις οφειλές για τις οποίες κουβεντιάζουμε, είναι μια καθαρή περίπτωση παραβίασης διεθνών συμφωνιών. Λοιπόν, αυτά.

Οι μικρές νομικές νίκες, το τείχος του «θεσμού της ετεροδικίας» και η στάση της Γερμανίας

00:19:18 - 00:30:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπήρξαν κάποιες νίκες σε αυτές τις διεκδικήσεις όλα αυτά τα χρόνια; Βεβαίως. Να αναφερθούμε, λοιπόν. Νωρίτερα κάναμε μία μικρή αναφορά στις πολύ ότι, όσο κι αν το θέλουμε, κοινό μέλλον και συμπόρευση των δύο λαών δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Η κατάσταση του ζητήματος σήμερα και η περίπτωση του Αργύρη Σφουντούρη

00:30:37 - 00:35:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άρα, σήμερα σε τι στάδιο βρίσκεται το θέμα; Και γιατί δεν ακούγεται πλέον τόσο το ζήτημα; Ναι. Το στάδιο βρίσκεται ακριβώς στη φάση που μόλάς ιστορικής αλήθειας δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά και από πλευράς μιας ισχυρής και εσαεί ζωντανής νομικής αξιώσεως δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Η περίπτωση των Ελλήνων Εβραίων και το παράδειγμα της απόφασης των ιταλικών δικαστηρίων

00:35:49 - 00:38:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα, επίσης, να μου πείτε αν υπήρξε κάποια διαφορετική εξέλιξη στο θέμα των αποζημιώσεων και επανορθώσεων συγκεκριμένα για τους Έλληνες Ελλάδα για λογαριασμό των πολιτών της και να υποβάλει αίτημα καταβολής αποζημιώσεων έναντι του γερμανικού κράτους. Αυτή είναι η μόνη οδός.

Η καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα εξαιτίας του Γ΄ Ράιχ σε αριθμούς

00:38:35 - 00:43:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ενόψει της ενασχόλησής σας με αυτό το θέμα, μπήκατε και σε κάποιες λεπτομέρειες για τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν. Πείτε μου λίγα πράγματα ανθρωπότητας, τα οποία είναι απαράγραπτα. Αυτό το συμπέρασμα πρέπει να μείνει όσο πιο ζωντανό γίνεται και να περάσει στις επόμενες γενεές.

Ενότητα 7

«Δεν ξεχνώ ότι το δίκαιο δεν αποδόθηκε ακόμη»: Μια δικαίωση που παραμένει ανοιχτή και μία, ενδεικτικά, συγκινητική ιστορία μέσα από αυτήν την προσπάθεια

00:43:04 - 00:52:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχουν καταφέρει αυτοί οι άνθρωποι να δικαιωθούν; Και σε τι βαθμό; Ναι, λυπούμαι που το λέω, αλλά όχι, δεν έχουν δικαιωθεί όλοι αυτοί που θυις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από το γερμανικό κράτος, θα έρθει η ώρα που θα τα καταφέρουμε. Σε ευχαριστώ πολύ! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Περίληψη

Ο Πέτρος Ζάπρος, δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, μιλά για το έργο του ως μέλους της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Εξηγεί τα είδη των αξιώσεων από το γερμανικό κράτος. Αναλύει το ιστορικό της νομικής προσπάθειας κι αναφέρεται στη συμβολή της στη «συμπλήρωση του κενού της Ιστορίας». Τονίζει τη σημασία της Συνθήκης του Λονδίνου αλλά και του ισχύοντος –χάρη των ισχυρών σήμερα– «θεσμού της ετεροδικίας» στην αξίωση των αποζημιώσεων. Μεταφέρει τη στάση του γερμανικού κράτους αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων στο ζήτημα, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα των ιταλικών δικαστηρίων. Αναφέρεται, επίσης, στην περίπτωση του Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος απευθύνθηκε στα γερμανικά δικαστήρια. Παρουσιάζοντας στατιστικά από τη Συνδιάσκεψη των Παρισίων, υπογραμμίζει την έκταση των εγκλημάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα. Όντας, τέλος, μάλλον απαισιόδοξος για το εγγύς μέλλον των επανορθώσεων, μεταδίδει το μήνυμα της διατήρησης της μνήμης εσαεί και καταλήγει με την ιστορία δύο θυμάτων των Ναζί, που, μοιραία, η ανάγκη για δικαίωση τα ξαναένωσε.

Πέτρος Ζάπρος

Ελένη Μίχου