Γάμος στα 13

Βιογραφικά στοιχεία

Partial Transcript

Πώ ς ονομάζεσαι; Βαζούρα Λαμπρινή. Κούκου Αικατερίνη, 19 Νοεμβρίου 2019, Ζωγράφου Αττικής. Πες μου ξανά πώς ονομάζεσαι. Βαζούρα Λαμπριά Άρτας, σε ένα ορεινό χωριό το 1970. Μπορείς να μου πεις τη συγκεκριμένη ημερομηνία; 20 Νοεμβρίου. Μεγάλωσες στην Καστανιά. Ναι.

Παιδικά χρόνια στο χωριό

00:00:24 - 00:03:02

Partial Transcript

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια; Απ' τα παιδικά μου χρόνια δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Θυμάμαι όμως, μου έχει μείνει μία ευχάριστη α βέβαια, ίσως είναι απωθημένο αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή, γιατί δεν το έκανα, ενώ μου άρεσε πολύ, αλλά δεν μου δόθηκε η ευκαιρία ποτέ.

Topics
Family

Οι αγροτικές δουλειές της οικογένειας

00:03:02 - 00:04:48

Partial Transcript

Τι ζώα είχατε στο χωριό; Οι γονείς μου είχανε τα πρώτα χρόνια που γεννήθηκα, εγώ είχανε δύο αγελάδες, είχανε προβατίνες και κατσίκες, πουπήρχε κάποια απόσταση, οπότε με τα χέρια όλο αυτό το φορτίο δεν γινόταν, ήταν πολύ δύσκολο. Οπότε το μουλάρι το χρησιμοποιούσαν ως βοήθεια.

Συμμετοχή των παιδιών στις καθημερινές εργασίες

00:04:48 - 00:07:11

Partial Transcript

Εσύ και οι αδερφές σου βοηθούσατε μόνο στο σπίτι ή και με τα ζώα; Βοηθούσαμε και με τα ζώα, βοηθούσαμε στις δουλειές του σπιτιού, μαγειρ κομμωτήριο, δεν ήταν τόσο εξελιγμένα τα πράγματα και μας κούρευε ο μπαμπάς μου. Ναι, και μας έκανε πάρα πολύ ωραίες, και τις αδερφές μου.

Ο χειμώνας στο χωριό και οι δυσκολίες του

00:07:11 - 00:08:44

Partial Transcript

Τους χειμερινούς μήνες- Ήταν πολύ δύσκολα, λόγω παγωνιάς, λόγω… το χωριό μας επειδή είναι και ορεινό, είχε πολλά χιόνια, κρύο, τα σπίτια ήταν όμορφες δυσκολίες. Τώρα αυτό δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι ήμουνα πιο μικρή και ήτανε πιο ανέμελα τα χρόνια; Θα ήθελα να το ξαναζήσω.

Η γιαγιά

00:08:44 - 00:12:22

Partial Transcript

Στο σπίτι ζούσατε μόνοι σας; Όχι. Στο σπίτι ζούσαμε οι γονείς μου, εμείς και είχαμε και τη γιαγιά, τη μητέρα του πατέρα μου. Τότε δεν ζοκό, κάτι ξεχωριστό για εμένα. Οπότε το περίμενα, όταν φεύγανε -ας πούμε- εγώ περίμενα πότε θα ξαναρθούνε διακοπές, για να ξανασυναντηθούμε.

Το πρώτο ραντεβού

00:12:22 - 00:15:38

Partial Transcript

Τώρα πάμε λίγο στον γάμο σου. Ναι, στον γάμο μου. Εγώ παντρεύτηκα στην ηλικία των 13 ετών, γιατί -όπως σου είπα πριν- δεν είχαμε επαφές,ν οικογένεια τη συγκεκριμένη. Και έπρεπε να-εντός εισαγωγικών- «να αποκατασταθούμε» να προχωρήσει σε πιο σοβαρή κατάσταση το ραντεβού αυτό.

Topics

Ο βιαστικός γάμος και η αποκατάσταση

00:15:38 - 00:19:13

Partial Transcript

Και αναγκαστήκαμε και φύγαμε από το χωριό. Ήρθαμε εδώ στην Αθήνα και καλά ότι αρραβωνιαστήκαμε και ήρθαμε εδώ στην Αθήνα. Αυτό έγινε τον Ιούς; Κάποιοι, επειδή ήτανε ο κύκλος τότε στενός και ό,τι μαθευότανε «ψου-ψου μου-μου» και λοιπά, μαθευόταν και το κουτσομπολιό ήταν άφθονο.

Topics

Τα συναισθήματα μιας 13χρονης που παντρεύεται

00:19:13 - 00:20:57

Partial Transcript

Πως ένιωσες σαν παιδάκι 13 ετών, όταν σου είπαν ότι πρέπει να παντρευτείς; Δεν μπορώ να το εξηγήσω, δεν μπορώ να σου πω με λέξεις τι ήτα πολύ, η μαμά μου μού 'λειπε, ο πατέρας μου μού 'λειπε, οι αδερφές μου… Περίεργα συναισθήματα. Και έρχεται η ώρα να κάνεις παιδί. Ναι.

Topics

Η εγκυμοσύνη στα 16

00:20:57 - 00:23:50

Partial Transcript

Πώς ένιωσες τότε; Πώς ήταν η εγκυμοσύνη, η γέννα στην ηλικία των 16 ετών; Η εγκυμοσύνη ήταν πολύ καλή, δεν είχα προβλήματα εγκυμοσύνης, εότι αυτό είχα. Και γι' αυτό ήμουν πολύ υπερπροστατευτική, βέβαια έχω κάνει λάθη, δεν λέω, αλλά ότι ήτανε για εμένα τα πάντα αυτό το παιδί.

Στο σπίτι μεγαλώνοντας ένα μωρό

00:23:50 - 00:25:19

Partial Transcript

Και πώς περνούσατε τη μέρα σας χωρίς βοήθεια; Η μέρα πέρναγε σχετικά πολύ γρήγορα, γιατί μέχρι να τη φροντίσω, να την ταΐσω, να προσπαθήσριτσάκι, ήταν μεγαλύτερη κατά τέσσερα χρόνια, οπότε βρισκόμασταν από σπίτι σε σπίτι, καμιά βόλτα πάντα σε φίλους, σε σπίτι. Έτσι περνάγαμε.

Η δεύτερη εγκυμοσύνη

00:25:19 - 00:28:15

Partial Transcript

Έπαιξε ρόλο το ότι έγινες πολύ νέα μαμά και αναγκάστηκες να μεγαλώσεις ένα μωρό σε μικρή ηλικία το να καθυστερήσεις να κάνεις το δεύτερο; υριά. Και τα δύο παιδιά, κάθε παιδί είχε τη δικιά του δυσκολία. Το πρώτο ήταν ότι και εγώ ήμουνα μικρή, το δεύτερο το ότι είχα δύο παιδιά.

Το παρελθόν και το παρόν της αφηγήτριας

00:28:15 - 00:31:20

Partial Transcript

Έγινες πολύ νέα μαμά, αλλά και έγινες και πολύ νέα γιαγιά- Ναι! Στα 49 σου χρόνια. Ναι! Πώς νιώθεις; Υπέροχα! Είναι κάτι το οποίύ. Να δεις και άλλα εγγόνια. Ευχαριστώ. Και όλα να είναι καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ. ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Summary

Η Λαμπρινή Βαζούρα αφηγείται την ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης στο χωρίο της, το οποίο όμως αποχωρίστηκε σε νεαρή ηλικία, μετά τον γάμο της. Ο γάμος σε νεαρή ηλικία έφερε με την σειρά του και την εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία και σε ένα περιβάλλον μακρυά από το μέχρι τότε οικείο.

Λαμπρινή Βαζούρα

Αικατερίνη Κούκου