«Χωρίς ψωμί, χωρίς παπούτσια, χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα»: Από την Αλβανία στην Ελλάδα με τα πόδια για μια καλύτερη ζωή

Ενότητα 1

Αναμνήσεις από την κομμουνιστική Αλβανία

00:00:00 - 00:08:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας. Kαλησπέρα. Θα μας πείτε το όνομά σας; Gazmor Terpo. Ωραία, είναι Πέμπτη 14 Ιανουαρίου του 2022, είμαι με τον κύριο Gazαμε, δεν είχαμε τίποτα, λεφτά να φάμε. Μόνη ελπίδα ήταν να φύγει εγώ και να δουλεύει και να φέρει κάποια οικονομικά τέτοια έτσι. Μόνο αυτό.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
PoliticsEveryday Life

Ενότητα 2

Το πρώτο ταξίδι προς την Ελλάδα και η αλληλεγγύη των Ελλήνων

00:08:38 - 00:17:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τη θυμάστε την πρώτη φορά που φύγατε από την Αλβανία και ήρθατε Ελλάδα; Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Ήταν 1992, καλοκαίρι ήταν, με τρεις φίλαυτοκίνητο, βίλα, τα χωράφια που ποτίζουμε το μπεκ, με το τέτοιο έτσι εκεί, όλα, λέω εγώ: «Άλλο κόσμος, άλλος». Τι ψέματα μας είπε ο Hoxha;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η απόφαση για οικογενειακή εγκατάσταση στην Ελλάδα και οι περιπέτειες με την αλβανική μαφία στα ελληνοαλβανικά σύνορα

00:17:42 - 00:27:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί γυρίσατε πίσω όμως; Εγώ ήρθα μόνος και 1993 παντρεύτηκα, ‘92 παντρεύτηκα. Για μένα ήταν πάρα πολύ δύσκολα να καθίσει εγώ έτσι έναν χαία, να κάνουμε οικονομία, έτσι... Τώρα, τα παιδιά. Εμείς τόσο μπορούσαμε να κάνουμε, τα παιδιά τώρα να προχωράνε. Να δουλεύουν, να κάνουν.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η αλληλεγγύη των Ελλήνων

00:27:13 - 00:39:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σας είχανε ξαναεπιτεθεί η μαφία να σας κλέψει; Δύο φορές, μία φορά στα σύνορα πάνω και μία φορά εδώ στο Καλαμπάκα, σου είπα εγώ, που ήταν Αλβανία, παράδειγμα, σαν μας λείπει κάτι εδώ στην Καρδίτσα, να φύγουμε γρήγορα. Πραγματικά, ναι. «Γρήγορα να φύγουμε γιατί αργήσαμε πολύ». 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Με τα πόδια στην Ελλάδα: Συνθήκες και κίνδυνοι

00:39:23 - 00:46:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν ερχόσασταν στην Ελλάδα με τα πόδια και τα άγρια ζώα, πώς τα είχατε αντιμετωπίσει, γιατί περνούσατε πολύ χρόνο στη φύση.  Μια φορά, Χρού; Πού; Ποιος σε περιμένει εδώ;». Κανένας, κανένας, κανένας. Ευτυχώς, δόξα τω Θεώ που πήρα την οικογένεια εδώ και φτιάξαμε τα χαρτιά και… 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Απολογισμός ζωής: Ευτυχία και ικανοποίηση

00:46:02 - 00:50:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, πιστεύετε ότι κάνατε τη σωστή επιλογή. Βέβαια, ναι. Ναι. Τώρα, δεν ξέρω τώρα. Εγώ ξέρω όλη η γενιά το δικό μου, που είμαι τώρα 56 χαριστούμε πάρα πολύ που παραχωρήσατε αυτήν τη συνέντευξη. Τίποτα, όσα μπορούσα, τώρα είναι λίγο δύσκολο με το γλώσσα, αλλά…  Να 'στε καλά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Ο Terpo γεννήθηκε στην Αλβανία και αρχικά θυμάται τη λιτή και ήρεμη ζωή επί κομμουνισμού, την προπαγάνδα του καθεστώτος που αποκαλύφθηκε όταν άνοιξαν τα σύνορα, το εθνικό πένθος για τον θάνατο του Hoxha και τη φτώχεια που ακολούθησε. Αντιμέτωπος με την ανεργία και την ασθένεια του πατέρα του, αποφάσισε να έρθει για δουλειά στην Ελλάδα καταλήγοντας στις Σέρρες. Αναγνωρίζει το φιλότιμο και τη βοήθεια των Ελλήνων και της Εκκλησίας και θυμάται ονομαστικά Έλληνες που τον έβαλαν στο σπίτι του και τον βοήθησαν. Κάποιος κύριος στο Γεωργικό Καρδίτσας τον βοήθησε να βρει δουλειά ως τορναδόρος, στην οποία είχε μυηθεί κατά τα νεανικά του χρόνια. Μετά το 1993, θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα οικογενειακώς -αρχικά για ένα μικρό διάστημα και έπειτα μόνιμα στην Καρδίτσα-, καθώς στη χώρα του επικρατούσαν επικίνδυνες καταστάσεις. Θυμάται δραματικές καταστάσεις στα δώδεκα ταξίδια του στην Ελλάδα, όπως στα Γρεβενά που έπεσαν σε μια γούρνα για να προστατευτούν από τη βροχή. Μεγάλος κίνδυνος ήταν η αλβανική μαφία, από την οποία γλύτωσαν δύο φορές. Συγκινημένος, θυμάται το αφεντικό του που του πήρε τα στοιχεία, ώστε, αν πάθει κάτι, να ενημερώσει τους δικούς του. Την Καρδίτσα την αγαπά, γιατί είναι μια ήρεμη πόλη και την αισθάνεται σαν το σπίτι του. Στη μνήμη του φέρνει οριακές καταστάσεις ζωής και θανάτου, όταν απειλούνταν από μία αρκούδα στα Γρεβενά και με θλίψη ομολογεί ότι είδε στον δρόμο πεθαμένους συμπατριώτες του. Σήμερα, είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος με τη ζωή και την οικογένειά του κι εύχεται κανένας να μην ζήσει τόσο δύσκολες καταστάσεις.


Αφηγητές/τριες

Gazmor Terpo


Ερευνητές/τριες

Χρυσούλα Δούλου


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

13/01/2022


Διάρκεια

50'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Συνοδοιπόρος στο ταξίδι του αφηγητή ήταν και ο Spiro, ο οποίος έχει δώσει επίσης συνέντευξη στο Istorima με τίτλο "Τα όνειρά σου έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να περπατήσεις ολόκληρα βουνά". Ο σύνδεσμος: https://archive.istorima.org/interviews/10572