Οι Πομάκοι της Θράκης: Συνέντευξη με έναν πολυσχιδή Πομάκο για τον πομακικό πολιτισμό

Γνωριμία με τον αφηγητή. Τα μειονοτικά σχολεία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, μπορείς να μας πεις το ονοματεπώνυμό σου; Καλησπέρα, Μπουγιουκλού Χασάν ονομάζομαι. Ωραία. Σήμερα είναι Πέμπτη 20 Ιανουαρίου ου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 2016 αποφοίτησα και, πλέον, εργάζομαι σαν θεατρολόγος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Everyday LifeEducationΥπαιθρος

Εικόνες από τα πομακοχώρια πριν την «ανάπτυξη»

00:06:42 - 00:13:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα, πολύ ενδιαφέροντα. Θα επιστρέψω σε αυτά, απλά μία ερώτηση από το πρώτο κομμάτι… Επειδή είπες ότι θυμάσαι εποχές που στο χωριό σου δμερα νομίζω ότι, πλέον, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τελειώνει και πανεπιστήμια, μην πω για μεταπτυχιακά, διδακτορικά, για έρευνες…

Πομακικός πολιτισμός και ενδυμασία

00:13:26 - 00:19:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Έκανες μια αναφορά για τα χαρακτηριστικά του πομακικού πολιτισμού, όπως η ενδυμασία, για παράδειγμα. Μπορείς να μας πεις κάποια από τΥπάρχει το καρφί… Δεν υπάρχει η φυσιογνωμία, δεν υπάρχει στο DNA «Να στολίσω το σπίτι, να ‘μαι εγώ πόσο ωραίος» και θα πω τώρα μια ιστορία…

Πομάκικα παραμύθια και θρύλοι

00:19:18 - 00:25:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στο χωριό μου, λοιπόν, θα το πω, είναι ωραίο, υπάρχει μια ιστορία της μάγισσας, «μαγκέσνιτσα» στα πομάκικα. Η μάγισσα, λοιπόν, λέγεται ζούσεαία, ωραία… - Ήταν, πάντως, λένε μυστακοφόρος. Είχε ένα μεγάλο μουστάκι. Οπότε τον λένε ο «μυστακοφόρος» ή «ο Αχμέτ με το μουστάκι». Αυτό.

Πομάκικος πολιτισμός και η σημερινή πολιτιστική κατάσταση

00:25:10 - 00:41:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Αυτά για την ενδυμασία. Γιατί λέγαμε για τον πομακικό πολιτισμό. Κάποιο άλλο χαρακτηριστικό; Για παράδειγμα, τα τρόφιμα; Τα τρόφιμα…αι ακόμα καθαρό το περιβάλλον. Και, νομίζω οι περισσότεροι το έχουμε καταλάβει πλέον ότι όσο καθαρότερο μείνει, τόσο καλύτερο και για εμάς.

Πομάκικη μουσική

00:41:37 - 00:47:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Σε ένα προηγούμενο πλαίσιο, πάλι του πολιτισμού, επειδή ανέφερες για τη μουσική - Ναι - Υπάρχει παραδοσιακή πομακική μουσική; Φυσιουν έναν ρυθμό, έναν ήχο, το οποίο θα ‘δινε και μια πνοή, τέλος πάντων, θα ‘δινε και μια δυναμική στο όλο συμβάν εκείνη την ώρα, οπότε ναι.

Το παραδοσιακό κουτσομπολιό και οι θεωρίες προέλευσης

00:47:52 - 00:58:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα μια κουτσομπολίστικη ερώτηση - Ναι - Επειδή ανέφερες το Ωραίο. Αληθεύει ότι η σύζυγος του Tom Hanks, του οσκαρικού ηθοποιού, κατάγετα Λένε ότι το ψωμί είναι αυτό που θα σε συντροφεύει στον άλλο κόσμο. Δηλαδή, είναι τόσο σημαντικό που ακόμα και στον άλλο κόσμο θα το βρεις.

Το «Ραζνταβάλ», η μοιρασιά

00:58:30 - 01:01:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό είναι μουσουλμανικό ή πομακικό; Θεωρώ πομακικό. Γιατί, για παράδειγμα, εμείς δεν έχουμε… Αν πάμε σε πιο μουσουλμανικό, δηλαδή, σε πιο νες μετά από καιρό πατέρας, έβγαλες το πανεπιστήμιο, έπιασες μια καλή δουλειά, οτιδήποτε θεωρείς ότι ήταν τόσο καλό που χρήζει ευχαριστίας.

Μια αφήγηση στα πομάκικα

01:01:56 - 01:04:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κλείνοντας σιγά σιγά τα του πομακικού πολιτισμού, για να πάμε λίγο και σ' εσένα, υπάρχει κάτι, κάποιο ποιηματάκι, κάποιους στίχους που θα μπυν αρκετά. Βέβαια το θέμα αυτό τώρα, θα έπρεπε να είμαι πιο προετοιμασμένος, να έχω κάνει μια έρευνα περισσότερη για να το, αλλά υπάρχουνε.

Η καλλιτεχνική πλευρά του αφηγητή και η ενασχόληση με την ιστορία

01:04:32 - 01:23:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όχι, για αυτό ίσα – ίσα έτσι για να καταγραφούν, εντάξει είναι… Τώρα θέλω να πάμε λίγο και για σένα. Δηλαδή, μας είπες ότι μετά την Ε.Π.Α.Θ.φέρει, να μην το πετάμε γρήγορα. Οπότε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Να ‘σαι καλά, καλή συνέχεια. Επίσης.

Περίληψη

Πρωταγωνιστής της συνέντευξης είναι ένας μοντέρνος άνθρωπος, ένας Πομάκος της Ξάνθης, ο Χασάν. Μας μιλάει για τα παιδικά του χρόνια και το χωριό του, το Στήριγμα, και περιγράφει τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη φοίτησή του στο σχολείο καθώς ως πομακόφωνος αναγκάστηκε να διδαχθεί ξένες προς αυτόν γλώσσες. Επιπλέον, μοιράζεται μαζί μας διάφορους θρύλους, ιστορίες και λαϊκές δοξασίες που έχει συγκεντρώσει από πρεσβύτερους Πομάκους, εκφράζεται με ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ τονίζει την ανάγκη οι νέοι Πομάκοι να αναζητήσουν τις ρίζες και την ιστορία τους. Τέλος, μας πληροφορεί για το ότι αποφοίτησε από δύο σχολές, συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές και ασκεί το επάγγελμα του θεατρολόγου σε σχολεία της Ξάνθης.

Χασάν Μπουγιουκλού

Ιορδάνης Αραμπατζής