Δημιουργώντας ένα ροκ συγκρότημα την δεκαετία του '80 στην Ελευσίνα

Τα παιδικά χρόνια και η πρώτη γνωριμία με τη μουσική

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι η ερευνήτρια Ανδρώνη Μυρτώ, είμαστε στην Ελευσίνα με τον Δημήτρη Ανδρώνη και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Λοιπόν, πες μου λίγα λαλε ο μαέστρος, ο Σπύρος ο Μπρετάνος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ωραίος τρομπετίστας. Και έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά να μαθαίνω τρομπέτα.

Tags
Μουσικά ΌργαναΜουσική ΠαιδείαΣπουδές80s

Η γνωριμία με τη ροκ μουσική και η δημιουργία του συγκροτήματος «Γλυκιά Συμμορία»

00:04:42 - 00:08:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Πες μου για τις μουσικές σου ακροάσεις, αν θέλεις. Δεν είχαμε και πολλές επιλογές. Τώρα μιλώντας για τα Βίλια, στα Βίλια είχαμε έναίχους, δηλαδή, που αφορούσανε την ζωή των εφήβων, τους έρωτές μας, κτλ. Εκεί, λοιπόν, έπαιξα τρομπέτα και τραγουδούσα στην Γλυκιά Συμμορία.

Τα μέλη του συγκροτήματος και αναμνήσεις από τις συναυλίες

00:08:00 - 00:14:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Πάμε λίγο πίσω. Πού γνωριστήκατε με τον Τάσο; Σ’ ένα πάρτι, βέβαια. Σ’ ένα πάρτι, νομίζω, ενός φίλου που έγινε φίλος μετά, ο Νίκος φορά το συγκρότημα, έτσι; Παραμένουμε φίλοι, εννοείται, και μάλιστα υπάρχει η σκέψη, έτσι, να κάνουμε μία επανένωση, ένα Reunion, θα δούμε.

Οι αναμνήσεις από τις πρόβες

00:14:07 - 00:16:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάσαι κάτι χαρακτηριστικό, ίσως, απ’ τις συναντήσεις σας, τις πρόβες, τα τραγούδια;  Οι πρώτες πρόβες που κάναμε ήτανε στο πατάρι του μαέρα μου στις δραστηριότητες του συγκροτήματος, δηλαδή να κάνει συναυλία το συγκρότημα, και να έρχεται ο μπαμπάς μου; Το έβλεπα έτσι.

Το σημαντικό δίδαγμα από τον πατέρα τού αφηγητή

00:16:48 - 00:20:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και έχω μία χαρακτηριστική, έτσι, που μ’ έχει στιγματίσει αυτή η ιστορία, γιατί; Γιατί, προϊόντος του χρόνου, συνειδητοποίησα το μεγαλείο ποτους επαινώ στο πιο μικρό τους επίτευγμα. Να μην το ξεχνάω, γιατί είναι πολύ σημαντικό, και στους δικούς μου ανθρώπους όσο είναι δυνατόν.

Πώς δημιουργούνταν τα τραγούδια

00:20:08 - 00:22:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Κάτι άλλο. Θα ήθελες να μου πεις με ποιόν τρόπο έβγαιναν τα τραγούδια;  Τα τραγούδια ή τα έφερνε ο… Εγώ δεν συνέθετα τραγούδια και γήσαμε, μπλέξαμε με άλλα και παρέμεινε αυτό. Αλλά τώρα, που το λέω, θα πρέπει να το ξαναδώ. Οπότε, κάπως έτσι γινότανε, παρεΐστικα δηλαδή.

Η διοργάνωση συναυλιών με μοχλό την πολιτική ιδεολογία

00:22:26 - 00:25:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελες να μου πεις πώς αισθανόσουν που εμπλεκόταν η πολιτική μέσα στο συγκρότημα; Καταρχήν και ως έφηβοι, ειδικά τότε, σχεδόν ήτανε δόγη φορά, ας πούμε, δηλαδή, βυθισμένος στις σκέψεις του κτλ., τον περιμέναμε στην πρόβα, είχε χαθεί και άργησε, οπότε είχαμε και το λέγαμε.

Οι συνειδητοποιήσεις του αφηγητή για τη μουσική και η κοινή μουσική αισθητική στο συγκρότημά τους

00:25:07 - 00:30:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μια ακόμα ερώτηση. Θα άλλαζες τίποτα από τότε; Αν άλλαζα τίποτα; Τώρα αυτό πάντα, η ερώτηση αυτή είναι…Το μόνο που θα άλλαζα θα ήτανε να μεξαιρετική ιδέα, η διάσωση της προφορικής…των προφορικών εμπειριών, τέλος πάντων, κάποιων ανθρώπων κτλ. Τέλεια, ευχαριστώ πολύ. Τελειώσαμε.

Περίληψη

Ο Δημήτρης Ανδρώνης αποτελεί ιδρυτικό μέλος ενός ροκ συγκροτήματος ονόματι «Γλυκιά Συμμορία» που δημιουργήθηκε στην Ελευσίνα την δεκαετία του '80. Οι μουσικές επιλογές και αργότερα η σε βάθος ενασχόληση με αυτή επηρέασε την πορεία του στην ζωή. Συνοδοιπόρος με την φωνή του ιερέα πατέρα του, ο Δημήτρης εξιστορεί την δική του ιστορία σχετικά με το συγκρότημα, το κλίμα της εποχής, και ένα σημαντικό δίδαγμα.

Δημήτριος Ανδρώνης

Μυρτώ Ανδρώνη