«Επέζησα μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροπλάνο όπου επέβαινα»

Πληροφορίες για τον αφηγητή

Partial Transcript

Καλησπέρα! Καλησπέρα, Σπύρο! Πώς ονομάζεσαι; Χρίστος Χριστοφής. Και με τι ασχολείσαι; Είμαι μηχανολόγος ναυπηγός, αλλά είμαι συνταξις, εικαστικών τεχνών κυρίως, μικροσυλλέκτης είμαι έργων τέχνης και παρακολουθώ τι γίνεται στην Ελλάδα, με Έλληνες καλλιτέχνες αποκλειστικά.

Η βομβιστική επίθεση

00:00:37 - 00:22:56

Partial Transcript

Πολύ ωραία. Έχει συμβεί κάτι πολύ ενδιαφέρον μαζί σου. Ήσουνα μάρτυρας από πολύ κοντά ενός πολύ σημαντικού γεγονότος. Θα ‘θελες να μας το αάλλο θα ‘χαν ανάψει. Θα είχανε κάνει το γύρο του κόσμου πολλές φορές αυτές οι φωτογραφίες. Σίγουρα. Δεν υπήρχε η δυνατότητα, δεν υπήρχε.

Η ζωή μετά το συμβάν

00:22:56 - 00:31:36

Partial Transcript

Το άλλο, βέβαια… Αυτό για μένα είχε και κάποιες συνέπειες μετά, γιατί ταξίδευα πολύ λόγω της δουλειάς μου και ταξίδια μακρινά, πολύ συχνά στοσκεφτείς; Δεν... Εγώ το σχέδιό μου το έκανα πάντως, πώς θα βγω έξω απ’ το αεροπλάνο. Το ‘χα μέσα στο μυαλό μου. Το ‘χα μέσα στο μυαλό μου.

Ενδιαφέρον για Τέχνη

00:31:36 - 00:35:46

Partial Transcript

Εκείνον το Νταλί πού τον βρήκες; Ε, δεν είναι... Ήτανε στη Νέα Υόρκη, από ό,τι είδα —γιατί έχω κάνει τρία τέσσερα ταξίδια, αλλά όχι μεγάλοα, τα σκαλιστά αγαλματίδια από ημιπολύτιμες πέτρες, τέτοια πράγματα. Μ’ άρεσε να τα βλέπω τουλάχιστον, σπάνια μπορεί να αγόραζα και κανένα.

Συλλογή νετσούκε

00:35:46 - 00:49:36

Partial Transcript

Και μετά, με χρόνια στης Ιαπωνίας, ένα διάστημα τεσσάρων πέντε χρόνια, κυρίως από την Ιαπωνία αλλά και απ’ τη Σιγκαπούρη, δημιούργησα μια μιΒούδα πιο πολύ, μεγάλη κοιλιά, αλλά είναι εξαιρετικό και σίγουρα έχει αυτή την καμπυλότητα και την ομορφιά. Και έχω και ένα από την Ελλάδα.

00:49:36 - 00:51:38

Partial Transcript

Ωραία. Εδώ πέρα στην Ελλάδα στο Μοναστηράκι πηγαίνεις πού έχει παλιατζίδικα; Πηγαίνω. Πηγαίνω όχι... Πηγαίνω κυρίως… Παλιά πήγαινα πολύ συ. Αλλά, μ’ άρεσε πάντα να ψωνίζω, να φέρνω κάτι απ’ τα ταξίδια μου, και όχι απαραιτήτως χρηστικά πράγματα, αλλά και χρηστικά, και χρηστικά.

Δοκιμάζοντας ξένες κουζίνες

00:51:38 - 00:55:21

Partial Transcript

Με το φαγητό είχες ποτέ χαρά να τρως το παραδοσιακό μιας χώρας ή να νιώθεις κάπως… Εμένα μ’ αρέσει π.χ. να πηγαίνω κάπου και να τρώω όπως τορέα καθόλου. Δυσκολευόμουν. Δηλαδή, το βρήκα πολύ ιδιαίτερο, έτσι, δεν ήταν της αρεσκείας μου. Αλλά, βρίσκεις πάντα, ό,τι θέλεις βρίσκεις.

00:55:21 - 01:02:20

Partial Transcript

Ποιους καλλιτέχνες έχεις συλλέξει και αγαπάς πιο πολύ, είτε παλιούς, είτε ξένους, είτε Έλληνες; Κοίτα, εγώ άρχισα να μ’ ενδιαφέρει συστημα το δεις πάρα πολύ σύντομα σε έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, επομένως προχωράμε σιγά-σιγά. Και έρχονται μόνα τους. Δεν τα ψάχνεις. Καλά είναι.

Summary

Το 1986, επιστρέφοντας στην Αθήνα από την Νέα Υόρκη, ο Χρίστος Χριστοφής βρέθηκε ενώπιον μίας τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης στο αεροπλάνο όπου επέβαινε. Πλησιάζοντας στην Αθήνα, ένας δυνατός θόρυβος τον συντάραξε και λίγες θέσεις παραπέρα είδε μία τρύπα στο αεροσκάφος να ανοίγει και να «καταπίνει» κάποιους άτυχους επιβάτες. Μολονότι ήταν σίγουρος για το αντίθετο, ο Χριστοφής τελικά επέζησε, μιας και ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο στο Ελληνικό σώζοντας τους περισσότερους επιβάτες. Σήμερα έχει αφήσει πίσω του το συμβάν και έχει αφιερωθεί στην Τέχνη, την οποία ανέκαθεν αγαπούσε. Έχει δημιουργήσει μία μεγάλη συλλογή από αγαλματίδια netsuke, όπως και μία συλλογή με έργα ξένων και Ελλήνων ζωγράφων.

Χρίστος Χριστοφής

Σπύρος Μαντζαβίνος