Μία ιστορία αλληλεγγύης μέσα στον εμφύλιο: Ο χωροφύλακας σώζει τον αριστερό και ο αριστερός τον χωροφύλακα

Ο Αριστερός που έσωσε ο πατέρας της Αφηγήτριας

00:00:00 - 00:04:08

Partial Transcript

Ε ίναι Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, είμαι η Κορωναίου Μαργαρίτα, ερευνήτρια στο Istorima, και βρίσκομαι μαζί με την κυρία Ιωάννα Λέζου στην Νμου ζητάτε;», και φύγανε αυτοί. Και τελικά έμαθα αργότερα ότι ζητούσανε αυτόν τον άνθρωπο, τον οποίο είχε σώσει κυριολεκτικά ο πατέρας μου.

Topics
WarFriendship
Media

Η εγκατάλειψη του σπιτιού και η περιπέτεια προκειμένου να κρυφτούν

00:04:08 - 00:16:27

Partial Transcript

Αυτό έγινε– Έγινε προ της... Είχανε φύγει οι Γερμανοί, μετά από τις 12 Οκτωβρίου άρχισαν τα πράγματα να στενεύουνε, άρχισε να είναι ο κλοιότον φοβερό αυτόν πόλεμο, τα Δεκμβριανά, πώς τα λέγανε, τον Εμφύλιο, που δεν υπάρχει χειρότερος πόλεμος από τον εμφύλιο. Γεια σας, σας φιλώ.

Topics

Μνήμες από την Κατοχή

00:16:27 - 00:22:57

Partial Transcript

Να σας ρωτήσω εγώ; Ναι, ναι. Ωραία, να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Ναι. Πες μου τι θέλεις να σου διευκρινίσω. Ήθελα να σας ρωτήσω, εσεόταν. Είχανε πολλά γίνει δυστυχήματα. Τα στήναμε σαν βόλους και παίζαμε. Αγόρια και κορίτσια στους δρόμους. Και πολλά πολλά παιχνίδια άλλα.

00:22:57 - 00:26:21

Partial Transcript

Και όταν, ως παιδάκι δηλαδή που έπρεπε να φύγετε, τι καταλάβατε; Δεν κατάλαβα τίποτα εκείνη την ώρα που μας ξυπνήσανε. Μας είπανε: «Φεύγουμίς επιστρέψατε στο σπίτι σας– Μετά. Είχε αρχίσει και είχε τελειώσει η ιστορία της Βάρκιζας, που παρέδωσαν τα όπλα. Αλλά ακόμα δεν είχανε–

Topics

00:26:21 - 00:28:51

Partial Transcript

Ω, βέβαια, βέβαια. Βέβαια. Θυμάμαι ότι πηγαίναμε κατασκήνωση με την αστυνομία και πηγαίναμε στα βασιλικά ανάκτορα –άδεια τότε ήταν αυτά– καιχή, τα πήρε ο παλιός, τα πήραν τα σπίτια αυτά οι παλιοί που αναγκάστηκαν στην Κατοχή να τα πουλήσουν. Αυτό το θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Αυτά.

Η ζωή μετά τον πόλεμο

00:28:51 - 00:32:28

Partial Transcript

Βέβαια ήμουνα και πάρα πολύ μικρή και ξέρεις, και εκείνη την εποχή τα παιδιά των 10 χρονών δεν είχαν και την αντίληψη και τις προσλαμβάνουσεέτσι. Δεν υπήρχε πρόβλημα. Πραγματικά με τις πόρτες ανοιχτές κοιμόμαστε και με τα παράθυρα. Την έζησα την Αθήνα. Την έζησα αυτή την Αθήνα.

Τα χαρτονομίσματα που έφεραν κοντά δύο φίλους

00:32:28 - 00:41:42

Partial Transcript

Έχετε κι άλλη μία ιστορία, μου είχατε πει, πολύ ενδιαφέρουσα. Ναι. Εμείς, όπως σου είπα, μέναμε στον Περισσό, η μητέρα μου, ο πατέρας μου, ή η φιλία που κράτησε τόσο και ήταν τόσο δυνατή.  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ λοιπόν για την συνέντευξη. Να είσαστε καλά. Να είσαστε καλά.

Summary

Είμαστε στο 1943, οι Γερμανοί αποχωρούν και η Ελλάδα βρίσκεται σε αναβρασμό. Η οικογένεια Λέζου έμενε στον Περισσό, ο οποίος αποτελούσε μία ανταρτοκρατούμενη περιοχή. Παρόλο που οι ίδιοι δεν ήταν αριστεροί, είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις με την γειτονιά και υπήρχε αλληλεγγύη. Ο πατέρας ήταν αξιωματικός της χωροφυλακής. Ένα βράδυ χτυπάει η πόρτα: Ένας αριστερός ζητάει βοήθεια γιατί τον κυνηγούν. Ο πατέρας τον βοηθάει και του σώζει την ζωή. Λίγο αργότερα την πόρτα του σπιτιού θα χτυπήσει η Ο.Π.Λ.Α. και ο ίδιος άνθρωπος που έσωσαν θα τους δώσει χρόνο ώστε να σωθούν. Τότε αρχίζει ο γολγοθάς τους. Ξεκινούν χαράματα από τον Περισσό και περπατώντας προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω πυροβολισμών. Ήταν η περίοδος των Δεκεμβριανών. Η κυρία Ιωάννα ήταν 10 χρονών, όμως αυτές οι εικόνες έχουν χαραχτεί στο μυαλό της και είναι πάντα ζωντανές. Αφού διηγηθεί όλα αυτά, ολοκληρώνει την αφήγησή της με μία αναφορά στον κατοχικό διοικητή

Ιωάννα Λέζου

Μαργαρίτα Κορωναίου