«Ο Κόσμος της Σοφίας: Λαογραφικό Μουσείο Παλιουριάς»

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία και η δράση του μουσείου

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Πώς ονομάζεστε; Εκουτσόγλου Σοφία του Καρυπίδη. Είναι Σάββατο 28 Μαΐου 2022, είμαι με την Σοφία Εκουτσόγλου στηνυτά ανήκουν στην Ελλάδα». Φόρτωσε το αυτοκίνητο, το πορτ μπαγκάζ γεμάτο και μου τα 'φερε όλα, είναι πολλά αντικείμενα. Αυτά, τι άλλο να πω;

Everyday LifeArt and Culture

Σύντομη περιγραφή του μουσείου

00:12:15 - 00:16:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πού είναι αυτό το μουσείο και πώς ονομάζεται; Το Λαογραφικό Μουσείο Παλιουριάς. Μπορεί να είναι απρόσμενο, ωστόσο, το μικρό χωριό στην Παλιο Λαογραφικό Μουσείο και έκλαιγε, η καημένη, «Ακόμη -λέει- και όταν πεθάνω, στον τάφο μου, θα τα πάρω μαζί μου όλες αυτές τις αναμνήσεις».

Τα αγαπημένα αντικείμενα του μουσείου και οι επισκέπτες

00:16:44 - 00:33:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποια είναι τα αγαπημένα σου αντικείμενα; Tα πιο πολλά αντικείμενα τα αγαπημένα μου είναι η λύρα. Από μικρό παιδί άκουγα κάτω από τη λύρα, τφτασε στο ποτάμι και από εκεί βρήκε μέρος και ώσπου να ‘ρθει ο Γιώργος, πιο νωρίς ήρθε το πουλάρι στο σπίτι.  Στα έθιμα συμμετέχεις ακόμα;

Συμμετοχή στα έθιμα του χωριού

00:33:18 - 00:38:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ακόμα; Ακόμα και ως τα 90 να ‘ναι τρόπος, θα συμμετέχω. Τώρα εδώ φέτος κάναμε τη Γενοκτονία. Με μεγάλη μου χαρά και ακούραστη συμμετείχα. ΤώΑπ’ το ‘67 όπως πήγα στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, τώρα μας πήρε ο ΟΑΕΔ και ήμασταν εκεί, όλα τα χρόνια εκεί. Τι έκανες ακριβώς;

Η δουλειά στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος

00:38:29 - 00:41:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκεί μαγείρισσα ήμουνα και ήτανε εκατό άτομα προσωπικό και από τα εκατό, εγώ όπως ήμουν και ξανθιά, έτσι άσπρη, με αγαπούσαν όλοι, τόσο πολύΉθελα, αλλά δεν το θυμάμαι τώρα. Δεν πειράζει. Θέλετε να μου πείτε για τα έθιμα τότε που κάνατε; Τον Κλήδονα; Πώς; Τι φορούσαν οι κοπέλες;

Ο Κλήδονας

00:41:22 - 00:44:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στον Κλήδονα αποβραδίς τα κοριτσάκια αμίλητα έπρεπε να πάνε να πάρουν από επτά βρύσες νερό και λουλούδια εφτά σχέδια, από όλα τα λουλούδια. είς οι γέροι να θυμόμαστε τα παλιά και εσείς οι νέοι να μαθαίνετε και να λέτε και στις επόμενες γενιές. Να 'σαι καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Περίληψη

Η λαογραφία ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη και το μεράκι της Σοφίας Εκουτσόγλου ή αλλιώς «Φιρφίρου». Η αγάπη αυτή την οδήγησε στη δημιουργία ενός μικρού λαογραφικού μουσείου στο σπίτι της, που επικεντρώνεται σε χρηστικά αντικείμενα των κατοίκων της περιοχής και φέρει το όνομα «Ο Κόσμος της Σοφίας, Λαογραφικό Μουσείο Παλιουριάς». Εξηγεί το περιστατικό που την οδήγησε σε τούτη την απόφαση και παραθέτει κάποια από τα αντικείμενα που έχει συγκεντρώσει. Η παρουσίαση των εκθεμάτων διακόπτεται από την εξιστόρηση του συμβάντος που κρύβεται πίσω από το καλλιτεχνικό της όνομα. Επιστρέφει έπειτα στην προέλευση των αντικειμένων, μιλάει για εκείνους που βοήθησαν και μοιράζεται τα συναισθήματα και τα αγαπημένα της αντικείμενα. Όλα αυτά ξυπνούν αναμνήσεις παλιές και την οδηγούν στην αφήγηση περιστατικών από τα νεανικά της χρόνια και το παρελθόν. Το κεφάλαιο του μουσείου ολοκληρώνεται με την αναφορά στους επισκέπτες και την παρουσίαση κάποιων πρόσθετων ειδών. Ως λάτρης της παράδοσης, προβάλλει επίσης, τη συμμετοχή της στα έθιμα και καταλήγει με το έθιμο του Κλήδονα.

Σοφία Εκουτσόγλου

Μαρία Μυρτσιώτη