Μεγαλώνοντας μέσα στη λουκουμόσκονη στο λιμάνι της Σύρου

Βιογραφικά στοιχεία

Partial Transcript

Είναι 3 Απριλίου του 2021, είμαι η Αρβανίτη Ζουστίν, ερευνήτρια στο Istorima, και βρισκόμαστε στη Βιοτεχνία Λουκουμιών «Συκουτρής» στην Ερλιμάνι. Και πήγα στο γυμνάσιο όπως έχουμε προείπει και για δύο χρόνια δούλευα και στο μαγαζί κάποιες ώρες και τις πρωινές ώρες στο σχολείο.

Παιδικές αναμνήσεις

00:04:39 - 00:06:41

Partial Transcript

Οι πρώτες σας, πρώτες αναμνήσεις από τον χώρο; Ναι. Δηλαδή, άμα μπορείτε να ανατρέξετε στην πρώτη-πρώτη ανάμνηση που μπορεί να έχετε. Ναι ατμόσφαιρα. Και για εμένα ήτανε, έτσι, κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό σιγά-σιγά, πολύ σιγά, άρχισα να το συνηθίζω γιατί δούλευα μ’ αυτά τα υλικά.

Βοηθός του πατέρα της

00:06:41 - 00:12:49

Partial Transcript

Όταν πρωτοπήγατε εκεί, τι δουλειές σας έδωσε ο μπαμπάς σας να κάνετε; Εκεί άρχισα να ανοίγω κουτάκια. Τα κουτιά που ήτανε χειροποίητα -όπωςκλεκτό. Και ας είναι το πιο, πιο, πιο απλό γλυκό του κόσμου. Τίποτα δεν είναι. Δεν δείχνει την αξία του όπως είναι, νερό, ζάχαρη και άμυλο.

Τα κουτιά πολυτελείας

00:12:49 - 00:25:10

Partial Transcript

Αυτά τα κουτιά πολυτελείας, ας τα πούμε- Ναι. -τα δίνατε πού; Στα κουτιά πολυτελείας μέσα… Για να καταλάβετε, τα κουτιά που μας έφτιαχναννίτης το δοκίμαζε με έναν μοναδικό τρόπο που το δοκιμάζει και τώρα, όταν είναι παραδοσιακό το λουκούμι και δεν περιέχει τίποτα άλλο μέσα...

Δοκιμή λουκουμιών κατά την παραγωγή

00:25:10 - 00:29:47

Partial Transcript

Ο μπαμπάς σας, δηλαδή, το δοκίμαζε; Ο μπαμπάς μου ναι και οι τεχνίτες που είχε δίπλα του. Λοιπόν, την ώρα που βράζει και κοχλάζει το λουκούουνε και αυτά λουκουμάκια. Και τώρα πια όμως, γίνονται ολόκληρες καζανιές μόνο μπουκιές. Τους αρέσει, γιατί τρώνε διάφορα σε μικρά σχήματα.

Ένα παιδί στο λουκουμοποιείο

00:29:47 - 00:40:05

Partial Transcript

Εσείς, σε όλη αυτή τη διαδικασία, βλέπατε τον μπαμπά σας; Βοηθούσατε; Βεβαίως. Μπαίνατε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κάτι; Τόση ζάχαρη παντώρα που είμαι 76 και μισό! Για εμένα ήτανε σπουδαίο. Επίσης, κάναμε πολλή παρέα με όλα τα παιδιά των ζαχαροπλαστών και των λουκουμοποιών.

Παιδικές αναμνήσεις

00:40:05 - 00:47:36

Partial Transcript

Πριν πάμε σ’ αυτό το κομμάτι- Ναι. -, στο προηγούμενο, θυμάστε καμιά ιστορία που μπορεί να σας λέγανε αυτοί οι άνθρωποι του λιμανιού; Ναιαπό πάνω απ’ τα τσουβαλάκια στον Δημήτρη τον Κατεβάτη και τον αδερφό του, οι οποίοι ήτανε βαφείς... και ξεβαφείς! Βγάζανε και τα γράμματα.

Η σημαία που φτιάχτηκε απο τα τσουβαλάκια ζάχαρης την περίοδο της γερμανικής Κατοχής

00:47:36 - 00:49:12

Partial Transcript

Απ’ αυτά τα τσουβαλάκια, το 1940, όταν οι Γερμανοί εδώ στη Σύρο, μόλις ήρθανε το ’40, ναι το ’41, που μπήκανε μέσα και μαζέψανε όλες τις σημ ατέλειωτα, κρυμμένη μέσα σε… η μαμά μου εκεί που, επειδή έραβε και έβαζε τα διάφορα αυτά, την είχε κρύψει γιατί φοβότανε μην την πιάσουνε.

Παιδικές αναμνήσεις

00:49:12 - 00:59:49

Partial Transcript

Εσείς, σαν παιδί θυμάστε να σας λένε, δηλαδή, αυτή την ιστορία; Βεβαίως. Διότι όταν το ξέραμε, μας το ‘πανε βέβαια μεγάλα, ναι, εντάξει, αλριστικές γραμμές των μεγάλων. Κάπως τις ξεπερνούν. Μετά, βέβαια, όταν προχωρεί ο χρόνος, εντάξει, εντάσσονται και αυτά στον στενό περίγυρο.

Τα παιδιά των λουκουμοποιών

00:59:49 - 01:04:49

Partial Transcript

Απ’ τα παιδιά των υπόλοιπων λουκουμοποιών, υπήρχανε παιδιά στην ηλικία σας που χρειάστηκε και αυτά να αφήσουνε το σχολείο για να δουλέψουν; αία, για να πάρω το πτυχίο μου, να πάρω το απολυτήριο Γυμνασίου. Ήταν τότε τα εξατάξια, τα μεγάλα αυτά. Και 30 Ιουνίου του ‘74 παντρεύτηκα.

Ο γάμος της Αφηγήτριας

01:04:49 - 01:05:58

Partial Transcript

Υπήρχε σχέση από πριν να φανταστώ- Ναι! -ή τον βρήκατε σε δύο εβδομάδες; Όχι, όχι. Τον βρήκα, βρεθήκαμε, το ‘71 αλλά ο μπαμπάς μου, μου έΑγγελική και τον Γιάννη. Και τα δυο μου παιδιά αγάπησαν το λουκούμι, πάρα πολύ. Και η Αγγελική και αυτή τώρα ασχολείται με το λουκούμι εδώ.

Το όνειρό της για το πανεπιστήμιο

01:05:58 - 01:16:44

Partial Transcript

Όμως δεν άφησα το όνειρό μου για το πανεπιστήμιο και το 2004 κληρώθηκα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 30 χρόνια μετά. Από το ’74-2004, 3. Έτσι; 25 χρονών. Είσαι 72 και έχεις … είχα, έτσι, εκείνη τη στιγμή, πρώτα-πρώτα, είχα την ανάγκη να μπορούσα να αγκαλιάσω όλο τον κόσμο!

Οι εικόνες που τη βοήθησαν να συνεχίσει να ονειρεύεται

01:16:44 - 01:24:14

Partial Transcript

Και μέσα στο μυαλό μου, δεν το κρύβω, μου ήρθε η εικόνα που μου έρχεται πάντα και που έτσι θα είναι σε όλη μου τη ζωή. Να είμαι έξω από την ει … δεν θα ‘χα δει και δεν θα ‘χα κάνει τίποτα. Αυτό πήγα να πω τώρα. Ότι τελικά ίσως αν είχατε πάει Γυμνάσιο- Δεν θα τα ‘χα ζήσει αυτά.

Θύμησες από την παιδική εργασία ως μοδίστρα

01:24:14 - 01:35:38

Partial Transcript

-να μην τα είχατε δει ποτέ όλα αυτά. Τίποτα. Όχι. Όπως αναγκάστηκα -εδώ θέλω να πω- αναγκάστηκα όταν μ’ έβγαλε η… όταν έφυγα από το σχολεί Δηλαδή, από μικρό παιδί ζήσατε όλες τις εμπειρίες ενός λιμανιού. Όλοι. Ναι. Και αυτό χάριν -επαναλαμβάνω- στο λουκούμι. Το αγαπημένο μου.

Το σήμερα της Αφηγήτριας

01:35:38 - 01:46:09

Partial Transcript

Ξεκινήσαμε με αλμυρά δάκρυα. Ναι! Και τελειώνουμε -εγώ θεωρώ- με γλυκιά συγκίνηση. Πολλή. Πάρα πολλή. Γιατί τελικά, αυτό που είπατε. Ότν θα σου τα σβήσει κανείς. Και ας λένε ότι χάνονται στο νερό όλα ή στον αέρα. Τίποτα δεν χάνεται. Αυτά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να ‘σαι καλά!

Summary

Η κόρη του Γεώργιου Συκουτρή, ιδρυτή της γνωστής βιοτεχνίας λουκουμιών στη Σύρο, περιγράφει τις παιδικές της αναμνήσεις πάνω από τα καζάνια της οικογενειακής τους επιχείρησης στο λιμάνι της Σύρου. Αναφέρεται σε γλυκά αλλά και σε αλμυρά στιγμιότυπα της ζωής της χωρίς να παραλείψει τις αθέατες, πολλές φορές, αλλά αξιοσημείωτες πλευρές του λιμανιού.

Κωνσταντίνα Συκουτρή Ανδρειωμένου

Ζουστίν Αρβανίτη