Τα Ρουγκατσάρια της Παλιουριάς

Οι παιδικές αναμνήσεις από τα Ρουγκατσάρια, η εύρεση και η διάσωση φωτογραφικών τεκμηρίων

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα σας. Πώς ονομάζεστε; Είμαι ο Στέργιος Παλπάνης του Γεωργίου, από την Παλιουριά Γρεβενών. Είναι Δευτέρα 16 Μαΐουγια το δικό μου και για τους… Χωρίς οικονομικό όφελος κάποιο, για μένα και για το χωριό μου, Η Παλιουριά Γρεβενών στον Διάβα των Αιώνων .

Tags
ΒιβλίοΓερμανική ΚατοχήΠαιδικές ΑναμνήσειςΠαιχνίδιΠαράδοσηΦωτογραφίαΑρχείο/ΑρχείαΛαογραφίαΠολιτιστικοί ΣύλλογοιΑναβίωση ΕθίμωνΠολιτιστικές ΔράσειςΚοινωνίαΈρευνα

Η ιστορία, οι ετοιμασίες, οι κεντρικές φιγούρες και η διεξαγωγή του εθίμου

00:13:55 - 00:33:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα να σας πω λιγάκι πώς ξεκινούσε για να γίνει, δηλαδή ήταν μία οργανωμένη ομάδα, αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν μία οργανωμένη ομάδαταν όλοι και αγκαλιαζόταν και έλεγαν: «Καλή χρονιά! Και του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί εδώ. Καλή χρονιά». Και φεύγαν για τα σπίτια τους.

Οι συλλογικές αναβιώσεις του δρωμένου το 1991, το 2013 και το 2014

00:33:04 - 00:47:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό το δρώμενο ήταν πάρα πολύ ωραίο, εμένα με κέντρισε το ενδιαφέρον και είχα επιθυμία: «Θα το κάνω, δεν γίνεται. Κάποια στιγμή θα το κάνω» και μετά πήγαμε στον Πρόεδρο, όπως κάθε φορά, στον Πρόεδρο, μας περίμενε ο άνθρωπος με μεζέδες, με κρασιά, με τέτοια, πολύ ωραία, τέλεια!

Η ελπίδα διατήρησης του εθίμου αναλλοίωτου ανά τους καιρούς

00:47:59 - 00:56:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα ελπίζω, ελπίζω, από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το υλικό, οπτικοακουστικό, γραπτό, υπάρχει το ίντερνετ, υπάρχει σελίδες που μπορείς να είμαστε δίπλα σας, δεν αυτό… Ευχαριστώ, Μαρία μου, να σαι καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ, να ‘στε καλά. Και ‘σεις και ‘σεις και όλος ο κόσμος.

Περίληψη

Ο Στέργιος Παλπάνης, λάτρης της λαογραφίας και της παράδοσης, αποφασίζει, έπειτα από πολλά χρόνια διακοπής, να αναβιώσει τα Ρουγκατσάρια στην Παλιουριά, ένα έθιμο της Πρωτοχρονιάς. Οι αναμνήσεις του είναι πλούσιες, καθώς ο πατέρας του ήταν μία από τις πρωταγωνιστικές φιγούρες του εθίμου. Μοιράζεται τις παιδικές του θύμησες, που αποτέλεσαν το έναυσμα της έρευνας και της δράσης του, στις οποίες αναφέρεται στη συνέχεια. Εξηγεί τον σχεδιασμό και τις ετοιμασίες του δρωμένου, αλλά και τις συνήθειες των οικογενειών ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Περιγράφει λεπτομερώς την αμφίεση και τον χαρακτήρα των κύριων ρόλων και αναπτύσσει τον τρόπο διεξαγωγής του εθίμου, μετά το πέρας του οποίου συγκεντρώνονταν όλοι στην πλατεία για να γιορτάσουν. Η πρώτη αναβίωση του εθίμου διεξήχθη το 1991, έπειτα από την παρότρυνση του αφηγητή και την καθοδήγηση των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων. Έπειτα το έθιμο έπαυσε και πάλι, με την επόμενη εκτέλεσή του να συντελείται το 2013 και για τρίτη και τελευταία φορά το 2014. Ο αφηγητής παραθέτει τις λεπτομέρειες των τριών αυτών αναβιώσεων. Ολοκληρώνει τη διήγηση του εκφράζοντας τις ελπίδες του για τη συνέχεια του δρωμένου και εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό να μην συντελούνται αλλαγές και νέες προσθήκες σε τέτοιου είδους πολιτιστικές παρακαταθήκες.

Στέργιος Παλπάνης

Μαρία Μυρτσιώτη