Ένα αντρόγυνο θυμάται τη μετεγκατάσταση του 1947 και τη σκληρή δουλειά

Καθημερινή ζωή Γιώργου Ζούτσου, εργασία και μετεγκατάσταση

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Βρισκόμαστε στο Επταχώρι Καστοριάς και ο μήνας έχει 20 Απριλίου. Λοιπόν, κύριε Γιώργο, θα μου πείτε πότε γεννηθήκατε;  Γιώργος Ζούτσος: 1 Στα χωράφια... Γ.Ζ.: Άλλοι με τα γελάδια, άλλοι με τα γιδοπρόβατα. Για να... Για να ζήσουν τη φαμελιά τους. Γ.Ζ.: Να τρων οι υπόλοιποι.

Συμβίωση, ταξίδι στη Γερμανία και επιστροφή

00:15:58 - 00:23:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και στη Γερμανία πότε πήγατε;  Γ.Ζ.: Το '63.   Γιατί πήγατε;  Γ.Ζ.: Γιατί παντρεύτηκα– Έφτιακαν το σπίτι εδώ. Γ.Ζ.: Χώρισα από τους γονάνει;  Γ.Ζ.: Να βλέπω τα εγγόνια μου, τα δισέγγονά μου, όλα. Έχω και δισέγγονα τώρα!   Ωραία, ευχαριστώ πολύ κύριε Γιώργο. Γ.Ζ.: Τίποτα.

Παιδικά χρόνια Άρτεμις Ζούτσου, μετεγκατάσταση και εργασία

00:23:08 - 00:39:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα μου πείτε καταρχάς πότε γεννηθήκατε.  Το '34 γεννήθηκα.  Μήνα;  Μήνα δεν θυμούμαι να σου πω. Βάλε όποιον να ‘ναι.   Γ.Z.: Νοέμβριο, Νρατός και φύλαγαν στις ράχες όλες, τα μονοπάτια. Δεν έμπαιναν μέσα στο γυναικόπαιδο. Αλλιώς δεν μπορούσαμε να κάτσουμε. Φύλαγε το στρατό.

Εργασία στο Μηχανικό και στα χωράφια

00:39:55 - 00:44:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου λέγατε ότι δουλέψατε σ το Μηχανικό. Θα μου πείτε πώς ήταν εκεί;  Καλά! Ήμασταν πολλά –δεν ήμασταν;– πολλά κορίτσα απ' όλο το χωριό τασα έχω; Είμαι το ‘34 γεννημένη. Πόσα είναι; Για μέτρα τα!  Ωραία. Ευχαριστώ πολύ!  Τα μέτρησες πόσα είναι; Θα τα μετρήσω! Ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Η αφήγηση ζωής της κυρίας Άρτεμις Ζούτσου και του συζύγου της κυρίου Γιώργου Ζούτσου, αφορά κυρίως την αναγκαστική μετεγκατάστση του χωριού τους το 1947 την περίοδο του Εμφυλίου και την εργασία τους. Περιγράφονται οι συνθήκες μετεγκατάστασης, η συμβίωση στον Πεντάλοφο Κοζάνης καθώς και η επιστροφή. Ο κύριος Γιώργος δίνει έμφαση στην περίοδο που εργάστηκε σε εργοστάσιο στη Γερμανία και η κυρία Άρτεμις στην εργασία της στο Μηχανικό του Εθνικού Στρατού για την κατασκευή του οδικού δικτύου της περιοχής.

Άρτεμις Ζούτσου

Δωροθέα Καρούτα