Ιστορίες από την Απείρανθο και μια ιστορία από την Κάρπαθο.

Τα εγκώμια του Επιταφίου στην Κάρπαθο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σήμερα βρισκόμαστε στα Εξάρχεια, η ημερομηνία είναι 16 Ιανουαρίου του 2021, εγώ είμαι η Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου, είμαι ερευνήτρια για ττσι η ενέργεια θα πάει και θ’ ακουστεί πάνω και θα γίνει ένα… Αυτό ήτανε ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω νιώσει εκτός Νάξου, σε τέτοια ιστορία.

Το χωριό Απείρανθος στην Νάξο- Ο πάππος Μιχάλης-Το πατρικό σπίτι

00:05:25 - 00:30:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έζησα λοιπόν και μεγάλωσα σε ένα χωριό, λένε πως είναι πολύ όμορφο και μάλλον είναι, είναι πέτρινο, όλο. Είναι από τα ελάχιστα χωριά που δενράψει πάνω στις γωνίες να τελειώνει αυτή η… Αυτό ήταν ο πόνος μου μεγάλος ότι με το ζόρι να νιώσω ενοχές, ενώ δεν είχα κάνει κάτι σπουδαίο.

Αναμνήσεις του αφηγητή από τον πατέρα του και την βοσκική.

00:30:19 - 00:43:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να κάνω μια ερώτηση; Ναι. Είπες ότι τότε δεν είχε γεννηθεί ο μικρός σου αδερφός, που έχετε 7 χρόνια διαφορά, οπότε τώρα εσύ μπορεί να ‘σο, το δίχρονο. Που ακόμα να ενηλικιωθεί, ακόμα να γεννήσει, λίγο πριν γεννήσει, εκεί είναι. Τέλεια. Αυτά ήθελα να ρωτήσω για τη βοσκοσύνη.

Το τυροκομείο

00:43:48 - 00:51:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πού να δεις το τυροκομείο… τι γίνεται μετά. Τί γίνεται μετά; Θα ‘θελες να μάθεις για το τυροκομείο πώς γίνεται; Σίγουρα. Ο πατέρας μου, ήτανε το ανθότυρο και η μυζήθρα θα γινότανε από το υπόλειμμα, από το τυρί. Αυτή ήταν η μυσταγωγία του τυροκομείου που είχα παρακολουθήσει.

Η θερινή μετακίνηση από την Απείρανθο στον Κλειδό

00:51:50 - 00:58:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς γινόταν η μετακόμιση τώρα από το χωριό στον Κλειδό. Είναι πολύ σπουδαίο, εμείς περιμέναμε τώρα πώς και πώς να κλείσουν τα σχολεία και να παραλία. …πηγάδι στην παραλία. Θέλεις να μας πεις μία ιστορία για τη μητέρα; Θα σου πω για τη μητέρα. Σου είπα για τις φούντες ε;  Ναι!

Η πρώτη τηλεόραση στο χωριό

00:58:51 - 01:04:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκεί λοιπόν, την έχεις διαβάσει αυτή την ιστορία αλλά θα την πω, στη σάλα μας, εκεί που κοιμόμαστε, δίπλα στην ντουλάπα ήταν η συρταριέρα, που μύριζε το μαξιλάρι μου, το κρεβάτι, οι αναπνοές τους, γιατί τρώγανε σκόρδα για την πίεσή τους, τώρα εκεί που κοιμάσαι, κάτι, ένας χαμός!

Το μνημόσυνο του παππού

01:04:58 - 01:11:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχει πεθάνει τώρα ο πατέρας του πατέρα μου, ο παππούς μου, από τον πατέρα μου, όχι ο γίγαντας, ο οποίος ήταν και μικρούλης ο καημένος, εκείούμεστα στο ίδιο κρεβάτι και δεν ήμαθες ακόμα πως…», και όλες μαζί συντονισμένες οι γυναίκες να φωνάζουνε μαζί: «…οι άντρες δεν χύνουσι!»

Το πουλόβερ

01:11:18 - 01:22:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με τις φούντες σου είπα την ηδονή που ένιωθα με τον τρόπο που το έπιανα, η μάνα μου είχε πλέξει και ένα πουλόβερ, πανέμορφο. Το φορούσα χωρτεί η αγάπη. Σου είπα πριν για τον πατέρα μου, ας πούμε, που έσφαξε. Η αγάπη του βγήκε σ’ ένα επικήδειο, που το έσφαξε κι όμως το αγαπούσε.

Έγκαυμα του μικρού αδερφού και η σχέση με τη μητέρα

01:22:09 - 01:26:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μια φορά μόνο ταράχτηκε η πίστη μου στην αγάπη της μάνας. Ο αδερφός μου, 7 χρόνια μικρότερός σου έχω πει, την ημέρα των γενεθλίων του, κλείνς, εκεί στα 22-23 κατάλαβα ότι η έκφραση της αγάπης τελικά είναι άλλη με το στόμα και άλλη με τις πράξεις. Ένα φοβερό πράγμα. Αυτό.

Περίληψη

Οι ιστορίες απ' το χωριό στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανόλης, η σχέση του με τους γονείς του, με τον αγαπημένο του παππού, με τη βοσκοσύνη, συνθέτουν ένα τοπίο της Απειράνθου τη δεκαετία του 1970. Διηγείται επίσης, μια ιστορία από ένα ταξίδι στην Κάρπαθο, η οποία τον συγκλόνισε.

Εμμανουήλ Μπαρδάνης

Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου