Απ' τα ερτζιανά στο ίντερνετ, απ' τις μουσικές «φυλές» στην ομογενοποίηση: ένας Θεσσαλονικιός βετεράνος του ραδιοφώνου θυμάται

Τα πρώτα μουσικά ακούσματα και τα δισκοπωλεία της εποχής

00:00:00 - 00:09:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα.   Καλησπέρα κι από μένα. Λοιπόν, το όνομά μου είναι Ιωσήφ Καλλόπουλος, αν και οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί με ξέρουν ως Ά -βέβαια, εκείνων των χρόνων. Σιγά-σιγά, ναι, αρχίσαμε να διαμορφώνουμε άποψη και από πού θα πηγαίνουμε πια να βρίσκουμε τις μουσικές μας.

MusicLocal History
Συλλογή δίσκων

Η συλλογή δίσκων του Αφηγητή.

Συναυλίες στη Θεσσαλονίκη τις δεκαετίς του '80 και του '90

00:09:33 - 00:17:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Φαντάζομαι σιγά-σιγά άρχισες να πηγαίνεις και σε live, σε συναυλίες.   Τα live... η πρώτη μεγάλη, έντονη ανάμνηση ήταν από τη μία, θυμάμαι, αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής. Ήταν μία πολύ καλή περίπτωση γενικά ο Μύλος. Νομίζω ότι είναι και στιγμές που μας λείπει κάτι αντίστοιχο.

Ραδιοφωνικός παραγωγός την εποχή της ραδιοπειρατείας

00:17:15 - 00:30:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό. Για να έρθουμε ίσως και στο σημαντικότερο κομμάτι της ζωής σου όλα αυτά τα 28 χρόνια πέρα από τη δουλειά, το ραδιόφωνο, θέλεις λίγο να το πρώτο στην Ελλάδα. Με φανζίν χάρτινο το Rollin' Under . Είχε έναν πολύ καλό σταθμό, το Radio Free, που έπαιζε καταπληκτικές μουσικές.

Τα φάνζιν και το πλούσιο περιεχόμενό τους

00:30:57 - 00:34:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μιας και ανέφερες τα φανζίν, θα ήθελα να μου πεις λίγα περισσότερα πράγματα και για αυτά. Αλλά πριν απ' αυτό, θυμάσαι πότε έκλεισε η Ουτοπίαντρικά αυτά μου έρχονται απ' τον ελληνικό το χώρο. Ήτανε κι άλλα, πολλά ακόμα, που καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο δύσκολο τώρα να τα θυμηθώ.

00:34:15 - 00:39:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μιας και έθεσες το κομμάτι της επικοινωνίας, ας έρθουμε πάλι στο Ράδιο Κιβωτός και στο να μας πεις, αν θες, πώς γινόταν η επικοινωνία με τον μας καπάκωνε τη συχνότητα κι είχαμε έτσι λίγο προστριβές με αυτό το κομμάτι. Αλλά, ναι, 'ντάξει, ήτανε κι αυτό μέσα στο κλίμα της εποχής.

Πορεία στην ιδιωτική ραδιοφωνία

00:39:45 - 00:48:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό ετοιμαζόμουνα να σε ρωτήσω. Γιατί είχα διαβάσει για αυτό το θέμα με τη συχνότητα και τις παρεμβολές. Και μπράβο, το απάντησες. Και κάποξασφαλίσω για κάποια live, να έχω τις προσκλήσεις μου ας πούμε. Αυτά ήταν τρόπο τινά το δικό μου, ας το πούμε, κέρδος υλικό, τέλος πάντων.

Συναυλιακός τουρισμός

00:48:07 - 00:56:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πριν έρθουμε στο σήμερα, για το οποίο έχεις να πεις, φαντάζομαι, απ' ό,τι έχω δει σε εκπομπές σου, έχεις κάνει και κάποια ταξίδια στο εξωτερσικές που παίζουν, δίνουν πρόσβαση ακόμα -υπάρχει ανοιχτό μικρόφωνο δηλαδή- για να κάνουν εκπομπή μετανάστες, πρόσφυγες και όλα αυτά. Ναι.

Νέα Υόρκη

Ο Αφηγητής στη Νέα Υόρκη το 1995.

Η πορεία στο ραδιόφωνο σήμερα

00:56:55 - 01:04:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και σήμερα ραδιοφωνικά ποια είναι η στέγη σου; Συνεχίζεις ακόμα μας είπες.   Παράλληλα, στα δεκαεφτά χρόνια του City International, τα τέσσ Μέσο που, όπως και να το κάνεις, τώρα πια, ειδικά με τα ιντερνετικά, έρχεσαι σε επαφή με όλον τον κόσμο, έτσι; Μ' όλον τον πλανήτη. Αυτό.

Τα στέκια και οι μουσικές «φυλές» τη δεκαετία του '80

01:04:55 - 01:11:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Να 'σαι καλά.   Ολοκληρώσαμε κιόλας;   Ήθελες κάτι άλλο;   Εγώ νόμιζα ότι θα μας έπαιρνε πολλές περισσότερα. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.   Κι εγώ σε ευχαριστώ. Ελπίζω να πιάσαν κόπο όλα αυτά.   Τόπο.   Τόπο! Και κόπο, τον κόπο που κάναμε, εντάξει.

Περίληψη

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Ιωσήφ (Άκης) Καλλόπουλος περιγράφει μνήμες, τόπους και πρόσωπα από την τριακονταετή ενασχόλησή του με το ραδιόφωνο και τη μουσική. Ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του '80, τότε που αγόραζε τα πρώτα του βινύλια ως έφηβος και έβλεπε live θρυλικά συγκροτήματα σε ιδιαίτερους χώρους, εκεί όπου συνυπήρχαν οι μουσικές «φυλές» της πόλης. Έπειτα, μιλά για το πέρασμά του κατά τις δεκαετίες του 1990, του 2000 και του 2010 από το ιστορικό αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο Ράδιο Κιβωτός και άλλους σταθμούς (Ραδιοχώρος, Ράδιο Παρατηρητής, City International, Rockarolla, Radio Nowhere). Παραθέτει αναμνήσεις από τα ταξίδια του στο εξωτερικό (κυρίως από αυτά στη Νέα Υόρκη) και κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στο ραδιόφωνο του τότε και το ραδιόφωνο του σήμερα.

Ιωσήφ Καλλόπουλος

Κωνσταντίνος-Χρυσοβαλάντης Κοτσώνης